Sznúker-vb: Kyren Wilson az új világbajnok!

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2024.05.06. 23:12
Kyren Wilson a családjával ünnepelte a világbajnoki címet (Fotó: Getty Images)
Kyren Wilson lett a sznúkersport új világbajnoka, miután a hétfőn véget érő döntőben a sheffieldi Crucible Színházban 18–14-re legyőzte Jak Jonest.

 

A vasárnap megkezdődött döntő úgy indult, hogy Kyren Wilson – aki játszott már vb-döntőt, 2020-ban kikapott Ronnie O’Sullivantől – sima győzelmet arat, hiszen megnyerte az első hét (!) frémet. Jak Jones csak ezután „érkezett meg” a döntőre, és innentől már nagyjából egyenlő erők küzdöttek. Amúgy Stuart Bingham kiesésével eldőlt, hogy új világbajnokot avatnak. 2005 óta először fordult elő, hogy döntőben nem játszik legalább egy korábbi világbajnok. Akkor Shaun Murphy és Matthew Stevens meccselt egymással, előbbi győzött.

Az első nap végére 11–6-ra alakult az állás. Ez lehetett volna 10–7 is, ám a 17. frémben Jones kockáztatott, amikor már csak a fekete golyó maradt fent. Kísérlete nem jött be, Wilson nyerte a játékot, így ötfrémes előnnyel várhatta a hétfő befejezést. Wilson négy százas bréket lökött (129, 125, 125, 122), míg Jones legnagyobb pontsorozata egy 90-es volt.

Hétfő délután Jones nyerte az első két frémet, de utána Wilson is duplázott, visszaállítva az ötfrémes különbséget (13–8). A nagyszünet utáni folytatásban Jones megint közelebb jött kettővel, végül Wilson duplája zárta a délutáni szakaszt (15–10).

Tehát este Wilsonnak már csak három frémre volt szüksége, hogy életében először világbajnok legyen. Az első, hosszabb lélegzetvételű játékot Wilson húzta be (16–10). Majd Jones megrázta magát, és 105-ös brékkel szépített – ezt volt a legmagasabb brékje a döntőben.

A 28. frém rendkívül fordulatos lett, és a visszarakott feketén dőlt el. Wilson nem panaszkodhatott a szerencsére sem, de összességében megérdekelten hozta a frémet, és így 17–11-es előnnyel egyetlen frémre került a végső győzelemtől.

A 29. játék 67-es brékkel Jonesé lett. A 30. frémben a walesi sokáig maximum brékre állt, de 12 piros és 12 fekete után hibázott – nehéz volt az állás (17–13). A 31., küzdelmesebb játékból is Jones jött ki jobban, így már 17–14-re zárkózott fel!

Lehetett volna szorosabb is a végjáték, de Jones az újabb esélyét már nem tudta kihasználni, Wilson megnyerte a 32. frémet, és ezzel 18–14-re a világbajnoki címet!

Kyren Wilson a sikeréért 500 ezer fontot (227 millió forint) kapott, és feljött a világranglista harmadik helyére.

SZNÚKER, VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD
DÖNTŐ
Kyren Wilson (angol, 12.)–Jak Jones (walesi) 18–14

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik