A parádézó Paks három góllal legyőzte az AEK Larnacát

Vágólapra másolva!
2024.07.25. 21:55
Haraszti Zsolt szerezte az első paksi találatot (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó Konferencialiga selejtezőjének 2. fordulójában az Európa-ligából kiesett Paks az AEK Larnacát fogadta. Haraszti találatával már a 17. percben vezetett a Paks, amely Hahn súlyosnak tűnő sérülése után sem omlott össze. Bognár György együttese a második félidőben még kétszer betalált, és 3–0-s győzelmet aratott magasabban rangsorolt riválisa felett.

 

KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
PAKSI FC–AEK LARNACA (ciprusi) 3–0 (1–0)
Paks, Paksi FC Stadion, 2898 néző. Vezette: Higler (holland)
PAKS: Szappanos – Vas G., Kinyik, Ötvös – Osváth, Papp K. (Böde, 90.), Vécsei (Balogh B., 82.), Windecker, Szabó J. – Haraszti (Mezei Sz., 82.), Hahn (Tóth B., 41.; Horváth K., 90.). Vezetőedző: Bognár György
LARNACA: Alomerovic – F. Sánchez (Godswill, 75.), Milicevic, Roberge, Ángel García – J. Suárez, Ledes (Rohdén, 66.) – Faraj, Diemers (Gama, 75.), Gyurcsó (Santos, 57.) – Fran Sol (Cabrera, 66.). Vezetőedző: Juan Ferrando
Gólszerző: Haraszti (17.), Tóth B. (61.), Ötvös (74.)

A találkozó online, szöveges tudósítása itt olvasható.

Történetének kilencedik nemzetközi kupamérkőzése várt csütörtökön a Paksi FC-re – az első a Konferencialigában. Tizenhárom évvel korábban, 2011-ben a csapat hat meccset játszott az Európa-ligában (az andorrai Santa Colomát és a norvég Tromsőt búcsúztatta, majd a skót Hearts jelentette a végállomást), és amikor kiderült, hogy 2024-ben ugyanebben a sorozatban a román Corvinul lesz az ellenfele, Pakson szinte mindenki biztosra vette, négy találkozó legalább vár a magyar bajnoki ezüstérmesre és kupagyőztesre. Nem így lett, köszönhetően annak, hogy a második ligás román együttes a párharc első meccsén, Pakson 4–0-ra nyert, míg a visszavágón elért 2–0-s magyar győzelem csak szépségtapaszt jelentett, valamint búcsút az Európa-ligától. Volt idő (és nem is olyan régen), amikor ilyen esetben véget ért a nemzetközi szereplés, már csak a bajnoki feladatokra kellett koncentrálni, ám az európai futballban jó ideje más a módi: lehet javítani, igaz, egy kevésbé értékesnek tartott sorozatban.

Ez lenne a Konferencialiga, amelyben az AEK Larnaca várt a paksiakra, és a ciprusiak keretében szerb, spanyol, holland, argentin, nigériai, portugál, svéd, bosnyák, kameruni, venezuelai, francia, brazil és magyar futballista is található, a klub játékosa ugyanis a 20-szoros válogatott Gyurcsó Ádám, aki 2021 nyarán igazolt Larnacába. Az egy héttel korábban a Corvinul ellen vezető találatot szerző Könyves Norbert játékára már nem számíthatott Bognár György vezetőedző, mivel a csatár kedden a Vasashoz igazolt – az előző idény házi gólkirályának pótlása nem ígérkezett egyszerű feladatnak.

 

Ahogy várni lehetett, az AEK rövid passzos labdakihozatallal próbált építkezni, játékosai letámadás esetén sem jöttek zavarba, ugyanakkor az volt az ember érzése, amikor a kapusát, Zlatan Alomerovicot is beveszik a játékba, némi zavar támad. Aztán a 17. percben felrobbant a paksi stadion, pazar góllal szerezte meg a vezetést a házigazda. Ehhez szükség volt Osváth Attila ellentmondást nem tűrő megindulására, Windecker József erőszakos labdaszerzésére Gyurcsó Ádámmal szemben, pontos passzára, és persze Haraszti Zsolt látványos lövésére is. Váratlan, szemet gyönyörködtető megoldás volt ez a paksiak saját nevelésű futballistájától, a vendégek kapusának esélye sem volt a hárításra.

Tíz perccel később egyenlítési lehetőség adódott a Larnaca előtt, Mark Diemers jó megoldást választott, azonban éles szögből leadott lövését Szappanos Péter bravúrral hárította. Ezt követően Gyurcsó Ádám bal oldali, az öt és feles magasságából elvégzett szabadrúgása adott munkát a paksi kapusnak, majd a játékrész hajrájában Hahn Jánost hordágyon vitték le a pályáról, miután a vendégek kapusa egy kivetődésnél teljes testsúlyával eltalálta a térdét. Meg is duplázhatta volna előnyét a Paks, ám Szabó János sokat várt a lövéssel, így bele tudott lépni a vendégek egyik védője.

A második félidő eleje is ciprusi fölény jegyében telt, de azért nem tűnt úgy, hogy a kissé esetleges futballt játszó rivális hirtelen uralni kezdi a mérkőzést, annak tükrében főleg nem volt ennek realitása, hogy a 61. percben a csereként pályára küldött Tóth Barna remek labdaátvétellel hozta helyzetbe magát, és máris 2–0-ra vezetett a Paks. Mivel a vajdahunyadi Corvinul elleni El-selejtező fájó emlék, a paksiaktól dicséretes volt, hogy ezúttal képesek voltak a két hete erősen hiányolt fegyelmezett, egymást mindig kisegítő produkcióra, és ennek megkoronázása volt Ötvös Bence találata és a háromgólos előny. Az AEK próbálta menteni a menthetőt, Marcus Rohdén fejesénél közel is járt a gólszerzéshez, de a labda elkerülte a bal sarkot. Noha a párharc előtt a larnacai csapatot tartották esélyesebbnek, a ciprusiak összességében igencsak halovány teljesítménnyel rukkoltak ki, a Paks a 3–0-s győzelmével kedvező helyzetbe hozta magát. Persze megtörténhet még, hogy a rivális – ha valóban képes a hatékonyabb teljesítményre – a hazai meccsén megrázza magát, szóval érdemes óvatosnak lenni a biztosnak tűnő eredmény tükrében is: a magyar csapatra nehéz visszavágó vár jövő csütörtökön 18 órától.

A találkozó online, szöveges tudósítása itt olvasható.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik