Amerika-kupa: megvédte címét a Team New Zealand

Vágólapra másolva!
2024.10.19. 16:11
Fotó: Imago Images
Megnyerte a szombati első versenyt, ezzel a hetedik futamgyőzelmét aratta a vitorlázó Amerika-kupa barcelonai döntőjében az Emirates Team New Zealand, amely így 7–2-es összesített eredménnyel lezárta a brit Ineos Britannia elleni párharcot.

A Peter Burling kormányozta új-zélandi csapat az első négy futamban elsőként haladt át a célvonalon, szerdán azonban javított a Louis Vuitton Kupát megnyerő, Ben Ainslie vezette kihívó brit alakulat. Pénteken aztán megint fordult a kocka, és az új-zélandi egység magabiztos sikerekkel alakította 6-2-re az állást. A futurisztikus kinézetű, támasztóuszonyokkal felszerelt AC75-ös hajók csatájában hét győzelem kellett a végső sikerhez, a hetedik sikert szombaton megszerezte a Team New Zealand, amely ezzel sorozatban harmadszor diadalmaskodott. 

A világ legrégebbi versenysorozata 1851-ben kezdődött, amikor az America nevű vitorlás – innen a kupa elnevezése – a Wight-sziget körüli viadalon legyőzte a brit hajókat. A kupa 173 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg, majd újabb három amerikai diadal után 1995-ben az új-zélandiak nyertek, s címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, aztán 2010-től ismét az amerikaiak birtokolhatták az ezüst teáskancsót, amelyet 2017-től az új-zélandiak őriznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik