Indul a „legcoolabb” fesztivál, ahonnan Párizsba vezet az út

JAKUS BARNABÁSJAKUS BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.19. 17:16
A szerdai sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: mob.hu)
Az utolsó simításokat végezték az Orczy-kertben szerda délután, ahol csütörtöktől vasárnapig 450 sportoló küzd meg egy nagyon különleges sorozat keretében azért, hogy gyermekkori álmait valóra váltva ott lehessen az olimpián.

HATALMAS BELÉPTETŐKAPU és reptéri szintű ellenőrzés fogadta az Olimpiai Kvalifikációs Játékok budapesti eseményére érkező vendégeket a Ludovika Campuson. Miközben a média hazai és nemzetközi képviselői a zsúfolásig telt konferenciateremben vártak a sajtótájékoztatóra, a BMX-esek, deszkások és falmászók már birtokba vették a helyszíneket. 

„Egy hete dolgozunk már itt, az Orczy-kertben – kezdte Pierre Fratter-Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olimpiai stratégiával és fejlesztéssel foglalkozó csoportjának igazgatóhelyettese. – A park lenyűgöző, egyedi élményt nyújt majd a versenyzőknek és a nézőknek egyaránt. A sanghaji első felvonás remekül sikerült, most viszont azért érkezett több mint 450 sportoló, hogy közülük 150 az utolsó esélyt megragadva kijusson az ötkarikás játékokra.”

Fratter-Bardy hozzátette, a szurkolók számára is különleges lesz a rendezvény, mert a családjukkal, barátaikkal kilátogatva egészen közelről ismerkedhetnek meg a – szavaival élve – „legcoolabb” sportokkal. A hatásról pedig elmondta, a sanghaji visszajelzések alapján a nézettségi adatok is mutatják, jóval több fiatalt sikerült megnyerni.

Fürjes Balázs, a NOB Olimpiai Program Bizottsága tagja annyival egészítette ki, hogy ez startup, egy olimpiai innováció, a sikerben pedig abszolút biztosak. A teljesen ingyenes kvalifikációs sorozat pedig egyben zenei fesztivál is lesz, a színpadon rapperek és DJ-k fokozzák a hangulatot.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt arról beszélt, hogy Magyarország számára ez a kvalifikációs sorozat egy izgalmas lehetőség, a magyar sportolók is kipróbálhatják magukat nem csak a hagyományosan sikeres tradicionális sportokban. „Meg lehet nézni, hol tartunk a világelithez képest, a fiatalok szempontjából pedig az olimpiai mozgalom új területre tud eljutni ezekkel a sportágakkal.”

Gyulay szerint hab a tortán, hogy a rendezvény zárása egybeesik a június 23-i olimpiai nappal, így a NOB születésnapját közösen tudják majd megünnepelni.

A sajtótájékoztatót követően lehetőség nyílt bejárni a verseny helyszíneit. A BMX-esek ellentmondást nem tűrő módon készültek a tűző napon, már az edzéseken is látványosabbnál látványosabb trükköket mutattak be a többméteres sáncokon. A bréktáncosok parkettjén még dolgoztak a tornacsarnokban, a gördeszkások viszont két pályán is gyakorolhattak, az egyiket egy speciális medencében alakították ki, a street pálya az utcai elemeket ötvözi, lépcsőkkel, csövekkel. A Kossuth Lajos szobra mellett közvetlenül felállított mászófal tetejére öt-hat másodperc alatt felértek a legügyesebb sportolók – és ez még csak a gyakorlás. A túloldalon már készen áll a színpad.

Az Orczy-parkban tehát minden adott egy nagyszerű sportfesztiválra, ahonnan az út Párizsba vezet.

AZ ELSŐ NAP PROGRAMJA
11.40–16.15: gördeszka, női park selejtezők
12.00–16.45: sportmászás, női és férfi boulder selejtezők 
16.35–20.00: gördeszka, férfi street selejtezők

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik