Rapport Richárd remekül kezdett a Gashimov-emléktornán

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2024.09.26. 17:47
Rapport az olimpia után is jó formában
Két győzelemmel és egy döntetlennel kezdett Rapport Richárd az Azerbajdzsánban található Shushában zajló Vugar Gashimov-emléktornán. A legjobb magyar nagymester ezzel holtversenyben az orosz Jan Nyepomnyascsijjal vezeti a tornát.

 

Vugar Gashimov az egyik legjobb azeri nagymesternek számított, a világranglista 6. helyén is állt, de teljesen nem tudta kibontakoztatni a tehetségét, mert 2014 januárjában belehalt agydaganata szövődményeibe. Azóta emlékverseny őrzi a nevét.

Az idei tornán rapid és villámsakkban mérik össze tudásokat az indulók, név szerint Rapport Richárd, az üzbég sakkolimpiai bajnok Nodirbek Abduszattorov, a korábbi vb-döntős orosz Jan Nyepomnyascsij és honfitársa, Vlagyiszlav Artyemjev, az indiai Aravindh Chithambaram, az azeriektől Shakhriyar Mamedyarov, Rauf Mamedov és Aydin Suleymanli.

A résztvevők körmérkőzéses rendszerben összesen hét rapid partit játszanak csütörtökön és pénteken, majd szombaton 14 villámjátszma következik. A rapid szakaszban minden győzelem két pontot ér, a döntetlen egyet. A villámban minden győzelem egy pontot, a döntetlen fél pontot ér. A két verseny összesített eredményei alapján hirdetnek győztest.

Az első napon a három rapid forduló során Rapport Richárd legyőzte Mamedovot és Chithambaramot, majd remizett Suleymanlival. Ez tehát összesen öt pontot ért, ennyit csak Nyepomnyascsij gyűjtött, így ők ketten vezetik a versenyt. Folytatás pénteken a maradék négy rapidfordulóval.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik