Húsz szavazat – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2017.12.29. 23:28

A földkerekség sportújságíróinak immár kilencvenhárom éves – 1924-ben Párizsban alapított – patinás nemzetközi szervezete, az AIPS szavazására idén is büszke lehet a magyar sport. A négy kategória (legjobb női és férfi sportoló, csapat, valamint sajtókiszolgálás) top 10-es listáján három hazai érdekeltet találhatunk. Hosszú Katinka megismételte tavalyi második helyét a hölgyeknél, míg a sajtóközpontok között két 2017-es budapesti világbajnokság is megjelent, a vizes vb a harmadikként, a dzsúdósoké pedig a kilencedikként.

Utóbbiak kapcsán a kedves olvasó nyilván nem kaparja le a falról a tapétát izgalmában, de azért szögezzük le, a médiakörülmények enyhén szólva kihatnak a végtermékre, legyen az internetes vagy újságcikk, rádió- vagy tévériport, közvetítés, bármi más műfaj és megjelenési mód. Ebből a szempontból tehát a felhasználónak sem mindegy, milyen helyzetben dolgozhatunk mi, újságírók egy-egy sporteseményen, nekünk meg különösen nem az. Honfitárs kollégáink lehetnek elfogultak a hazai rendezésű versenyekkel, de száztizenkét ország több mint ötszáz újságíróját nehéz lenne megvezetni.

Ha már elfogultság, minden elismerésem Serena Williamsé, aki a tenisz Australian Open megnyerése után a babavárásra koncentrált, szeptemberben szült, s lassan már visszatér, de azért épp a gyermekáldás miatt bőven akadt nála eredményesebb női sportoló 2017-ben – mégis ő diadalmaskodott, immár ötödször. (Roger Federer pedig a férfiaknál negyedszer, mutatván a sajátja mellett a sportág erejét is, igaz, ő nem ment szülési szabadságra, úgy nyert hét tornát, közte két Grand Slamet.)

Hosszút tavaly is egy amerikai, a tornász Simone Biles előzte meg, főképp négy olimpiai bajnoki címének köszönhetően (Katinkának „csak” három jutott Rióban), most mindössze húsz szavazaton múlt a magyar diadal. Serena babája, s 23. egyéni Grand Slam-trófeája a jelek szerint egy paraszthajszállal többet ért két vb- és hat rövid pályás Eb-aranynál, egy-egy vb-ezüstnél és bronznál. De hát tudjuk: az alma és a körte… Maradjunk annyiban – főképp az utóbbi napok szakmai és magánéleti feszültségekről szóló hírei után –, ha Hosszú 2018-ban szintén ott lesz a végelszámolásnál, nem lehetünk, nem leszünk elégedetlenek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik