Óriási sikerrel zajlott a kick-box világbajnokság Budapesten

MTI  MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.01. 10:35
Fotó: Novák Eszter
Ezen a héten, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) által fenntartott és üzemeltetett BOK Sportcsarnokban rendezték meg a sportág idei utánpótlás-világbajnokságát. A hazai rendezésű világversenyen rekordlétszámot jelentő 68 ország 2245 versenyzője lépett tatamira. A magyar színeket 200 fiatal sportoló képviselte, akiktől sikeres szereplést várt a szakszövetség.

A sportág mind a hét szakágát – pointfighting, light-contact, kick-light, formagyakorlat, full-contact, low-kick és K1 – felvonultató világbajnokságon hat teljes napon át tartottak a küzdelmek.

A szövetségnek házigazdaként sűrű napjai voltak, hiszen a sportág történetében a budapesti világbajnokságon minden idők legtöbb országát és legtöbb sportolóját köszönthették a résztvevők között. „Mi, mint magyar szövetség, és a minket támogató háttérintézmények mindig is kiemelten fontosnak tartottuk az utánpótlás-nevelést. Az általános elvárás a versenyzőinkkel és persze az edzőikkel szemben az, hogy használják ki azt a háttértámogatást, amit a hazai közönség és az itthoni környezet jelent, mert ez lehet az egyik forrása a kiugró sikereknek” – nyilatkozta Galambos Péter, az MKBSZ elnöke.

A résztvevők számán túl, sportdiplomáciai szempontból is jelentős volt a héten zajló budapesti világbajnokság, hiszen az eseményen megjelent Roy Baker, a kick-box világszövetség, a WAKO elnöke, Király István, az európai kick-box szövetség elnöke és Bíró Péter, a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója is.

Király István, az európai kick-box szövetség elnökeként megerősítette, hogy a szövetség szervezőbizottsága több évtizede szervez kiemelkedő sikerrel versenyeket, amik nagyon jó ajánlólevelei annak, hogy a jövőben még több nagyszabású esemény érkezzen Magyarországra. „A világszövetség elnöksége itt van Budapesten és gratuláltak az esemény színvonalas megrendezéséhez, ami nagy elismerés számunkra. A világbajnokságon kiváló magyar eredmények születtek, büszkén jelentem, hogy a magyar versenyzők megállják a helyüket, és ott vannak az élvonalban: a mieink összességében 25 első, 28 második és 40 harmadik helyet szereztek. Ezzel a nemzetek közötti éremtáblázaton Magyarország Nagy-Britannia mögött és Kazahsztán előtt a második helyen végzett.”

A szakemberek határozottan egyetértenek abban, hogy egy sikeres esemény tovább növeli a szakág népszerűségét, illetve a rendező ország ázsióját is.

Bíró Péter, a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója szerint a sportlétesítményeket illetően kimagasló portfólióval rendelkezik Magyarország, ami lehetőséget teremt arra, hogy minél több nagy versenyt fogadjunk be, és legyünk azok házigazdái. „Az NSÜ célja, hogy hozzájárulhassunk a sportszakma fejlődéséhez, hogy erősítsük a hazai sportmarketinget és eseményszervezést, szem előtt tartva a nemzeti sportstratégia szolgálatát. Külön öröm, hogy személyesen is beszélhettünk arról, mennyire fontosnak tartjuk az utánpótlás-nevelést, hiszen sikeres szereplés a jövőben csak így érhető el. Márpedig Magyarországnak, mint sportot kedvelő és sportoló nemzetnek sikerekre, példaképekre van szüksége.”

Bíró Péter és Roy Baker (Fotó: Novák Eszter)

A MAGYAROK EREDMÉNYEI

Csütörtökön aranyérmes lett gyerek korosztályban a Szemenyei Máté, Nas Míra, Szépe Emmett trió a zenés mix csapatok versenyében, ugyanitt ezüstérmet szerzett Hegedűs Mátyás és Kakas Hunor kadet 2-ben, ahol Pataki Aida és  Halmágyi Nikolett felállhatott a dobogó harmadik fokára. 

Egyéniben három érmet szereztek a magyarok formagyakorlatban csütörtökön: zenés fegyveres kategóriában – kadet 1-ben – Kakas Nóra ezüstérmes lett, míg a juniormezőnyben Dorner Réka, a gyerek korosztályban Szemenyei Máté harmadikként zárt.

Formagyakorlatban a magyar válogatott 4 arany-, 5 ezüst-, és 9 bronzzal zárta a hazai rendezésű világbajnokságot, ehhez az éremterméshez társulnak majd a küzdelmi szabályrendszerekben elért sikerek. A pénteken rendezett döntőkben a pointfighting szakágban voltak a legeredményesebbek a mieink: itt nyert világbajnoki címet Juhász Andor (gyermek, 18 kg), Nagy-Molecz Ádám (gyermek, 24 kg), Baranyi Gergő (gyermek, 27 kg), Szépe Emmett (gyermek, 30 kg), Varga Léna (gyermek, 21 kg), Sütő Barbara (gyermek, 30 kg), Hudoba Bence (kadet 1, 37 kg), Opperman Zsombor (kadet 2, 37 kg), Kozma Kornél (kadet 2, 52 kg), Zodoma Zétény (kadet 2, 57 kg), Debreczeni Frida (kadet 2, 42 kg) és Jancsó Lili (kadet 2, 65 kg). A kick-light szabályrendszerben Jóni Krisztofer (junior, +94 kg) diadalmaskodott. A kiütésre menő ringes szakágak közül full-contactban Dénes Dániel (junior 1, +81 kg) és Domokos Nadin (junior 1, 56 kg) lett első, a K1-ben pedig Baksán Gréta (junior 1, 48 kg) nyakába akasztottak aranyérmet.

Fotó: Novák Eszter

Az utolsó versenynapra, szombatra maradt egyéni küzdelmi döntőkben hat magyar fiatal volt érdekelt. Közülük Fekete Zsombor (kick-light, kadet 1, 69 kg) és Kiss Zsófia (light-contact, kadet 1, 50 kg) aranyérmet nyert, Rózsa Szonja, Szebenyi-Nagy Szabolcs, Nagy Míra és Müncz Kata pedig ezüstérmes lett.

A pointfighting csapatküzdelmek során három magyar együttes is az első helyen végzett. Világbajnok lett a kadet 2-es korosztályban a Debreczeni Frida, Kiss Zsófia, Jancsó Lili, Hadra Bíborka összeállítású magyar lánycsapat. Rajtuk kívül a gyerek korcsoportban a fiú- (Varga-Bata Zalán, Baranyi Gergő, Ekwoge Marcus Elong, Szépe Emmett) és a lány- (Szász Petra, Fekete Fanni, Sütő Barbara, Tóth Emma) együttesünk is győzött. Ezüstérmesek lettek a kadet 2-es fiúk, míg a kadet 1-es fiúalakulat harmadikként végzett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik