Fantasztikus évet fut az olimpiai golfbajnok, már a második kiemelt versenyt húzta be az idén

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.07.21. 20:37
Xander Schauffele kicsi és nagy golfrajongók körében a skóciai versenyen (Fotó: Getty Images)
Az amerikai Xander Schauffele nyerte meg a férfi golfozók idei utolsó, negyedik kiemelt (major) versenyét, Nagy-Britannia nyílt nemzetközi bajnokságát, a vasárnap véget érő 152. Open Championshipet a skóciai Troonban.

A 30 éves amerikai játékos együtésnyi lemaradással, holtversenyben a második helyen kezdte a négyfordulós verseny utolsó napját, és bár addig is remekül, kiegyensúlyozottan játszott, a vasárnapi teljesítménye volt az igazán lenyűgöző.

A 71 ütésre méretezett pálya 18 szakaszán 65-tel ment végig, hat birdie-t ütött, bogeyt egyet sem, és gyakorlatilag hibátlan játékával kétütésnyi előnnyel megelőzte a vele egy párban haladó Justin Rose-t (valamint a harmadik nap után vezető Billy Horschelt). Érdekesség, hogy a golf visszatérése óta ők ketten lettek olimpiai aranyérmesek: 2016-ban Rose, 2021-ben Schauffele – utóbbi ott lesz a párizsi játékokon is.

SCHAUFFELE EZZEL AZ ÜTÉSSEL ÁLLT AZ ÉLRE

A KÖZÖNSÉG FOGADTATÁSA, AMIKOR MÁR BIZTOS VOLT A GYŐZELEM

A GYŐZTES UTOLSÓ ÜTÉSE – NEM EZ VOLT A LEGNEHEZEBB…

Negyvenkét év után először fordult elő, hogy az idény mind a négy kiemelt férfiversenyét egyesült államokbeli golfozó nyerte meg: Xander Schauffele májusban első lett a PGA-bajnokságon is – ez volt élete első diadala major versenyen –, míg az áprilisi US Mastersen a jelenlegi világelső, Scottie Scheffler, a júniusi US Openen Bryson DeChambeau győzött.

Schauffele kiváló formáját mutatja, hogy az utóbbi két majoron is befért a legjobb tízbe (a Mastersen nyolcadik, a US Openen holtversenyben hetedik lett).

A KUPAÁTADÁS ÉS A GYŐZTES ELSŐ SZAVAI OPEN-BAJNOKKÉNT

A vasárnap véget ért Open hétvégi köreiről öten is hiányoztak a jelenlegi világranglista első tíz helyezettje közül: Rory McIlroy, Ludvig Aaberg, Wyndham Clark, Viktor Hovland és Bryson DeChambeau ugyanúgy elmaradt a második nap végi selejtezőszinttől (cut), mint Henrik Stenson, aki legutóbb (2016) emelhette fel a trófeát ebben a skóciai golfklubban – a brit bajnokság helyszíne nem állandó –, valamint a háromszoros bajnok, a világrangsorban jelenleg csupán 874. helyezett, az utóbbi években alig-alig versenyző Tiger Woods.

A címvédő amerikai Brian Harman túljutott a második napon, de ez nem az ő versenye volt, 295 ütéssel holtversenyben a 60. helyen végzett, megelőzte mások mellett az amatőr Calum Scott (292), a helyi közönség egyik kedvence, akinek Schauffele is gratulált a fenti győzelmi beszédében.

Xander Schauffele és Justin Rose, a olimpiai játékok két legutóbbi golfbajnoka (Fotó: Getty Images)

152. OPEN CHAMPIONSHIP, ROYAL TROON GOLF CLUB, TROON, SKÓCIA
A pénzdíj: 17 millió dollár; a pálya: 6575 méter, 71 par
AZ ÉLCSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Xander Schauffele (amerikai) 275 ütés (69, 72, 69, 65)
2. Justin Rose (angol) 277 (69, 68, 73, 67)
     Billy Horschel (amerikai) 277 (72, 68, 69, 68)
4. Thriston Lawrence (dél-afrikai) 278 (71, 74, 65, 68)
5. Russell Henley (amerikai) 279 (69, 75, 66, 69)
6. Shane Lowry (ír) 280 (66, 69, 77, 68)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik