Vitorlázás: egy győzelemre a címvédéstől a Team New Zealand az Amerika Kupán

Vágólapra másolva!
2024.10.18. 16:19
Fotó: Team New Zeland/Facebook
Megnyerte a pénteki két futamot a vitorlázó Amerika Kupa barcelonai döntőjében, így már csak egy győzelemre van a címvédéstől az Emirates Team New Zealand.

A Peter Burling kormányozta új-zélandi csapat az első négy futamban elsőként haladt át a célvonalon, szerdán azonban javított a Ben Ainslie irányította kihívó brit Ineos Britannia. Pénteken aztán megint fordult a kocka, és az új-zélandi egység magabiztos sikerekkel alakította 6–2-re az állást. A futurisztikus kinézetű, támasztóuszonyokkal felszerelt AC75-ös hajók csatája az egyik fél hetedik győzelméig tart, azaz szombaton véget érhet a küzdelem.

A világ legrégebbi versenysorozata 1851-ben kezdődött, amikor az America nevű vitorlás – innen a kupa elnevezése – a Wight-sziget körüli viadalon legyőzte a brit hajókat. A kupa 173 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg, majd újabb három amerikai diadal után 1995-ben az új-zélandiak nyertek, s címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, aztán 2010-től ismét az amerikaiak birtokolhatták az ezüst teáskancsót, amelyet 2017-től az új-zélandiak őriznek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik