Gyász: elhunyt a magyar tőrvívás egyik legnagyobb alakja, Solti Antal

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.23. 08:50
Solti Antal (1948–2024) (Fotó: Nemzeti Sport)
Rövid betegség után, életének 76. évében elhunyt a magyar tőrvívás egyik legnagyobb alakja, a hétszeres olimpikon Mohamed Aida edzője, Solti Antal – tudatta a Magyar Vívószövetség és a szakember klubja, a Ferencváros.

Solti Antal életét teljes egészében a vívás határozta meg, egészen fiatalon elkezdett edzősködni a Honvédnál, ahová számos sportolót hozott fel vidékről.

„Szorgalmát még a legnagyobb kritikusok is becsülték, tanítványait gyermekeiként szerette, tűzbe ment bármikor, bármelyikükért. Elvégre aki elérte, hogy helyet kapjon a tőrvívás Pézsa Tibor kardozói és Horváth Kornél párbajtőrözői között a Semmelweis utcai szentélyben, az mégiscsak tudhatott valamit…” – olvasható a Magyar Vívószövetség honlapján.

Solti Antal az MTK-hoz már sikeres edzőként került, Szőcs Bertalannal az ország egyik legerősebb tőr szakosztályát építették fel, itt tanítványa volt az olimpiai bronzérmes, világbajnok magyar tőrvívó, Tuschák Katalin is.

Amikor Solti a válogatottnál is elkezdett dolgozni, az összesen hét olimpiát megjáró, vb-ezüstérmes, olimpiai negyeddöntős Mohamed Aida is tanítványa lett, s az ő vezetésével lett a sportoló a magyar tőrvívás utóbbi 40 évének legeredményesebb versenyzője, ráadásul Solti 40 (!) évig volt Mohamed edzője – függetlenül attól, hogy a vívó épp melyik klubban vívott.

„Solti Antal azt még megérte, hogy Aida júniusban, 48 esztendősen a női tőrcsapat tagjaként Bázelben Európa-bajnoki bronzérmet nyerjen. A párizsi játékokat már nem várta meg, tán azért, mert azon a korábban hét olimpián részt vevő tanítványa nem indul…” – olvasható a szervezet honlapján.

Solti Antal edzői pályafutása végén, 2017-ben megvalósította álmát és oroszlánrészt vállalt a Ferencváros vívószakosztályának megalapításában.

Solti Antal rövid betegség után hunyt el, a szakembert a Magyar Vívószövetség és az FTC is saját halottjának tekinti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik