Ásványvíz: a legtermészetesebb sportital

Vágólapra másolva!
2024.10.09. 09:21
Fotó: Getty Images
A sportolók egy olyan tulajdonsága miatt részesítik előnyben az ásványvizet, amely évezredek óta változatlan. (x)

 

Intenzív sportolás közben a testünknek hűtésre és hidratálásra van szüksége, hiszen a hőszabályozást szolgáló izzadás közben vizet és elektrolitokat (létfontosságú ásványi anyagokat) veszítünk – a teljesítőképesség fenntartásához pedig mindkettőt pótolni kell. Az ásványvíz, ahogyan azt a neve is jelzi, vízből és létfontosságú ásványi anyagokból áll – leegyszerűsítve ez az összekötő kapocs a sport és az ásványvíz-fogyasztás között.

A sport – különösen az élsport – azt jelenti, hogy a testünk csúcsra van járatva. Ahhoz, hogy tartósan csúcsteljesítményt tudjon nyújtani, ideális körülményekre van szükség. A folyadéknak ebben nem csupán a már említett hűtés terén van szerepe, hanem a tápanyagok célba juttatásában, illetve a salakanyagok eltávolításában is. Ami pedig az elektrolitokat illeti, ezek az izmok összehúzásától, az ingerületátvitelen keresztül a szívritmus szabályozásáig számos olyan biológiai funkciókat látnak el, amelyeknek a tökéletes működése elengedhetetlen a jó eredményhez.

Fotó: Getty Images

A szervezetből eltávozó folyadékot időről időre pótolni kell, a kiszáradást meg kell előzni – ez a hidratáció alaptörvénye a sportban. Annak a kérdésnek azonban érdemes nagyobb figyelmet szentelni, hogy milyen eszközökkel érheti el egy sportoló a minél tökéletesebb hidratáltságot.

Az ásványvíz azért kínál kézenfekvő választ, mert nincs benne semmi, ami akár átmenetileg is megterhelné a szervezetet. A sportolók azért részesítik előnyben, mert ismert és állandó az ásványianyag-összetételük, és mivel az ásványvizes palack címkéjén szerepelnek az összetevők, így mindig  pontosan tudható, hogy egy adott mennyiségű folyadék elfogyasztásával mennyi mikrotápanyag kerül a szervezetükbe. Így pedig akár sportáganként, illetve egyénenként meg lehet találni azt az ásványvizet, amely a speciális igényeket kielégítő ásványianyag-összetétellel rendelkezik. Különösen igaz ez Magyarországon, ahol a szerencsés hidrogeológiai adottságoknak köszönhetően európai összehasonlításban is kiemelkedően gazdag ásványvíz-kínálatból választhatunk.

Fontos leszögezni: a fentiek nem minden palackos vízre, hanem kizárólag az ásványvizekre vonatkoznak – a két kategória ugyanis nem ugyanaz. Palackozott vizet akár csapvízből is előállíthatnak különféle szűrési és tisztítási eljárásokkal. Az ásványvíz azonban más: ha egy palackon az „ásványvíz” feliratot olvassuk, az garanciát jelent arra, hogy védett vízadó rétegből származó, eredeténél fogva tiszta, szennyeződésektől mentes, természetes összetételű, az élettani szükségleteknek megfelelő ásványianyag-tartalmú vízről van szó, amelynek a kitermelése hatóságilag előírt és ellenőrzött szabályok szerint történik.

Fotó: Getty Images

Sportolói szemmel az ásványvizek legértékesebb tulajdonsága az eredendő tisztaság mellett a hosszú távon, akár évezredeken át tartó változatlan elektrolit-összetétel: ez biztosítja, hogy a fogyasztásával elért hidratáló és regeneráló hatás mindig ugyanaz legyen.

Mára a versenysport nagyon kiélezetté vált, hatalmas rajtunk a teljesítménykényszer. Egyszerre két célt kell szem előtt tartanunk: a következő győzelem ugyanolyan fontos, mint a teljesítmény és az egészség hosszú távú megőrzése. Akkor tudjuk a legtöbbet nyújtani, ha a legjobb feltételeket biztosítjuk szervezetünk számára. Sportolás során a folyadékpótlás szempontjából az ásványvíz bizonyul az egyik legideálisabb választásnak, mivel tartalmaz minden olyan összetevőt, amelyekre a fokozott terhelés során a legnagyobb szükség van – mondja Gulyás Michelle olimpiai bajnok magyar öttusázó. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik