Varga Barnabás: Bizonyítanunk kell, hogy mi vagyunk a jobbak!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
• Banja Luka
Vágólapra másolva!
2024.08.29. 08:20
Elszántan utazott el a csapattal a visszavágóra Varga Barnabás, akire fontos szerep várhat a támadósorban (FOTÓ: FRADI.HU)
Az egészségügyi stáb engedélyével hagyta el idő előtt a maszkot Varga Barnabás, aki nem bánná, ha visszatérését követően megszerezné első gólját: a Ferencváros csatára az Európa-liga-rájátszás visszavágóján támadóbb felfogású riválisra és kiélezett csatára számít.

 

Kellemes város Banja Luka, de akármennyire is barátságos, csütörtökön a Gradski Stadionban pokoli este vár a Ferencvárosra. A gyötrelmes 0–0-val véget érő Üllői úti első összecsapást követően a Fradinak Bosznia-Herce­govina második legnagyobb városában kell kiharcolnia a továbbjutást, és elnézve a centrumot, a számtalan remek kiülős helyet, a helyszínre érkező ferencvárosi szurkolók itt napközben kellemesen érezhetik majd magukat, ám később…

Az ígéret szerint pokoli hangulat lesz a futballarénában.

Egy hangulatos sétálóutca (A szerző felvétele)

Kénes források, éttermek, és a szűkös vendégöltöző…

Banja Lukát („bán völgye”) több, ezer méter feletti hegy veszi körül. Leghíresebb nevezetessége a két XVI. századi dzsámi (a Ferhadija és az Arnaudija), illetve az 1930-ban épült Banski Dvor, azaz a báni palota, mégis leginkább gyógyforrásairól vált ismertté. Az Orbász folyó mentén elhelyezkedő település közelében számos vízfolyás található, ezek a kénes-hévizes gyógyforrások hozzák a városnak a legnagyobb turisztikai bevételt. A belvárosban található számos étterem alapján a vendéglátás sem mehet rosszul errefelé, mindenfelé kiülős helyek, elegáns vendéglők várják az ide érkezőket.
 

A Megváltó Krisztus-székesegyház Banja Lukában (A szerző felvétele)

A helyi futballstadion már kevésbé vonzó látvány: az FK Borac Banja Luka otthona össze sem hasonlítható a Groupama Arénával. Az 1937-ben épült, kissé lepukkant létesítményt többször bővítették, jelenleg mintegy tízezer szurkoló befogadására alkalmas. A Fradinak a körülményeket is meg kellett szoknia – ez persze nem lehet kifogás… –, a játékosok a szűk öltözőben alig fértek el. A magyar bajnokcsapat küldöttsége szerda délelőtt repülővel kelt útra az El-rájátszás visszavágójának helyszínére, a meccs előtti utolsó edzést nem a Népligetben, hanem a rivális otthonában vezényelte Pascal Jansen. Varga Barnabás a nyári arcsérülését követően a párharc első összecsapásán játszott először maszk nélkül, és alaposan meggyűlt a baja a kemény szerb védőkkel. Hogy miért szerbek és nem bosnyákok? A Borac a Bosznia-Hercegovinát alkotó két entitás egyike, a Boszniai Szerb Köztársaság de facto fővárosának csapata, amelynek keretét döntő többségében szerb identitású játékosok alkotják.

„Nem volt könnyű mérkőzés, de a visszavágó sem lesz az – mondta lapunknak a 29 esztendős csatár. – Ugyanakkor nem lepett meg bennünket a rivális játéka az első összecsapáson, arra készültünk, hogy foggal-körömmel védik a kapujukat, és így is lett. Kevés minőségi helyzetet alakítottunk ki, ezen a visszavágón mindenképpen változtatnunk kell.”

A gólkirály alig várja, hogy újra eredményes legyen

Az NB I két legutóbbi idényének gólkirálya a Borac Banja Luka elleni első mérkőzésen játszott fejsérülése óta először maszk nélkül, úgyhogy adódik a kérdés: nem volt-e túl korai a biztonságot nyújtó fejvédő nélkül futballozni?

„Engedélyt kaptam rá az orvosoktól – felelte lapunknak már Boszniában Varga Barnabás. – Természetesen előtte hosszasan egyeztettünk, újabb vizsgálatokon estem át, s nem volt akadálya a maszk elhagyásának. Számomra nem volt kérdés, hogy amint lehet, arcvédő nélkül játszom. Zavart a játékban, gyakran igazgatnom kellett, összehasonlíthatatlanul jobb nélküle futballozni.”

Varga Barnabásra a csütörtök esti visszavágón (is) főszerep várhat, hiszen a Ferencvárosnak a továbbjutáshoz gólt kell szereznie. Az elmúlt idényben többször is úgy tért vissza sérülésből, hogy a kihagyás nem látszott meg a formáján, ugyanott folytatta a gólszerzést, ahol abbahagyta. Ezúttal két mérkőzésen – az Újpest elleni derbin, és a Borac elleni első összecsapáson – van túl, gólt még nem szerzett, az edzések alapján pedig nem tudná pontosan megmondani, milyen formában van. „Az edzés és a mérkőzés teljesen más. Hiába megy jól a játék hét közben, ha a meccsen nem jön a gól. Visszatérésem után az első két mérkőzés nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de aki ismer, tudja, nem csüggedek. Előbb-utóbb jön a gól, remélem, már a csütörtöki visszavágón…”

Szerdai edzés a meccs helyszínén (Fotó: fradi.hu)

A teljes őszi szezont meghatározza a meccs

A tét nem kicsi!

Egyáltalán nem mindegy, hogy a Ferencváros sikerrel veszi-e a rájátszás visszavágóját, az Európa-liga és a Konferencialiga anyagilag, presztízsben sem hasonlítható össze, és az új lebonyolítási rendszernek köszönhetően több mérkőzés várna a magyar bajnokra az El-ben, a lehetséges riválisok minőségéről nem is beszélve.

„Ezzel egyelőre nem foglalkozunk – jelentette ki Varga Barnabás. – Most csakis az érdekel bennünket, hogy sikerrel vegyük a visszavágót, és kiharcoljuk a továbbjutást. Mindannyian tisztában vagyunk a csütörtöki mérkőzés tétjével, a mostani meccs az egész őszünket meghatározza. Az első összecsapás nem sikerült jól, gyengén futballoztunk, de szerencsére a párharc két mérkőzésből áll. Harcos visszavágóra számítok, ezúttal sem lesz könnyű az ellenfél kapujának közelébe férkőzni, de nincs mese, meg kell oldanunk a feladatot. Bizonyítanunk kell, hogy mi vagyunk a jobbak!”

Klubtörténelmi tettre készülnek az FK Borac Banja Luka labdarúgói. A helyi újságok sportrovatai is egytől egyig a csapat lehetséges bravúrjáról írnak, a klub fennállása során először jutna be nemzetközi kupasorozat csoportkörébe. Ráadásul a Ferencváros elleni győzelemmel rögtön az Európa-liga főtáblájára kerülnének, a lapok már a lehetséges ellenfeleket listázzák, megemlítve a Manchester Unitedet, a Laziót, a Tottenhamet és a többieket, a pénteki sorsolást megelőzően elkészült kalapokat felsorolva. Mladen Zsizsovics, a Banja Luka vezetőedzője sem fukarkodott a jelzőkkel, mondván, igenis történelmet szeretnének írni: „Első boszniai csapatként szeretnénk az Európa-liga főtáblájára kerülni. Elképesztő motiváció dolgozik bennünk, a játékosok az edzéseken kis híján szétrúgták egymást, olyan harci szellem dolgozik bennük. Semmi kétség, győzünk!”

A Banja Luka edzője: Semmi kétség, győzünk!

EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ
21.00: Borac Banja Luka (bosnyák)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik