Bronzérmet szerzett női párosunk a somorjai darts Európa-bajnokságon

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.09.28. 21:57
Tekauer Gréta és Bogár Alexandra a szintén bronzérmes szlovákokkal (Fotó: Facebook/Magyar Darts Szövetség)
Szerdától péntekig tartott a Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) égisze alá tartozó Európa-bajnokság a szlovákiai Somorján, s ezen Magyarország is részt vett férfi és női csapataival. A kontinens torna legjobb magyar eredménye Bogár Alexandra és Tekauer Gréta bronzérme női párosban, melyet a záró napon szereztek.

 

Első felnőtt Európa-bajnokságán szerepelt a szlovákiai Somorján Bogár Alexandra és Tekauer Gréta is – a debreceni Fácánkakas Sportegyesületet és az Érd-EL Sportegyesületet erősítő hölgyek a Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) háromnapos kontinenstornájának záró, pénteki napján szereztek női párosban érmet a magyar válogatottnak, így 2019 óta továbbra is minden világversenyről medáliával térhettek haza a mieink. A legutóbbi, két évvel korábbi Eb-n a spanyolországi Gandíában Ihász Veronika érte el az elődöntőt és az ezzel egyenértékű bronzérmet.

A 26 esztendős Bogár és a nála öt évvel fiatalabb Tekauer sima győzelemmel kezdett a francia Karine Gobert és Doriane Michel ellen, ahogy a jersey-i színeket képviselő Hope Hopwood és Donna Le Clercq sem okozott gondot. A nyolcaddöntőben 2–2-ig együtt haladtak a spanyol Mila Martinezzel és Ana Maria Garciával, ám az ekkor hátsó pályáról megnyert leg elég volt a későbbi továbbjutáshoz. A legjobb nyolc között a svéd duót nehezebb feladat volt megtörni – az 51 éves Anna Forsmark és az 55 éves Maud Jansson többszörös WDF-tornagyőztes veteránok, ám honfitársaink 1–3-nál sorozatban három leget nyerve fordítottak. A hollandok viszont már túl erősnek bizonyultak – a végül az Eb-címet is megszerző, idén már három PDC Women’s Series-fordulót is megnyerő Noa-Lynn van Leuven és Aletta Wajer végig vezetett, a mieink csak szépíteni tudtak.

Szerdán rendezték a csapatverseny csoportküzdelmeit az Eb-n – a Csóka András, Kovács Patrik, Jehirszki György, Major Nándor, összeállítású férficsapat mind a négy csoportmeccsét sikerrel vette a 4-es csoportban, az egyenes kieséses szakasz első körében viszont óriási csatában kikapott Dánia legjobbjaitól 9–8-ra csütörtök este, pedig a hajrában egy ponton 8–7-re is vezettek a mieink. A női csapat Bogár Alexandrával, Erdei Nórával, Ihász Veronikával és Tekauer Grétával a csoportkörben ragadt.

Szerdán a női, csütörtökön a férfi egyéni összecsapásokra is sor került 128-as táblán, ám az egy nappal későbbi döntőkben nem voltunk érdekelve. A hölgyeknél Erdei és Ihász az első, Tekauer a későbbi döntős Van Leuven ellen a második fordulóban búcsúzott, Bogár a legjobb 32-ig jutott el. Az uraknál 256-os táblán, előselejtezővel zajlottak a párharcok – Csóka győzelem nélkül maradt, Kovács és Major a második fordulóban, a legjobb 64 között, Jehirszki a harmadik körben, a legjobb 32 között esett ki.

Szerdán a férfi párosoknál Csóka és Major egy kört ment, Kovács és Jehirszki nem örülhetett – másik női duónk, Erdei és Ihász szintén egy fordulón jutott túl.

A Magyar Dartsszövetség pénteken közösségi oldalán adta hírül, hogy a honi sportági szervezet elnökét, Balázs Gábort az Európai Darts Tanács elnökségi tagjává választották. A Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) a somorjai Európa-bajnokság alatt folytatott tárgyalásai során hozta létre európai regionális testületét. Balázs Gábor 2019 óta az MDSZ elnöke.
Balázs Gábor az Európai DartsTanács elnökségi tagja lett


WDF EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOMORJA
A MAGYAR VONATKOZÁSÚ EREDMÉNYEK
Férfi egyéni
Előselejtező: Kovács Patrik–Daniel Škoda (német) 4–2. 1. forduló: Jason Mauersberger (svájci)–Csóka András 4–2, Kovács Patrik–Iliya Iliev (bolgár) 4–0, Jehirszki György–Patrick Tringler (osztrák) 4–3, Major Nándor–Jim Mayer (luxemburgi) 4–3. 2. forduló: Nicky Denoon (skót)–Kovács Patrik 4–2, Jehirszki György–Albert Scerri (máltai) 4–3, Wesley Plaisier (holland)–Major Nándor 4–2. 3. forduló: Mark Challenger (walesi)–Jehirszki György 4–2
Női egyéni
1. forduló: Bogár Alexandra–Anna Madigan (északír) 4–0, Sara Guastella (olasz)–Erdei Nóra 4–1, Aletta Wajer (holland)–Ihász Veronika 4–0, Tekauer Gréta–Giulia Olteanu (román) 4–3. 2. forduló: Bogár Alexandra–Julia Siek (német) 4–2, Noa-Lynn van Leuven (holland)–Tekauer Gréta 4–0. 3. forduló: Lucia Jankovská (szlovák)–Bogár Alexandra 4–3
Férfi páros
1. forduló: Teemu Harju, Jonas Masalin (finnek)–Jehirszki György, Kovács Patrik 4–1, Csóka András, Major Nándor–Michael Schelbert, Remo Senti (lichtensteinek) 4–0. 2. forduló: Iain Cash, Nicolas, Thuillier (franciák)–Csóka András, Major Nándor 4–2
Női páros
1. forduló: Bogár Alexandra, Tekauer Gréta–Karine Gobert, Doriane Michel (franciák) 4–0, Erdei Nóra, Ihász Veronika, Grace Crane, Anna Madigan (északírek) 4–0. 2. forduló: Bogár Alexandra, Tekauer Gréta–Hope Hopwood, Donna Le Clerq (jersey-iek) 4–2, Sandra Rimkeviciüté, Ieva Tvaronaviciüté (litvánok)–Erdei Nóra, Ihász Veronika 4–2. 3. forduló: Bogár Alexandra, Tekauer Gréta–Ana Maria Garcia, Mila Martinez (spanyolok) 4–3. Negyeddöntő: Bogár Alexandra, Tekauer Gréta–Anna Forsmark, Maud Jansson (svédek) 4–3. Elődöntő: Noa-Lynn van Leuven, Aletta Wajer (hollandok)–Bogár Alexandra, Tekauer Gréta 5–2. Döntő: Noa-Lynn van Leuven, Aletta Wajer–Rhian O’Sullivan, Eve Watson (walesiek) 6–3. Európa-bajnok: Noa-Lynn van Leuven, Aletta Wajer (Hollandia), 2. Rhian O’Sullivan, Eve Watson (Wales), 3. Bogár Alexandra, Tekauer Gréta (Magyarország) és Lucia Jankovská, Katarína Nagyová (Szlovákia)
Férfi csapat
Csoportkör. 4-es csoport: Magyarország–Lettország 9–3, Magyarország–Németország 9–5, Magyarország–Írország 9–6, Magyarország–Lichtenstein 9–2. Magyarország csoportelsőként továbbjutott. 2. forduló: Dánia–Magyarország 9–8
Női csapat
Csoportkör. 8-as csoport: Magyarország–Man-szigetek 9–3, Franciaország–Magyarország 9–6, Írország–Magyarország 9–5. Magyarország nem jutott tovább a csoportkörből

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik