Birkózás: minden szempontból különleges Eb kezdődik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.28. 11:02
null
Az Eb-nek az Ali Alijev Sportcentrum lesz az otthona
Április 30-án, hétfőn kezdődik az oroszországi Kaszpijszkban az idei birkózó Európa-bajnokság, amely sok szempontból számít különlegesnek. Már maga a helyszín is az, hiszen a szabadfogású szakág paradicsomában, Dagesztánban még sosem rendeztek ilyen komoly eseményt.

 

 

A kaukázusi köztársaság a birkózói mellett a közelmúltig inkább különböző erőszakos cselekményekről, vallási villongásokról volt ismert, természetesen a rendezők most szavatolják a résztvevők biztonságát. A Kaszpi-tenger partján fekvő, mintegy százezer lakosú Kaszpijszk összeépült a fővárossal, Mahacskalával. Az Eb-nek helyt adó Ali Alijev Sportcentrum (névadója az első helyi birkózó világbajnok) az Anzsi Mahacskala futballcsapatának – itt játszott 2011-ben a magyar válogatott kapitánya, Dzsudzsák Balázs – stadionja mellett található.

A kontinensviadal azért is különleges, mert az első világverseny lesz az új lebonyolítással, szabályokkal, súlycsoportokkal. A nemzetközi szövetség (UWW) mindhárom szakág (kötöttfogás és szabadfogás, valamint nők) kategóriáinak számát nyolcról tízre emelte, illetve részben megváltoztatta a súlyhatárokat.

Az Ali Alijev Sportcentrum kívülről
Az Ali Alijev Sportcentrum kívülről

 

A súlycsoportonkénti küzdelmek egy helyett két nap alatt folynak le, az elsőn eljutnak az elődöntőkig, a másodikon zajlanak a vigaszági mérkőzések és a helyosztók. Az Eb kezdetén, április 30-án tehát még nem lesznek éremcsaták, míg a záráson, május 6-án nincsenek selejtezők.

Fontos változás az is, hogy a mérlegelésre nem az előző estén, hanem a versenynap reggelén kerül sor – mintegy harminc évvel ezelőtt volt így legutóbb –, aki mindkét nap érdekelt, annak kétszer (másodikra idén még két kiló súlyengedménnyel). Ezt az egészségvédelem miatt, a túl nagy fogyasztások kiküszöbölése céljából vezették be.

A magyar színeket összesen huszonegyen képviselik a kaszpijszki szőnyegen. Az M4 Sport május elsejétől hatodikáig minden este tíztől egyórás összefoglalót ad az Eb-ről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik