Amerika-kupa: mindkét szerdai futamot a kihívó britek nyerték meg

Vágólapra másolva!
2024.10.16. 16:35
A címvédő Új-Zéland ezúttal nem bírt a britekkel (Fotó: Getty Images)
Mindkét szerdai futamot a kihívó brit Ineos Britannia nyerte meg a vitorlázó Amerika-kupa döntőjében, így az egység 4–2-re szépített összetettben.

A sorozat honlapja szerint a Ben Ainslie irányította brit hajó mindkét futamon a jobb rajtjának köszönhetően tudta legyőzni a címvédő, új-zélandi Emirates Team New Zealand csapatát. 

A futurisztikus kinézetű, támasztóuszonyokkal ellátott AC75-ös hajók csatája az egyik fél hetedik győzelméig, legkésőbb jövő hétfőig tart, brit egység még soha nem diadalmaskodott. 

A világ legrégebbi versenysorozata 1851-ben kezdődött, amikor az America nevű vitorlás – innen a kupa elnevezése – a Wight-sziget körüli viadalon legyőzte a brit hajókat. A kupa 173 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg, majd újabb három amerikai diadal után 1995-ben az új-zélandiak nyertek, s címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, aztán 2010-től ismét az amerikaiak birtokolhatták az ezüst teáskancsót, amelyet 2017-től az új-zélandiak őriznek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik