Asztalitenisz: Kovacsics Imre nem kapott elég szavazatot, a portugál Pedro Miguel Moura maradt az ETTU elnöke

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
• Linz
Vágólapra másolva!
2024.10.17. 13:47
Kovacsics Imre (Fotó: Kovács Péter)
A linzi Európa-bajnokság harmadik napján az ETTU megtartotta tisztújító közgyűlését. Az elnöki posztra a magyar szövetség elnöke, Kovacsics Imre is pályázott, ám a titkos szavazásnál alulmaradt a portugál Pedro Miguel Mourával szemben. Ami pedig a versenyt illeti, a Póta Georgina, Sarah De Nutte magyar, luxemburgi női páros szép győzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe, két férfipárosunk viszont elbúcsúzott a versenytől.

Az Európa-bajnokság harmadik napján végre mindenki bemutatkozhat Linzben, ugyanis csütörtökön megkezdődtek a főtáblás küzdelmek. Az eseményeket eddig csak a lelátóról követő Póta Georginát már délelőtt asztalhoz szólították, a luxemburgi Sarah De Nuttéval alkotott párosa a 16 közé jutásért a szlovén Ana Tofant, Sara Tokic duó ellen állt asztalhoz.

„Vegyes párost már elég régen nem játszottam, ezért abban a számban nem terveztem, hogy indulok, viszont a női párosra nyitott voltam, s amikor kiderült, hogy Sarah De Nutte állandó partnere, Ni Xialian nem lesz itt Linzben, örültem, hogy összeállhatunk Sarah-val. Azt viszont nehéz megmondani, mire lehetünk képesek, csak néhány közös edzésen vagyunk túl és az sem mellettünk szól, hogy mindketten jobbkezesek vagyunk.”

Mindez igaz, de azt is érdemes hozzátenni, hogy mindketten kiváló páros játékosok, Pótának ebből a számból van Eb-aranya (2008), De Nutténak pedig vb-bronza (2021). Márpedig az ilyesfajta tapasztalat mindig jól jön, s ez meglátszott a szlovén páros elleni meccsen, amit ha nem is könnyen, de 3:1-re megnyerték Pótáék, akik a nyolcaddöntőben éppen a Bálint Bernadette, Hartbrich Leonie egységünket búcsúztató horvát Mateja Jeger, Lea Rakovac duóval talállkoznak.

A csütörtök délelőtti programban férfi párosaink is asztalhoz álltak. A 2021-es Eb-n bronzérmet szerző Ecseki Nándor, Szudi Ádám kifejezetten peches volt a sorsolásnál, hiszen a 2019-es budapesti vb-n második helyen végző Alvaro Robles, Ovidiu Ionescu spanyol, román kooperációt sodorta az útjukba Fortuna.

„Ennél nehezebb első fordulós ellenfelet aligha kaphattunk volna – mondta a 3:0-s vereséget követően Szudi Ádám. – Bármivel próbálkoztunk, mindenre megvolt a válaszuk.”

Ecseki Nándor annyit még hozzátett, hogy „az ellenfélnek ezen a meccsen nem volt gyenge pontja”. Ugyancsak a 16 közé jutásért küzdött a Lei Balázs és partnere, a szlovákiai Samuel Árpás, a túloldalon az olasz Matteo Mutti, Andrea Poppo kettős állt. A rendkívül izgalmasan alakul csata utolsó labdamenetei az olaszoknak sikerültek jobban, ezzel ők kvalifikáltak a nyolcaddöntőbe.

Közben az európai szövetség, az ETTU megtartotta tisztújító közgyűlését. Az elnöki posztra a magyar szövetség elnöke, Kovacsics Imre is pályázott, ám a titkos szavazás nem neki kedvezett, az eddigi elnök, a portugál Pedro Miguel Moura 35, míg Kovacsics Imre 19 szavazatot kapott.

A délutáni, esti programban egyesben Póta Georgina, Bálint Bernadett, Lakatos Tamás, Szudi Ádám, Ecseki Nándor, Majoros Bence és Lei Balázs is bemutatkozik a főtáblán.

38. EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, LINZ
Férfiak. Páros. A 16 közé jutásért:
Robles, Ionescu (spanyol, román)–Ecseki, Szudi 3:0 (7, 6, 8)
Mutti, Poppo (olasz)–Lei, Árpás (magyar, szlovákiai) 3:2 (9, –4, –4, 4, 9)

Nők. Páros. A 16 közé jutásért:
Jeger, Rakovac (horvát)–Bálint, Hartbrich Leonie 3:1 (4, 9, –4, 5)
Póta, De Nutte (magyar, luxemburgi)–Tofant, Tokic (szlovén) 3:1 (7, –9, 8, 5)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik