Felipe Massa zsinórban a negyedik török győzelmére készül

Vágólapra másolva!
2009.06.04. 13:38
Címkék
A hétvégén ismét arról fog szólni a Formula–1, amiért annak idején létrejött: a versenyzésről. Ötödik alkalommal látogat Törökországba a mezőny, ahol az előző négy versenyből az utóbbi hármat Felipe Massa nyerte – az első Török Nagydíjon a brazil jelenlegi csapattársa, Kimi Räikkönen ünnepelhetett. Látszólag tehát minden a Ferrari idei első győzelme mellett szól. Egy dolgot kivéve: a Brawn-istálló szándékait.
Még egy ujját kinyújtaná vasárnap délután
Fotó: Action Images (archív)
Még egy ujját kinyújtaná vasárnap délután
Még egy ujját kinyújtaná vasárnap délután
Fotó: Action Images (archív)
Még egy ujját kinyújtaná vasárnap délután

Felipe Massának rendkívülien fekszik az Isztambul keleti oldalán fekvő pálya, ráadásul nagyon úgy fest, hogy a Ferrari szép lassan utolérte versenyképesség tekintetében a Brawn-istállót.

Az olaszok Monacóban a 3. és a 4. helyen végeztek, csak a két Brawn tudta megelőzni őket, ami azt jelenti, hogy a Ferrari megcélozhatja a futamgyőzelmet. Erre mondhatja Massa, hogy soha jobbkor, mint éppen kedvenc pályáján kedvenc versenye előtt.

„Mostanra sikerült újabb aerodinamikai fejlesztést elvégezni az autón, s ezért minden elismerés megilleti a srácokat a gyárban, mert nagy munkát végeztek. Igyekszünk olyan gyorsan fejlődni, ahogy csak tudunk, szeretnénk az idényben néhány versenyt megnyerni” – fogalmazott a Ferrari pilótája.

„Az lenne igazán fantasztikus, ha már Törökországban is a győzelemért harcolhatnánk” – jelentette ki Massa, és ez talán nem is lehetetlen.

„Imádom a pályát, nagyon jól érzem magam itt az autóban, azt viszont nem tudnám megmondani, miért megy a versenyzés itt jobban, mint máshol. Amúgy is szeretem a gyors pályákat, és Isztambulban valahogyan minden kanyarra sikerült ráéreznem, ráadásul az autó beállítása is mindig roppant hatékonyan sikerült korábban” – mondta Massa.

Ha a brazil ismét nyerni tudna az Isztambul Parkban, egy szűk körhöz csatlakozna: nem sokan tudtak egymást követően négy alkalommal ugyanazon a pályán győzelmet aratni.

Ami Massa legnagyobb ellenfelét, a Brawn-istállót illeti, ők sem akarnak lassítani, hiszen Jenson Buttonnak is egyik kedvenc pályája az isztambuli.

„Mindig élvezettel várom a török versenyt, mert ezen a pályán rengeteg a lehetőség az előzésre, itt van az F1 leghosszabb kanyarja is, mindig izgalmasak a versenyek. Ugyanakkor nyolcasban úgy hét másodpercig legalább 5G erő hat a nyakunkra, ami valami elképesztő” – fogalmazott a világbajnoki pontversenyt meggyőző fölénnyel vezető Jenson Button.

A britnek 28 pont előnye van legnagyobb riválisa, Sebastian Vettel előtt, így akár azt is megtehetné, hogy vasárnap nem hajt feltétlenül a győzelemre, s beéri a biztos második vagy harmadik hellyel. Számára mostantól már csak az a fontos, hogy a német a lehető legtöbb versenyen mögötte végezzen, és akkor semmi sem mentheti meg az idény végén a világbajnoki címtől.

Persze, ennyire még korai előreszaladni, a technikai sportok világában ugyanis bármikor beüthet a krach, bár a Brawn-autók – amellett, hogy pokoli gyorsak – az idényben eddig a mezőny legmegbízhatóbbjai közé tartoznak.

Az 5. Török Nagydíj futama vasárnap, magyar idő szerint 14.00 órakor kezdődik, honlapunkon élő, szöveges közvetítésben számolunk be róla.

AKIKHEZ MASSA CSATLAKOZHAT

Michael Schumacher 2001 és 2004 között nyert sorozatban négyszer a Spanyol Nagydíjon, valamint 2003 és 2006 között a Egyesült Államok Nagydíján. Massa még messze áll Ayrton Senna csúcsától, aki 1989-től 1993-ig zsinórban ötször nyert Monacóban – ráadásul Senna Belgiumban is legyőzhetetlen volt 1988 és 1991 között.

A hőskorban még Juan Manuel Fangio nyerte meg négyszer hazája versenyét, 1954–57 között diadalmaskodott Argentínában. Jim Clark Angliában és Belgiumban volt egyeduralkodó 1962 és 1965 között.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik