Öttusa Eb: három magyar férfi jutott be a fináléba

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.07.12. 18:57
Fotó: Kovács Péter
Délelőtt Koleszár Mihály, délután Tamás József és Bereczki Richárd harcolta ki a döntős szereplést a budapesti öttusa Európa-bajnokságon.

 

Egymással is küzdöttek a mieink a pénteki férfielődöntőben, hiszen a két csoportból a három-három magyarból legfeljebb csak ketten-ketten juthattak be a fináléba a szabályok szerint, így nem volt elég az első kilencben lenni, a két legjobb honfitárs között is kellett célba érni. A szerdai kvalifikációt mind a hat magyar sikerrel vette, volt tehát kiknek szorítani.

Az A-csoportból Koleszár Mihály helyzete volt a leginkább kedvező, 21 győzelmet és 14 vereséget „vívott össze” csütörtökön a férfiak rangsoroló asszói során, Demeter Bence 17–18-as mérleggel érkezett, míg Gáll András pénteken már nem folytatta a versenyzést – egyébként 6–29-es aránnyal sereghajtóként végzett. A 2023-as országos bajnok Gáll első viadalán vett részt két és fél hónappal ezelőtti műtétjei után, mely beavatkozások bal oldalán a bordáit és a vállizmait érték. A szerdai kvalifikáció után úgy nyilatkozott, edzőversenyként fogja fel az Eb-t, és minden kihagyás után rosszul sikerül a vívása az első egy-két megméretésen, de tapasztalatai alapján a későbbiekben összeáll majd ez a szám is.

 

Miután Koleszár és Demeter sem szedett össze pluszpontot a bónuszvívásnál, előbbi egy 2:03.39 perces időt „pörkölt oda” a medencében, míg Demeter 2:06.71 perc alatt teljesítette a 200 méteres távot. A tavalyi krakkói Európai Játékokon Réti Kamillával vegyes váltóban ezüstérmes Koleszár a második helyről indulhatott a kombinált számban, ám végtelen magabiztossággal, stabil futó- és lövőteljesítménnyel (csupán ötöt rontott a négy lövészet alatt, és alig több mint fél percet töltött összesen a lőállásban) már az első sorozat után az élre állt, és szinte végig vezetett, csak a végén kieresztve gyűlt össze egy ötös boly körülötte – bár végül közülük is az élen ért célba. A négyszeres világbajnok Demeter Bencének nem jött ki a lépés a lövősorozatok során, és végül nem lépett előre a 12. rajthelyről.

„A nagy hőség mindannyiunkat egy kicsit jobban lefáraszt, ennek ellenére egészen erősnek éreztem magam mind úszásban, mind futásban, úgy sikerültek, ahogy szerettem volna. Ezekért a napokért érdemes öttusázni, valójában a szombat számít, de ez a nap is örök emlék marad, már a csütörtöki vívásban is voltak olyan momentumok, amelyek biztosan kiemelt helyet foglalnak el az emléktáramban. Élveztem a versenyzést. Hogy mennyit sikerült az erőmből megtartani, az a döntőben derül ki, jó formában érzem magam, valamennyit sikerült tartalékolnom, de előre nem innék a medve bőrére, ezt utólag értékelném, azonban remekül érzem magam, és örülök, hogy ez az erőnlétemen is meglátszott, remélem, ez a döntőre is kitart. A csengcsoui vébén azért kaptunk ízelítőt az időjárási körülményekből, a hőségből, még ha hozzá nem is szoktunk” – mondta Koleszár Mihály továbbjutását követően.

A B-csoportos magyaroknál Tamás József 23–12-es mérleget hozott magával csütörtökről, Bereczki Demeterhez hasonlóan 17–18-at, míg Regős Gergelynek 15–20-ról kellett zárkóznia. Tamás két, Bereczki négy pluszpontot szerzett a bónuszvívásnál. Úszásban Tamás 1:58.63 perces időt repesztett a medencében, Bereczki öt és fél, Regős további másfél másodperccel úszott nála lassabbat.

Tamás József az élről rajtolt, azonos időben az ukrán Olekszandr Tovkajjal, és elfogadható lövőaránnyal, magát nem kifutva ért be a harmadik helyen, míg Bereczki Richárd is lépkedett feljebb, ám az utolsó sorozatnál beragadt – rajthelyénél, a 8. pozíciónál nem került előrébb, de annyi baj legyen, ez is döntőt ért. Regős Gergely kiváló laser runt produkált a második legjobb idővel, csakhogy neki a kilencedik hely sem lehetett elég két honfitársa mögött.

Szombaton következik a nagy nap, az egyéni döntőkkel – és a mutatottak alapján mindkét nemnél egyéni éremeséllyel. A férfiaknál csapatban már biztos a dobogó, mivel a mieinken kívül csak az olaszok és az ukránok képviseltetik magukat három versenyzővel a fináléban – a nőknél egyedül az olaszok futnak három öttusázóval, így ők biztosan megnyerik a csapatviadalt, míg rajtunk kívül a fehéroroszok, a britek, a litvánok és a törökök szerepelnek kettő-kettő versenyzővel.

„A döntőbe jutás volt az elsődleges célom, ez hála Istennek sikerült, mert felnőtt A-kategóriás nemzetközi viadalon nem jött össze eddig. Kemény verseny volt, még úgy is, hogy fél perc előnnyel indultunk a kilencedikkel szemben, de az öttusa a jelenlegi lebonyolításában igencsak kiszámíthatatlan. Szerencsére az utolsó körben nem kellett kifutnom magam, úgyhogy maradt extra erőm a döntőre, de a lövészetben ejtettem olyan hibákat, melyeket megpróbálok kijavítani, miközben a fizikai számokban a maximumot igyekszem nyújtani” – értékelt lapunknak Tamás József.

„Gáll Andris egyrészt egészségügyi okokból, másrészt a jövő heti junior országos bajnokság miatt lépett vissza, nem is lett volna érdemes vállalnia a terhelést. Demeter Bencéről azt gondoltam, bekerülhet a fináléba, az utolsó körig döntős pozícióban futott, ám az utolsó lövészetében rontott a körülötte lévőkhöz képest, és így nem jutott be. Koleszár Misi két igen erős körrel kezdett, alig bírtam kívülről visszafogni, hogy ne fussa ki magát, és holnapra is maradjon ereje, végül a harmadik körre szerencsére már visszavett. Tamás Jocinak nem kellett kifutnia magát, lövészetben pedig olykor hajlamos a rontásra, ezúttal a harmadik nem sikerült, de így is simán döntős. Bereczki Richárdnak végig élesnek kellett lennie, mert Regős Gergely egy jó kombival zárkózott hátulról” – fogalmazta meg gondolatait a nap végén Martinek János szövetségi kapitány.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik