Párizs 2024: a birkózó Nagy Bernadett súlycsoportjában nem lesz ott az amerikaiak hatszoros világbajnoka

Vágólapra másolva!
2024.04.22. 18:26
Tom PenningtonAdeline Gray (Fotó: Getty Images)
Nagy Bernadett kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes birkózó súlycsoportjában nem lesz ott a párizsi olimpián a hatszoros világbajnok Adeline Gray, mivel hétvégén kikapott az amerikai válogatón.

 A 33 éves Gray a tokiói ötkarikás játékokon ezüstérmes volt, két hónappal később pedig újabb vb-címet ünnepelhetett, ezzel a sportágban ő lett az első amerikai, aki hatszoros világbajnok lett. Gray 2022-ben anyai örömök elé nézett, tavaly a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon pedig bronzéremmel tért vissza a nemzetközi porondra, ezzel kvótát szerzett országának a 76 kilogrammos súlycsoportban.

A válogató eredményközlő oldala szerint az amerikaiak klasszisa a hétvégén előbb 11–6-ra, majd 8–3-ra kikapott az U23-as vb-ezüstérmes Kennedy Blades-től, így a húszéves feltörekvő fiatal versenyző utazhat majd Párizsba, ahol többek között a juniorként világ- és Európa-bajnok Nagy Bernadett is ott lesz a mezőnyben.

A hétvégi amerikai válogatón több legendás birkózó is alulmaradt: a szabadfogású 74 kilóban korábban olimpiai bajnok és szintén hatszoros világbajnok Jordan Burroughs és a tokiói játékok 86 kilójának győztese, David Taylor egyaránt lemaradt a párizsi játékokról, míg az olimpiai bronzérmes, kétszeres vb-győztes Jden Cox a veresége után vissza is vonult.

A magyar birkózók eddig minden fogásnemben egy-egy indulási jogot szereztek a nyári játékokra: Muszukajev Iszmail (szabadfogású 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogású 87 kg) súlycsoportjuk világbajnokaként vívták ki a párizsi kvótát, a női 76 kilóban pedig Nagy Bernadett biztosította helyét a játékokra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik