Ha nem változnak a szabályok, a Renault is kiszáll az F1-ből

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2009.05.13. 15:46
Címkék
Flavio Briatore, a Renault Formula–1-es csapatfőnöke kijelentette: amennyiben a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) bevezeti a 2010-re tervezett szabálymódosításokat, akkor – a Ferrarihoz hasonlóan – a francia istálló sem áll rajthoz jövőre.
Briatore és a Renault hátat fordíthat az F1-nek
Briatore és a Renault hátat fordíthat az F1-nek
Fotó: Action Images
Briatore és a Renault hátat fordíthat az F1-nek
Briatore és a Renault hátat fordíthat az F1-nek
Briatore és a Renault hátat fordíthat az F1-nek
Fotó: Action Images
Briatore és a Renault hátat fordíthat az F1-nek

„Amennyiben az április 29-i döntéseket nem vonják vissza, nem marad más választásunk, mint hogy visszalépjünk a Formula–1-ben való további versenyzéstől” – írta közleményében az olasz csapatvezető.

A francia istálló korábban már jelezte, nem ért egyet azzal, hogy az FIA a csapatok megkérdezése nélkül döntött a jövő évi szabályokról. Emellett azt is kifogásolják a Renault-nál, hogy a Formula–1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) minden költségcsökkentési javaslatát figyelmen kívül hagyva döntött az FIA.

„Szeretnénk leszögezni, hogy a FOTA legalább ekkora, ha nem nagyobb mértékű költségcsökkentő javaslatokat tett le az FIA elé, és mi a Renault-nál hisszük, hogy ezt a rendszert a csapatok teljes egyetértésével be lehet vezetni” – áll a csapat közleményében.

Kedden a Ferrari bejelentette, hogy 2010-ben nem indul a sorozatban, ha érvénybe lép az FIA költséglimitje. A maranellóiak azt kifogásolták, hogy a múlt havi döntés értelmében jövőre nagyobb technikai szabadságot kapnak azok a csapatok, amelyek vállalják, hogy nem költenek többet évi 40 millió fontnál.

Azoknak az istállóknak, amelyek el szeretnének indulni a következő szezonban, május 29-ig le kell adniuk nevezésüket, s nyilatkozniuk arról, hogy vállalják-e a költségvetési limitet, amellyel több fejlesztési lehetőséghez jutnak.

A Toyota szintén jelezte már korábban, hogy ha nem változnak a szabályok, kiszáll a Formula–1-ből, és Dietrich Mateschitz, a Red Bull elnöke is jelezte, hogy hasonló problémái vannak.

Az energiaitalt gyártó világcég alapítójának távozása nagy űrt hagyna maga után, hiszen Mateschitz cége pénzeli a Red Bull és a Toro Rosso csapatát is, és ha az osztrák üzletember úgy dönt, hogy nem akar részt venni az F1-ben, úgy mindkét csapat eltűnhet a mezőnyből.

Jelenleg tíz csapat szerepel a világbajnoki sorozatban, közülük a mezőny fele, öt istálló helyezte kilátásba, hogy nem indul jövőre. Ugyanakkor jövőre 13 csapatot szeretne a versenysorozatban indítani az FIA, és eddig három új jelentkező akadt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik