Hungarian Darts Trophy: a sztárjátékosok szerint is mindig kiemelkedő a magyar közönség

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.09.19. 22:40
Dimitri Van den Bergh (Fotó: Getty Images)
Péntektől vasárnapig rendezik meg a negyedik Hungarian Darts Trophyt – a European Tour 11., budapesti állomására nézőcsúcsot várnak a szervezők. Az eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón a magyar játékosok – Bezjian Alberto, Csóka András, Jehirszki György és Végső János – mellett két élversenyző, Dimitri Van den Bergh és Joe Cullen is eljött a csütörtöki sajtótájékoztatóra.

 

Immáron negyedik alkalommal ad helyet hazánk European Tour-állomásnak, a Hungarian Darts Trophynak – a PDC profi dartsszervezet égisze alá tartozó versenysorozat kereteiben 2021 óta jönnek el Magyarországra a sportág élversenyzői, és a tavaly decemberi egyezség értelmében 2026-ig ez biztosan így is marad.

A budapesti Iron Bar és Dartsgalériában tartott sajtótájékoztatón a főszervezők, Vereczkey Lajos és Takács Péter elmondták, büszkeséggel tölti el őket, hogy az elmúlt négy évben sikerült meghonosítaniuk egy nagy nemzetközi dartsversenyt, a cél pedig, hogy tovább népszerűsítsék a darts sportágat hazánkban, és akár a négy, versenyben részt vevő magyar – Bezjian Alberto, Csóka András, Jehirszki György és Végső János –, akár más honfitársunk egy nap azon népszerű sportolók közé kerüljenek, mint amilyen az idei UK-Open győztes belga Dimitri Van den Bergh és a két éve a hazánkban győzedelmeskedő angol Joe Cullen. Ők egyébként a sajtótájékoztatón is tiszteletüket tették. A torna szakmai igazgatója, Ziegenhám Medárd hozzátette, nézőcsúcsot, több mint 21 ezer érdeklődőt várnak a péntektől vasárnapig tartó viadalra.

„Már negyedik alkalommal jövök el Magyarországra, és a hangulat mindig kiváló volt, akkor is, amikor két éve elhódítottam a Hungarian Darts Trophyt. Boldog vagyok, hogy visszatérhettem, és Dimitrivel azon leszünk, hogy a lehető legjobb formánkat nyújthassuk a közönségnek” – mondta Joe Cullen.

„Először is »köszönöm«, hogy itt lehetek – folytatta Dimitri van den Bergh, magyarul kezdve köszönetét. – Fantasztikus érzés dartsjátékosként körülutazni a világot, ez a szenvedélyünk, és csak hálásak lehetünk mindenkinek, aki profi szinten hozzájárul a torna létrejöttéhez. Mindent beleadunk, hogy a legjobbunkat nyújtani a rajongóknak, és amit a magyar szurkolókról ki tudok emelni, hogy mindig tisztelettudóak voltak a játékosok irányába, és nagyszerű hangulatot teremtettek. Csodás érzés visszatérni ide.”

Újságírói kérdésre, mit tudnak a magyarokról, Dimitri van den Bergh kifejtette: „Közel huszonhét éve dartsozom, és régen, amikor ifjúsági belga válogatott voltam, megannyi magyar ellenféllel játszottam. Tóth Tiborral, Darányi Zoltánnal és testvérével, Tamással, Szakács Péterrel, Végső Jánossal és testvérével, Adrienn-nel. János volt az egyik, akivel profi szinten először találkoztam, ő tanította meg az egyik legszebb, legfontosabb magyar szót: »egészségedre«. Major Nándor és Bezzeg Nándor is jó játékosok, ismerem őket. Kíváncsi vagyok az új játékosokra, de biztosan a legjobbak között vannak, nem véletlenül vették sikerrel a selejtezőt. Ami a legfontosabb, hogy senkit sem becsülünk alá, mindenki ellen a száz százalékra törekszünk.”

– Mikor érkezett Magyarországra, és hogy érzi magát eddig nálunk?
Második alkalommal járok itt, csütörtök reggel fél nyolc körül érkeztünk repülővel Angliából, úgyhogy hosszú napon vagyok túl. Jól érzem magam egyelőre, bár valószínűleg izgalommal tölt majd el, ahogy pénteken elkezdem a felkészülést az első mérkőzésemre. De remélem, minden jól halad, aztán meglátjuk, mi történik a színpadon.

– Ismét Andrew Gildinggel játszik az első körben, csakúgy, mint az előző European Tour-fordulóban, két hete Antwerpben – akkor kikapott tőle hat kettőre. Mit érez ezzel kapcsolatban?
Andrew nagyon jól játszott ellenem, száz feletti átlaggal, nagyszerű kiszállózással. Nem úgy alakultak a dolgok, ahogy akartam, nagyon szerettem volna hazai környezetben nyerni, de remélem, ezúttal visszavághatok neki, és bejutok a következő fordulóba. Minden győzelem nagyon fontos az Európa-bajnoki kvalifikációt illetően.

– Idén márciusban megnyerte karrierje második majortrófeáját, a UK Opent, óriási csatában legyőzve a világbajnok Luke Humphriest a döntőben, valamint megnyerte a Players Championship tizenkettedik állomását. Elégedett-e az eddigi szezonjával?
– Összességében nem. Valóban megnyertem az említett két tornát, de ezen kívül nem teljesítettem igazán jól az idény többi részében. Jobban szeretnék játszani, tovább eljutni a tornákon, legalább a negyeddöntőkig, mostanában ez nem gyakran fordul elő. De ne értsen félre, az a két siker boldoggá tesz, ám ennél többre vágyom idén.

Dimitri van den Bergh: Minden győzelem nagyon fontos az Eb-kvalifikációt illetően

Csóka András arról beszélt, mentálisan fontos lesz kizárni a külső tényezőket, de újoncként mindenképpen fontos mérföldkő előtt áll, és kivételes alkalom lesz hazai közönség előtt játszani – ebben honfitársai is osztoztak. Jehirszki György úgy vélte, a szerzett tapasztalat sokat segíthet, hogy később kamatoztathassa a jövőben, és az aznapi körülmények határozzák meg, ki mit tud kihozni magából. Bezjian Alberto – szintén újoncként – elmondta mentálisan felkészültnek érzi magát, ezzel együtt az új élmény miatt másmilyen izgalmakkal várja a viadalt, mint az eddigi megméretéseit, míg a PDC-szinten legtapasztaltabb magyar, Végső János elmondta, nagyon várja, hogy hazai nézők előtt játszhasson, mert az óriási pluszt adhat mind neki, mind a többieknek.

A péntektől vasárnapig tartó közötti Hungarian Darts Trophy a 2024-es PDC European Tour 11. állomása. A 48-as főtáblán a nemzetközi sportági szervezet szabálymódosításai szerint már nemcsak a Pro Tour-ranglistáról, hanem a világranglistáról is lehetett kvalifikálni a European Tour-versenyekre – ennek köszönhetően már az első, pénteki napon tábla elé állnak olyan világbajnok nagyágyúk, mint például Michael Smith, Peter Wright, Raymond van Barneveld, valamint Van den Berghet is ekkor láthatják a nézők. A második napon szállnak be a versengésbe a kiemeltek, többek között Luke Humphries, Michael van Gerwen, Dave Chisnall, vagy Rob Cross. A 175 ezer font összdíjazású versenyen négy hazai versenyzőnek is lehetőséget adnak – a júniusi honi kvalifikáción Végső János, Jehirszki György, Csóka András és Bezjian Alberto nyerte el az indulás jogát. Utóbbi két versenyző újonc PDC-színpadon, és egymás ellen sorsolták őket az első körben – a győztessel a kilencedik kiemelt Ryan Searle jöhet szembe. Végső János a norvég Cor Dekkerrel, Jehirszki György a holland Wessel Nijmannal találkozik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik