Alonso: Ha egyformák lesznek a motorok, otthagyom a Formula–1-et

Vágólapra másolva!
2008.12.02. 23:50
Ha 2010-től egyforma motorral kell versenyezniük a Formula–1-es pilótáknak, a spanyol Fernando Alonso otthagyná a sportágat – nyilatkozta a kétszeres világbajnok az angol BBC-nek. Véleményével nincs egyedül: a Ferrari is azzal fenyegetőzik, újragondolja részvételét a sorozatban, ha a motort érintő változások bekövetkeznek.
Ha egyformák lesznek a motorok, Fernando Alonso távozna a Formula–1-ből
Fotó: Reuters (archív)
Ha egyformák lesznek a motorok, Fernando Alonso távozna a Formula–1-ből
Ha egyformák lesznek a motorok, Fernando Alonso távozna a Formula–1-ből
Fotó: Reuters (archív)
Ha egyformák lesznek a motorok, Fernando Alonso távozna a Formula–1-ből

„Az lesz az utolsó csepp a pohárban, ha egyformák lesznek a motorok. Ebben az esetben el kellene gondolkodnom a visszavonuláson” – mondta a spanyol Fernando Alonso.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley a világgazdasági válság miatt csökkenteni szeretné az F1 költségeit 2010-ig, és ennek a programnak lenne része a motorok uniformizálása.

Javaslata azonban nem csak Alonso ellenzését váltotta ki. A Ferrari is azzal fenyegetőzik, átgondolja részvételét a Formula–1-ben, mert az istállónál úgy vélik, az azonos motorok használata kiirtaná a sportágból a versenyt és gátat szabna a technológiai fejlesztéseknek.

A kétszeres világbajnok pilóta is osztja az olaszok véleményét, noha ő pozitívan nyilatkozott a következő szezon egyéb szabálymódosításairól – érthetően, hiszen azok a kiscsapatoknak kedveznek.

Az autók küllemét jelentősen átalakító új aerodinamikai szabályok az előzések megkönnyítését kívánják elősegíteni, egészen pontosan azt, hogy közelebbről tudják követni egymást a versenygépek, különösen a kanyarokban.

Ha azokban közelebb képes maradni riválisához a hátul haladó, közelebbről indíthat támadást is az egyenesben – és annak végén lehetősége nyílik a másik kifékezésére. Emellett ismét lehetne használni slick gumikat.

„A változtatások előnye, hogy gyakorlatilag mindenki a nulláról indul” – mutatott rá a lényegre Alonso.

„Jövőre megpróbálom megnyerni a világbajnoki pontversenyt. Elvégre úgy nem mehetsz neki egy bajnokságnak, hogy ne azt gondold, nyerni fogsz. Az én célom a világbajnoki cím. Nagyon egyszerű cél, de persze megváltozhat a szezon során” – tette hozzá a spanyol.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik