Esőben is jó a Red Bull: Vettel győzött, Webber lett a második

Vágólapra másolva!
2009.04.19. 11:05
Címkék
A Red Bull két pilótája sajátította ki ez első két helyet a Formula–1-es versenysorozat idei harmadik futamán, a Kínai Nagydíjon. Sebastian Vettel nyert Sanghajban, csapattársa, Mark Webber előtt. A harmadik helyen az első két GP-n győztes Jenson Button futott be.
Vettel rajt-cél győzelmet aratott az esős versenyen
Fotó: Reuters
Vettel rajt-cél győzelmet aratott az esős versenyen
Vettel rajt-cél győzelmet aratott az esős versenyen
Fotó: Reuters
Vettel rajt-cél győzelmet aratott az esős versenyen

AUSZTRÁL NAGYDÍJ KÖRRŐL KÖRRE

REAKCIÓK

Sebastian Vettel: „Furcsa volt a biztonsági autó mögött rajtolni. Rengeteg volt a vízátfolyás a pályán, ami nehezítette a dolgunkat. Szerencsére remek volt az autó, és jól tartottuk magunkat. Én viszonylag jó körülmények között versenyezhettem, hiszen nem volt előttem senki. Nagyon boldog vagyok, hogy életemben másodszor is a dobogó tetejére állhattam!
Mark Webber: „Nagy jelentősége van ennek a győzelemnek, mivel ekkora sikert még nem értünk el. Mindketten kihasználtunk minden potenciált, ami az autóban volt ma. Remélem, hogy a jövőben a második helynél is előrébb tudok végezni.
Jenson Button: „Nagyon nehéz körülmények között értem el a harmadik helyet, amely nagyon értékes. Olyan volt, mintha egy tavon versenyeztünk volna, ám sikerült úrrá lenni a helyzeten, így ismét dobogón zártam.”


A magyar idő szerint vasárnap délelőtti, sanghaji verseny ott kezdődött, ahol a két héttel ezelőtt Sepangban rendezett Malajziai Nagydíj befejeződött: esővel.

A szakadatlan csapadék az egész futamra rányomta a bélyegét, hiszen ezzel szinte minden előzetes taktikázás értelmét vesztette.

A rajtra a safety car mögött került sor, és mindenki extrém esőgumival – Robert Kubica és Timo Glock a boxutcából indulva extra üzemannyaggal – vértezte fel az autóját.

A körülményekre jellemző, hogy Felipe Massa már a biztonsági autó mögött elvétette a célegyenesre visszafordító kanyart, majd Adrian Sutil szállt bele majdnem Nelsinho Piquet-be.

Végül a nyolcadik körben ment ki a safety car, és indult el egyúttal a valódi verseny. Fernando Alonso addigra már kénytelen volt kimenni a boxba üzemanyagért.

A világbajnok Lewis Hamilton remek előzéssel adta meg az alaphangját a következő köröknek, amelyekben leggyakrabban a brit bevállalós manővereit láthattuk.

Az élen Sebastian Vettel mögött Mark Webber és Jenson Button következett, ám Sébastien Buemi is szenzációsan versenyzett, és a hatodik helyre küzdötte fel magát.

A 17. körben Robert Kubica és Jarno Trulli párosa került előtérbe. A lengyel hátulról felöklelte az olaszt a boxutca bejáratánál, és míg előbbi lendületből be tudott gurulni a boxba, addig Trullinak egy kört még meg kellett tennie, hátsó szárny nélkül, mert azt letépte a BMW.

Az embernek némi déja vu-érzése lehetett, hiszen valami hasonlót játszottak el a 2006-os Kanadai Nagydíjon is, amikor Kubica 230 kilométeres sebességgel csapódott a betonfalnak, és csodával határos módon, szinte karcolás nélkül megúszta a balesetet. Visszatérve a jelenre: másodszor is kigurult a pályára a safety car.

Még a biztonsági autó alatt ugyan, de már két körrel később Buemi ment neki hátulról Vettelnek, a svájcinak is ki kellett menni a boxba.

Massa ennél is rosszabbul járt: miután a Ferrari megadta magát, a brazil a harmadik idei versenyén is pont nélkül maradt.

INFOGRAFIKA

Az infografika megtekintéséhez kattintson a képre!
Az infografika megtekintéséhez kattintson a képre!
Féltávnál Vettel, Webber, Button, Hamilton, Kovalainen, Barrichello, Buemi, Alonso volt az első nyolc sorrendje.

Buemi parádésan tartotta Alonsót, így a következő körökre állandósult a lista.

Az üzemanyagtöltések és kerékcserék után Barrichello is feljött, míg Nico Rosberg intermediate gumival próbálkozott, ami nem jött be.

Hat körrel a vége előtt az addig remekül versenyző Sutil a hatodik helyről kiesett – valószínűleg műszaki hiba miatt kitört oldalra a Force India és a pálya melletti gumifalba csapódott.

Az élen eközben nem volt változás: a Red Bull két pilótája kisajátította az első két helyet, így Sebastian Vettel nyerte meg a Kínai Nagydíjat, csapattársa, Mark Webber előtt. A harmadik helyen Jenson Button futott be.

AUSZTRÁL NAGYDÍJ KÖRRŐL KÖRRE

KÍNAI NAGYDÍJ

NEM HIVATALOS VÉGEREDMÉNY
1. Vettel Red Bull-Renault 1:57:43.485
2. Webber Red Bull-Renault + 10.970
3. Button Brawn-Mercedes + 44.975
4. Barrichello Brawn-Mercedes + 1:03.704
5. Kovalainen McLaren-Mercedes + 1:05.102
6. Hamilton McLaren-Mercedes + 1:11.866
7. Glock Toyota + 1:14.476
8. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1:16.439
9. Alonso Renault + 1:24.309
10. Heidfeld BMW + 1:31.750
11. Bourdais Toro Rosso-Ferrari + 1:34.156
12. Räikkönen Ferrari + 1:35.834
13. Kubica BMW + 1:46.853
14. Fisichella Force India-Mercedes 1 kör hátrány
15. Rosberg Williams-Toyota 1 k. h.
16. Piquet Renault 2 k. h.

NEM FEJEZTÉK BE
Sutil Force India-Mercedes
Nakadzsima Williams-Toyota
Massa Ferrari
Trulli Toyota

AZ EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Button 21
2. Barrichello 15
3. Glock 10
4. Vettel 10
5. Webber 9.5
6. Trulli 8.5
7. Alonso 4
8. Heidfeld 4
9. Hamilton 4
10. Kovalainen 4
11. Rosberg 3.5
12. Buemi 3
13. Bourdais 1

A KONSTRUKTŐRI VB ÁLLÁSA
1. Brawn-Mercedes 36
2. Red Bull-Renault 19.5
3. Toyota 18.5
4. McLaren-Mercedes 8
5. Renault 4
6. BMW-Sauber 4
7. Williams-Toyota 3.5
8. Toro Rosso-Ferrari 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik