Az FIA kizárta Lewis Hamiltont és a McLarent az Ausztrál Nagydíjról

Vágólapra másolva!
2009.04.02. 11:27
Címkék
Az FIA utólag kizárta Lewis Hamiltont és a McLarent az Ausztrál Nagydíjról, így a brit pilóta elvesztette harmadik helyét, amelyet a GP befejeztével, Jarno Trulli megbüntetése után ítéltek oda neki. A Nemzetközi Automobil-szövetség szerint a brit istálló szándékosan félrevezette a versenybizottságot. Jarno Trulli így visszakapta harmadik helyét.
Hamiltont faggatja egy riporter a meghallgatás után
Fotó: Reuters
Hamiltont faggatja egy riporter a meghallgatás után
Hamiltont faggatja egy riporter a meghallgatás után
Fotó: Reuters
Hamiltont faggatja egy riporter a meghallgatás után

TRULLI ÖRÜL AZ IGAZSÁG GYŐZELMÉNEK

„Nagyon örülök, mert bíztam benne, hogy igazságos döntés születik. Örülök saját és csapatom eredményének, és szeretnék köszönetet mondani az FIA-nek, mivel ritkán fordul elő, hogy újratárgyalnak egy ilyen ügyet. Nehéz lehetett tisztán látni ebben az esetben, de én végig őszinte voltam, és ennek meglett az eredménye” – mondta Trulli a döntés után.
Az FIA újratárgyalta Jarno Trulli ügyét, akit az Ausztrál Nagydíj után megbüntettek, mivel a biztonsági autó mögött megelőzte Lewis Hamiltont. Az olasz pilóta 25 másodperces büntetést kapott, amellyel elveszítette harmadik helyét, és tizenkettedikként zárta a futamot.

A szövetség tájékoztatása szerint a McLaren megpróbálta szándékosan félrevezetni a versenybizottságot. Az ügy újratárgyalása során egy három tagból álló bizottság meghallgatta a Hamilton és csapata közti rádióbeszélgetést, és ez alapján döntöttek a brit pilóta kizárása mellett, ugyanakkor eltörölték Trulli büntetését.

Trulli az esetről úgy nyilatkozott az Ausztrál Nagydíj után, hogy Hamilton nem hagyott számára más lehetőséget, így el kellett haladnia mellette.

„Amikor a biztonsági autó kijött, Hamilton megelőzött, de nem sokkal ezután hirtelen lelassított, és kiment a pálya szélére. Azt hittem, valami gond van az autójával, ezért elhaladtam mellette. Nem tehettem mást” – mondta Trulli a versenyről.

A Toyota egyébként szerdán bejelentette hogy nem kíván fellebbezni az eredeti döntés ellen, ám az FIA mégis újratárgyalta az ügyet.

Ezzel a Toyota a második helyen áll a Brawn GP mögött a konstruktőri világbajnokságon, míg Trulli egy verseny után értelemszerűen harmadik a pilóták között.

A McLaren vezetői idő közben jelezték, hogy nem fellebbeznek, elfogadják az FIA döntését.

AZ EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

1. Button Brawn GP 10
2. Barrichello Brawn GP 8
3. Trulli Toyota 6
4. Glock Toyota 5
5. Alonso Renault 4
6. Rosberg Williams-Toyota 3
7. Buemi Toro Rosso-Ferrari 2
8. Bourdais Toro Rosso-Ferrari 1


A KONSTRUKTŐRI VB ÁLLÁSA

1. Brawn GP 18
2. Toyota 11
3. Renault 4
4. Williams-Toyota 3
5. Toro Rosso-Ferrari 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik