Öttusa: Kovács Sarolta nyert a Budapest-bajnokságon

Vágólapra másolva!
2014.04.07. 17:28
Kovács Sarolta révén hazai siker született a női mezőnyben az öttusázók nemzetközi Budapest-bajnokságán, amelyen tíz ország versenyzői indultak.

A 2011-ben világbajnoki ezüstérmes Kovács Sarolta 31 győzelemmel és 10 vereséggel megnyerte a vívást, második volt úszásban, akadályverés nélkül, minimális időtúllépéssel teljesítette a lovaspályát, így élről indulhatott a lövészetekkel kombinált futásban, és tekintélyes, 19 másodperces előnyének birtokában nem kellett nagyon kapkodnia.Kovács Sarolta 31 győzelemmel és 10 vereséggel megnyerte a vívást, második volt úszásban, akadályverés nélkül, minimális időtúllépéssel teljesítette a lovaspályát, így élről indulhatott a lövészetekkel kombinált futásban, és tekintélyes, 19 másodperces előnyének birtokában nem kellett nagyon kapkodnia.

„Nagyon jólesett a versenyzés. A győzelem önbizalmat adott a kínai világkupa előtt – nyilatkozott az MTI-nek. – A vívóeredményemnek különösen örülök, mert ebben a számban változtattunk a felkészülésemen, és most bebizonyosodott, hogy jó úton járunk."

Versenyen kívül indult Földházi Zsófia, a tavalyi év Európa-bajnoka, aki csak a kombinált számot és a vívást csinálta végig.

„A közelmúltban kisebb egészségi problémám volt, ráadásul sorozatban junior és felnőtt nemzetközi versenyek állnak előttem, ezért döntöttünk úgy, hogy csak edzés jelleggel veszek részt a viadalon" – mondta Földházi, aki vashiány miatt fáradékonysággal küszködött az elmúlt időszakban.

„Örültem neki, hogy végig bírtam erővel a vívást és a kombinált számot is. Ez megnyugtató a jövő heti kínai világkupa előtt" – tette hozzá.

A férfiaknál a harmadik helyen záró Tibolya Péter szerepelt a legjobban a hazaiak közül. Úszásban és lovaglásban a mezőny második felében végzett, de vívásban harmadik lett, majd a lövészetes futásban a második legjobb eredményt érte el, ezzel a hatodik helyről hármat előrelépett.

„Örülök, hogy a kombinált szám ennyire jól sikerült, mert amikor apróságokon múlik az eredmény, nagyon fontos, hogy az ember észnél legyen, jó döntéseket hozzon" – értékelte teljesítményét.

Demeter Bence hetedik lett. Megnyerte a kombinált számot, előtte azonban a lovaglással akadtak gondjai, így a 24. helyről kellett felzárkóznia. A 2009-ben világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes Marosi Ádámnak ezúttal nem ment igazán a vívás, a lovaspályán ő is sok pontot otthagyott, emiatt a 22. induló volt a kombinált számnál. Ebben viszont a negyedik legjobb eredményt érte el, amivel a kilencedik helyig lépett előre.

A hazai élversenyzők közül nem indult Kasza Róbert. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány tájékoztatása szerint Kasza egy hete leesett a lóról, s bár nincs nagyobb baja, a biztonság kedvéért pihentetik, hogy a kínai vk-ra rendben legyen.

A budapesti versenyt nem a hagyományos módon bonyolították le, a nők és a férfiak éremcsatározása is két napon át tartott, s a férfiaknak előzőleg még selejtezőjük is volt. Vasárnap a nők vívtak, úsztak és lovagoltak, míg a férfiak csak az első két számot fejezték be, hétfőn pedig a férfiak lovaglása mellett mindkét nem kombinált számára került sor.

ÖTTUSA NEMZETKÖZI BUDAPEST-BAJNOKSÁG

FÉRFIAK (69 INDULÓ)
1. Vjacseszlav Bardisev (orosz) 1505 pont
2. Dmitrij Ivanisev (orosz) 1496
3. Tibolya Péter 1478

NŐK (42 INDULÓ)
1. Kovács Sarolta 1369 pont
2. Kate French (brit) 1343
3. Jekatyerina Makarova (orosz) 1336

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik