Jackie Stewart: Az Alonso-büntetés ártott a sportágnak!

Vágólapra másolva!
2006.09.25. 10:16
Címkék
Fernando Alonso monzai büntetése még mindig sokakat foglalkozta, s vannak, akik szerint a versenybíróság határozata árt a Formula-1 megítélésének. Ezt hangoztatja a korábbi háromszoros világbajnok, Jackie Stewart is, aki erőteljesen bírálta az Olasz Nagydíjon született döntést.
A háromszoros világbajnok bírálja a monzai büntetést
A háromszoros világbajnok bírálja a monzai büntetést
A háromszoros világbajnok bírálja a monzai büntetést
A háromszoros világbajnok bírálja a monzai büntetést

„Nem is lehet kérdés, hogy rossz döntést hoztak az illetékesek, ráadásul azt aggasztónak is nevezném. Alaposan tanulmányoztam a video-felvételt, s a látottak alapján azt kell mondanom, nevetséges, hogy olyan versenyzőt büntettek meg, aki a lehető leggyorsabban hajtott, mert még időben el akart kezdeni egy újabb gyors kört. Ellenfele egyszer sem ment kilencven méternél közelebb, pedig feltartásról volt szó” – dohogott Stewart az F1 Raciing nevű tekintélyes magazinnak adott interjújában.

A legendás sportember hozzátette: a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) szerencsétlenül döntött, mert ismét teret adott azon vélekedéseknek, melyek szerint a Ferrarit támogatja.

Szavazás

Ki lesz a Formula–1 világbajnoka 2006-ban?

Írja be az itt látható számot!

„Nem azt akarom mondani, hogy helyes ez az észrevétel. Csak annyit mondtam, hogy ilyen feltevésekről beszélnek. De fontos, hogy legyenek észrevételek. Az emberek már régóta gyanítják ezt a dolgot, mert kérdéseket vet fel, hogy miért találunk olyan sok Ferrarihoz kötődő, vagy a Ferrarival kapcsolatban álló személyt az FIA Motorsport Világtanácsában? Emiatt gondolom úgy, hogy az FIA-nak körültekintőbbnek kell lennie” – szögezte le a háromszoros világbajnok.

Jackie Stewart véleményét sokan osztják az F-1 világában, elég ha csak Flavio Briatorera gondolunk. A Renault olasz csapatfőnöke hasonlóan gondolkodik, sőt a monzai eset után nyilvánosan is megvádolta az FIA-t, de ezt később visszavonta. Így a nemzetközi szövetség nem is büntette meg, noha a szabályzat lehetőséget ad erre, ha valaki rontja a Formula-1 jó hírét. Briatorét azonban maga Max Mosley FIA-elnök vette védelmébe, azt állítva, a visszavont kijelentés csak egy erős érzelmi kirohanás volt.
Mindesetre érdekes, hogy Fernando Alonso – öt rajthelyet érően - három legjobb edzésidejét elvették feltartás miatt Monzában, mert Felipe Massa feltartással vádolta meg. Akkor a versenybírák még azonnal kivizsgálták az esetet, majd néhány nap múlva az FIA bejelentette, ezentúl csak az egészen nyilvánvaló ügyekben lesz büntetés. Ha hamarabb határoznak így, akkor talán elkerülhető lett volna az olaszországi perpatvar.

Max Mosley – Stewart kijelentésétől függetlenül – kijelentette, nem igaz, hogy az FIA segíti a Ferrarit.

„Nincs olyan érv, ami ezt alátámaszthatná. Szerintem már Briatore is felismerte ezt. Lássuk csak, hogy mi történt Magyarországon. Akkor úgy véltem, hogy Michael Schumacher túl szigorú büntetést kapott, mert szabálytalansága nem okozott veszélyes helyzetet. Fernando Alonso pedig a szükségesnél sokkal enyhébb büntetést kapott, mert Robert Doornbos ellen veszélyes szituációt teremtett. Persze az én magánvéleményem nem sokat ér, mert mindig a versenybírák alapos elemzése előzi meg a döntéseket” – szögezte le Mosley.

Az FIA-főnök szerint a világbajnokság hajráját nem befolyásolják a korábbi büntetések.

„Mindketten tökéletesen formában lesznek, az elmúlt hetek eseményei nem befolyásolják majd Alonso és Schumacher szereplését” – zárta mondandóját a sportvezető.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik