A Ferencváros magyar csúcsot dönt, ha megveri az Espanyolt!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.11.28. 13:45
A Ferencváros labdarúgócsapata csütörtökön az utolsó hazai csoportmeccsét játssza az Európa-ligában. Az Espanyol elleni győzelemmel nagy lépést tehetne a Fradi a továbbjutás felé, és ha nyer, akkor az eddigi csoportkörös magyar rekordot is megdönti.

A Fradi a csoportkörös magyar pontrekord megdöntésére is készül az Espanyol ellen (Fotó: fradi.hu)
A Fradi a csoportkörös magyar pontrekord megdöntésére is készül az Espanyol ellen (Fotó: fradi.hu)
A Fradi a csoportkörös magyar pontrekord megdöntésére is készül az Espanyol ellen (Fotó: fradi.hu)
A Fradi a csoportkörös magyar pontrekord megdöntésére is készül az Espanyol ellen (Fotó: fradi.hu)
A Fradi a csoportkörös magyar pontrekord megdöntésére is készül az Espanyol ellen (Fotó: fradi.hu)

 

CSÚCSOT DÖNTHET A FRADI

Amióta a nemzetközi labdarúgókupákban kitalálták a csoportkörös lebonyolítási rendszert, a Szerhij Rebrov vezette Ferencváros a hetedik magyar csapat, amelyik csoportmeccseken szerepelhet.

Korábban az FTC-nek kétszer, 1995-ben a Bajnokok Ligájában, 2004-ben az UEFA-kupában sikerült csoportkörbe jutnia, a DVSC 2009-ben a BL-ben, 2010-ben az Európa-ligában került a főtáblára, a Vidi pedig 2012-ben és 2018-ban ugyancsak az El-ben. Továbbjutnia még egyik magyar együttesnek sem sikerült. A Fradi a BL-ben öt, az UEFA-kupában négy ponttal zárt (utóbbi esetben csak négy meccset kellett játszani a csoportkörben), a DVSC a BL-ben nem szerzett pontot, az El-ben egyszer győzött öt vereség mellett. A Vidi első nekifutásra hat, a másodikra hét pontot szerzett.

Mindez azt jelenti, ha a Ferencváros csütörtökön legyőzi az Espanyolt, akkor már öt forduló elteltével megdönti az eddigi magyar csúcsot,amit tavaly állított fel a Vidi a hét pontjával, hiszen a Fradi már most öttel áll a csoport 3. helyén. Másrészt egy győzelemmel a továbbjutás felé is nagy lépést tehetnének Lovrencsics Gergőék az eddig veretlen Espnyol ellen, amely már biztosan továbbjutott, azok után, hogy az 1. fordulóban otthon ikszelt a Ferencvárossal, majd a következő három mérkőzését megnyerte.

Az biztos, hogy a magyar bajnok továbbjut, ha mindkét hátralévő mérkőzését megnyeri, persze az utolsó fordulóban, a közvetlen riválisnak számító bolgár Ludogorec otthonában ez kimondottan nehéz feladatnak ígérkezik, még úgy is, hogy a BL-selejtezők során idén egyszer már nyert a Fradi Razgradban. Viszont az is elképzelhető, hogy az FTC-nek a továbbjutáshoz az utolsó fordulóban már egy iksz is elég lesz, ha ma nyer a csapat az Espanyol ellen, a CSZKA Moszkva pedig nem kap ki otthon a Ludogorectől.

A MAGYAR KLUBOK CSOPORTKÖRÖS SZEREPLÉSE AZ EURÓPAI KUPÁKBAN

győzelemdöntetlenvereségpontszám
FTC, BL, 19951235
FTC, UEFA-kupa, 20041124
DVSC, 2009, BL0060
DVSC, El, 20101053
Videoton, El, 20122046
Vidi, El, 20182137
FTC El, 2019*1215
*Két forduló még hátra van.


AZ ESPANYOL SZEREZTE A LEGTÖBB GÓLT

A Wyscout statisztikáit, különböző böngészve egyébként további érdekességekre is akadtunk a Fradi csoportjával kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy az El 2019–2020-as kiírásában, a selejtezőkkel együtt eddig az Espanyol szerezte a legtöbb gólt, 28-at, míg a Fradi másik csoportellenfele, a Ludogorec az 5. a sorban 24 találattal.

A csoportkörben egyébként 10 gólt szerzett eddig az Espanyol, ennél többet csak az AZ (13), a Sevilla (12) és az Arsenal (11) lőtt. A kapott gólokat tekintve a csoportkörben 2. az Espanyol, amely eddig csak a Fradi elleni első mérkőzésen kapott gólt (az is öngól volt), ebben a sorban csak a Manchester United áll jobban, mert az angol gárda még egy gólt sem kapott.

Másrészről az is érdekes, hogy a Fradi két szerzett góllal áll a 3. helyen csoportjában, ugyanis a többi csoportban a 3. helyezettek rendre több gólt lőttek. Az FTC-nél kevesebbszer a teljes csoportkörös mezőnyben csak a csoportrivális CSZKA Moszkva, továbbá a Lugano, a Rosenborg és Asztana talált be – mind egy-egy alkalommal, de ezek a csapatok kivétel nélkül csoportjuk utolsó helyén állnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy a jelenleg a csoportok 3. helyén álló csapatok közül csak a svéd Malmö kapott a Fradinál kevesebb gólt (hármat), míg a Roma és a Feyenoord ugyanúgy négyet.

A Fradi a Ludogorec elleni hazai meccsen három gólt kapott, viszont a másik három meccsén összesen egyet – a hatékony védekezés lehet a siker titka a Espanyol ellen is.

EURÓPA-LIGA 2019–2020
H-CSOPORT

5. forduló: november 28.
18.55:
Ferencváros–Espanyol (spanyol)
18.55: CSZKA Moszkva (orosz)–Ludogorec (bolgár)
6. forduló: december 12.
21.00:
Ludogorec (bolgár)–Ferencváros
21.00: Espanyol (spanyol)–CSZKA Moszkva (orosz)
AZ EDDIGI EREDMÉNYEK
1. forduló: szeptember 19.
Espanyol (spanyol)–Ferencváros 1–1
Ludogorec (bolgár)–CSZKA Moszkva (orosz) 5–1
2. forduló: október 3.
Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 0–3
CSZKA Moszkva (orosz)–Espanyol (spanyol) 0–2
3. forduló: október 24.
CSZKA Moszkva (orosz)–Ferencváros 0–1
Ludogorec (bolgár)–Espanyol (spanyol) 0–1
4. forduló: november 7.
Ferencváros–CSZKA Moszkva (orosz) 0–0
Espanyol (spanyol)–Ludogorec (bolgár) 6–0

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Espanyol43110–1+910
2. Ludogorec422 8–8 0 6
3. FERENCVÁROS4121 2–4–2 5
4. CSZKA Moszkva413 1–8–7 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik