Vívó Eb: ötödik a férfi párbajtőrcsapat; negyedik a női kardcsapat

D. Á./MTID. Á./MTI
Vágólapra másolva!
2024.06.22. 16:04
Fotó: Magyar Vívó-szövetség
A negyedik helyen végzett a magyar női kardcsapat szombaton a bázeli vívó Európa-bajnokságon. A magyar férfi párbajtőrcsapat ötödik lett.

 

A Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca összeállítású együttesnek a 16-os táblán még nem kellett vívnia. A negyeddöntőben kezdett a világbajnok alakulat és fölényesen, 25 tus különbséggel nyert a németek ellen, az elődöntőben viszont 45–41-re kikapott az ukránoktól.

A bronzért a spanyolokkal kellett megküzdeni, akiknél ott volt az egyéniben győztes Celia Perez Cuenca, valamint a harmadik helyezett Araceli Navarro is. Utóbbit Pusztai győzte le csütörtökön az elődöntőben, majd a fináléban két tussal kikapott Cuencától.

Az olimpiára készülő magyar csapat a helyosztón nem vívott jól és héttusos vereséget szenvedett. Az első két asszót Pusztai és Márton megnyerte, onnantól viszont négy párban spanyol siker született. A harmadik kör 24–30-ról indult, két szűk magyar győzelem következett, végül Pusztainak 36–40-ről nem sikerült feljönnie.

„Nem nagyon örülök, mert jó lett volna az érem az olimpia előtt. De pont ezért annyira nem is vagyok elkeseredve, mert nyilván arra vagyunk fókuszálva” – nyilatkozott az M4 Sport helyszíni stábjának Pusztai Liza.

Ehhez csatlakozva Márton Anna azt mondta, bár ő sem elégedet, de annak örül, hogy nem itt jött ki a csúcsforma.

„Lesz kis időnk felszívni magunkat, egy hónap edzés következik” – tette hozzá.

Az olimpiára készülő, Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid alkotta címvédő együttes a 16 között kapcsolódott be a küzdelembe, ahol öt találattal verte az észteket.

A negyeddöntőben viszont már nem tudott eredményesen vívni, 45–31-re kikapott a spanyoloktól, így a folytatásban legfeljebb az ötödik helyet érhette el. Az ukránok ellen az első négy pár után hátrányban volt, a fordulatot a 2019-ben világbajnok, Tokióban olimpiai ezüstérmes, a bázeli Eb-n egyéniben második helyezett Siklósi 7–2-es asszója jelentette. Innentől a szűk előnyt a csapattársak végig megőrizték.

Az utolsó mérkőzésen a németekkel kellett megküzdeni az ötödik helyért. A magyarok apránként fokozatosan növelték előnyüket, a hetedik pár után 32–26-ra vezettek, a nyolcadik asszó viszont nem sikerült, az egyéniben bronzérmes Andrásfi 10–5-re kikapott Marco Brinkmanntól. A végén Siklósi Lukas Brinkmannal vívott, kevés találat esett, a vívóidő lejárta előtt azonban a németnek sikerült egyenlítenie. A ráadásban is ő támadott, a magyar párbajtőröző azonban egy karra elhelyezett közbeszúrással megnyerte a mérkőzést.

„Arról szólt a hátsó ág, hogy megszerezzük az ötödik helyet. Nagy pontkülönbség nincs a negyedik és az ötödik hely között, így tudtunk egy kis kármentést csinálni, de így is veszítünk pontokat – mondta az M4 sport helyszíni stábjának Siklósi Gergely.Nem hiszem, hogy változik az olimpiai águnk, de nem vagyok elégedett a mai nappal.”

A spanyoloktól elszenvedett vereséget illetően úgy fogalmazott: elsőre az a tanulság vonható le, hogy sokkal bátrabban, harcosabban kell küzdeniük.

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
FÉRFI PÁRBAJTŐR, CSAPATVERSENY
NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Észtország 33–25
NEGYEDDÖNTŐ
Spanyolország–Magyarország 45–31
AZ 5–8. HELYÉRT
Magyarország–Ukrajna 35–33
AZ 5. HELYÉRT
Magyarország–Németország 41–40
NŐI KARD, CSAPATVERSENY
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Németország 45–20
ELŐDÖNTŐ
Ukrajna–Magyarország 45–41
Franciaország–Spanyolország 45–42
BRONZMÉRKŐZÉS
Spanyolország–Magyarország 45–38

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik