Párizs 2024: utcai harcokkal készülnek az olimpiára

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.07.06. 07:41
null
Alig több mint egy év múlva az olimpiai lángnak kellene lobognia Párizsban, egyelőre viszont „az utca” ég (FOTÓ: AFP)
Franciaországban a múlt héten egy rendőr lelőtt egy 17 éves tinédzsert, azóta tombol az utcai terror. Egy év múlva Párizs olimpiát rendez…

Valamivel több mint egy évvel a párizsi olimpia kezdete előtt Franciaország lángokban áll.

Több tízezer rendfenntartó hadakozik az utcákon tüntetőkkel, akik nem kímélnek sem köz-, sem magánvagyont, törnek-zúznak, a hatóságoknak már több mint háromezer embert kellett őrizetbe venniük. A kiváltó ok egy tragédiába torkolló rendőri intézkedés volt, egy egyenruhás lelőtt egy tizenhét éves fiút, aki nem tett eleget a hivatalos felszólításának.

Nehéz belegondolni, mi lenne, ha ez az eset az olimpia alatt történne meg, de az elmúlt években azért láttuk, hogy a franciák szívesen vonulnak az utcára, és nem éppen a békés demonstráció a kenyerük, nem válogatnak az eszközökben, amikor valamiért tüntetnek. Nem véletlen tehát, hogy ebből a szemszögből is meg kell vizsgálni a most zajló eseményeket. Az ötkarikás játékok kezdetéig természetesen még sok idő van, nem is lehet ilyenkor mást mondani, mint hogy minden rendben lesz jövő nyáron Franciaországban. Ne felejtsük: a 2024-es olimpia megrendezésére Budapest is kandidált…

„Aggasztó a helyzet, de úgy gondolom, nem lesz hatással a jövő évi olimpia rendezésére. Még egy év van a játékokig, ne szaladjunk előre a naptárunkban” – próbálta a közvéleményt megnyugtatni Emmanuel Grégoire, Párizs alpolgármestere. Ugyanakkor a főváros részéről többen is hangot adtak annak, hogy a jelenlegi helyzet nagyon rossz képet fest Franciaországról, és nem tesz jót az imázsának, ezzel együtt abban bíznak, hogy az olimpiai láng reményt és örömöt hoz Párizsba.

Természetesen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is foglalkozik a franciaországi eseményekkel. A Reuters hírügynökség beszámolt róla, hogy a szervezet szóvivője szerint nem aggódnak, teljes a bizalom a francia szervezőbizottság, az ottani hatóságok iránt, és biztosak benne, hogy sikeres olimpiai, illetve paralimpiai játékok elé nézünk a franciák vendégszeretetének is köszönhetően.
A zavargások eddig nem érintették az olimpiai helyszíneket, egyetlen kivétellel: egy víziközpont homlokzata megsérült az erőszakos cselekmények során. Az utóbbi napokban mintha csillapodtak volna az indulatok.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik