A NOB akadályokat gördíthet Sebastian Coe elnöki ambíciói elé

Vágólapra másolva!
2024.09.11. 13:40
Sebastian Coe elnöki ambícióit a NOB keresztülhúzhatja (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) választási szabályzata akadályokat gördíthet Sebastian Coe elé, aki pályázna az elnöki pozícióra.

A szervezet az AP hírügynökség érdeklődésére levélben ismertette azokat a kritériumokat, amelyeknek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) jelenlegi elnöke, Coe nem felel meg.

Ezek szerint az elnökjelölteknek NOB-tagnak kell lenniük a nyolcéves mandátumuk alatt, Coe-nak ugyanakkor feltételhez kötött a tagsága, mivel a WA elnökeként került be, megbízatása pedig 2027-ben lejár, amikor kitölti a maximum 12 éves időtartamot a WA élén.

Emellett az ötkarikás charta szerint a NOB-tagság felső korhatára 70 év, amelyet Coe és többek között a másik várható jelölt, a novemberben 65 éves ifjabb Juan Antonio Samaranch – aki jelenleg a NOB alelnöke – is betöltene a mandátum alatt. Samaranch édesapja 21 évig vezette a NOB-ot 2001-es visszavonulása előtt.

Azoknak a tagoknak, akik betöltik a hetvenet, egy alkalommal meghosszabbíthatják tagságukat négy évvel, Coe-nak viszont a NOB végrehajtó bizottságának a jóváhagyására lenne szüksége ahhoz, hogy 2033-ig tag maradhasson, mivel bő két hét múlva már 68 éves lesz.

A levél szerint azonban a szervezet „nem tesz kivételt az elnökkel, mivel az összes NOB-tagra ugyanazok a szabályok vonatkoznak”. Coe-nak így a végrehajtó bizottsághoz kell fordulnia a vasárnapi jelentkezési határidőig.

Széleskörű vélekedés szerint – emelte ki az AP – Coe lehetne jövőre a legmegfelelőbb jelölt a posztra, ugyanakkor a NOB etikai bizottságának elnöke, Ban Gimun által aláírt levél arra is kitér, hogy a két szervezetnél betöltött elnöki pozíció is konfliktusokat okozhat. A brit sportvezető pályafutása során kétszer nyert olimpiát 1500 méteres síkfutásban, majd politikai szerepet vállalt hazájában, azután vezette a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottságát, jelenleg pedig – kilenc éve – a WA elnöke.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik