Ötkarikás történetek: nem esett messze az alma a fájától – még 81 nap a rajtig

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2024.05.06. 08:12
Karikó Katalin (balra) és lánya, Francia Zsuzsanna (középen)
Némileg szokatlan módon először a lány ért fel a csúcsra, aztán lett az édesanyja a világ legjobbja.

Ritka egy családban, hogy két tagja is elmondhatja magáról, hogy a világ legjobbja. Nos, anya és lánya közül – némileg szokatlan módon – először a lány, Francia Zsuzsanna ért fel a csúcsra, a 2008-as pekingi olimpián. Az azóta kétszeres olimpiai bajnok Francia amerikai színekben versenyezve tagja volt a női nyolcas evezős hajónak, amely első lett a kínai fővárosban, majd négy évvel később Londonban megismételte.

A magyar név sem véletlen, hiszen a bajnoknő mindkét szülője magyar, Francia Béla és Karikó Katalin gyermeke. Igen, az édesanya nevét talán ma már szélesebb körben ismerik, 2023-ban megkapta az orvosi-élettani Nobel-díjat, a hírvivő RNS-oltóanyagok kifejlesztéséért, ami segített megfékezni a koronavírus terjedését, csökkentette tüneteinek súlyosságát.

„Átírtuk a forgatókönyvet, anyukámmal azzal viccelődtünk, hogy mióta olimpiai bajnok lettem, őt úgy ismerték, mint Susan Francia anyukája, azután viszont, hogy Nobel-díjas lett, hirtelen én lettem Karikó Katalin lánya” – mondta Francia.

A két óriási siker között tizenöt év telt el, de a győztes mentalitás, az eltántoríthatatlanság a célok eléréstől mindkét nő sikeréhez elengedhetetlen volt. Francia Zsuzsanna útja nem volt zökkenőmentes az olimpiai aranyéremig, több sportágat is kipróbált, amihez előnyt jelentett testmagassága (188 cm), atletizált, kosárlabdázott, de egyikben sem ért el igazán nagy sikereket, mígnem 19 évesen, már egyetemistaként rátalált az evezésre, 2008-ban pedig a világ legjobbja lett. Édesanyja, Karikó Katalin is rögös úton jutott el a legnagyobb tudományos elismerésig, több munkahely, országváltás és kitartás kellett hozzá, hogy elérje, ami addig meseszerűnek tűnt.

„Örülünk egymás sikerének, mert ezek arról szólnak, mennyi energiát fektettünk abba, hogy elérjük a céljainkat. Azt gondolom, ez különlegessé tesz minket, ugyanakkor ha édesanyám vitrinjébe sose került volna semmi csillogó elismerés, »csak« a páciensein segít, az pontosan ugyanolyan fontos és nagy siker az én szememben” – mondta Francia Zsuzsanna kettejükről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik