Az El főtáblájára jutásával 4.31 millió eurót keresett a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2024.08.30. 12:16
Anyagilag is jól járt a Fradi az El-be jutással (Fotó: Török Attila)
Mint ismert, a Ferencváros jutott az Európa-liga főtáblájára, miután tizenegyespárbajban legyőzte a bosnyák Borac Banja Lukát. A zöld-fehérek az El-be jutással anyagilag is sokkal jobban járnak, mint a Konferencialigába-jutással.

Egyáltalán nem mindegy, hogy a Ferencváros az Európa-liga főtáblájára került, és nem a Konferencialiga csoportkörében kell folytatnia. A két sorozat között nem csak színvonalban, financiálisan is nagy a különbség. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos tájékoztatása szerint ebben az idényben az El-ben a csoportkörbe jutásért minden együttes 4.31 millió eurót kap, míg a harmadik számú európai sorozatban „mindössze” 3.17 millió euró ez a fix összeg. A csoportmeccsek alatt a győzelmekért és a döntetlenekért begyűjthető pénzek is különböznek, az El-ben a győzelemért 450 ezer eurót, a döntetlenért 150 ezret kapnak az együttesek, míg a Konferencialigában a három pont megszerzése 400 ezer euró, míg az egypontos meccs 133 ezer eurót ér a csapatoknak. Arról a különbségről már nem is beszélve, hogy az Európa-ligában nyolc meccs vár a Ferencvárosra, míg a kisebbik sorozatban a klasszikus csoportkörben mindössze hat.

Más kérdés, hogy a Bajnokok Ligája sokszorosan többet hozott volna a „konyhára”: a mostani idényben csak a kvalifikációért 18.67 millió eurót fixen kapnak a klubok, a főtáblán elért győzelemért 2.1 millió euró, míg a döntetlenért 700 ezer euró illeti meg a csapatokat.

EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ
Borac Banja Luka (bosnyák)–Ferencváros 1–1 (0–0, 1–0, 1–1) – tizenegyesekkel: 2–3
Banja Luka, Városi Stadion. Vezette: Erik Lambrechts (belga)
BORAC: Manojlovics – Vukcsevics (Kvrzic, 86.), Meijers, Carolina, Herera – Grahovac, Skorup (Pihler, 85.) – Kulasin (Hrelja, 76.), Savic, Szrecskovics (Cavic, 64.) – Lukic (Vukovic, 94.). Vezetőedző: Mladen Zizovic
FTC: Dibusz – Makreckis, Knoester, I. Cissé (Gruber, 106.), C. Ramírez (Civic, 75.) – Maiga (Zachariassen, a szünetben), Rommens – Abu Fani – Misidjan (Ben Romdan, a szünetben), Pesics (Varga B., 85.), A. Traoré (Kady, 70.). Vezetőedző: Pascal Jansen
Gólszerző: Meijers (104.), ill. Varga B. (111. – 11-esből) 
Továbbjutott a Ferencváros, tizenegyesekkel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik