Majdnem összejött a McLaren-bravúr, ám Verstappené a pole pozíció Imolában

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 16:47
Közel voltak a riválisok, de az imolai rajtelsőség is Max Verstappené lett (Fotó: AFP)
Max Verstappen szerezte meg a rajtelsőséget a Formula–1-es Emilia-romagnai Nagydíj időmérőjén. A Red Bull háromszoros világbajnoka mellől Lando Norris, a harmadik pozícióból Charles Leclerc rajtolhat Imolában.

Eseménydús utolsó szabadedzést hozott az imolai versenyhétvége, amelyen Fernando Alonso és Sergio Pérez is összetörte autóját. Pénteken a Ferrari és különösen Charles Leclerc diktálta a tempót, a harmadik edzésen azonban a McLaren ugrott az élre. A Red Bull látszólag továbbra is kisebb lemaradásban volt, így idén eddig talán az imolai időmérőn tűnt leginkább legyőzhetőnek Max Verstappen.

A Q1 elején Leclerc nyitott az élen, majd Verstappen vette át a vezetést, nagyjából a szakasz felénél azonban Oscar Piastri ugrott az első helyre. Kicsivel később Lando Norris vette át a vezetést a csapattársától, míg Alexander Albon és Fernando Alonso egy-egy látványos kicsúszással hívta fel magára a figyelmet.

Nico Hülkenberg nagy kört hozott össze az utolsó pillanatokban, ám elsőként Verstappen biztosította be továbbjutását a második szakaszba. Mögötte Leclerc és Hülkenberg zárta a Q1-et, véget ért az időmérő Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Csou Kuan-jü, Kevin Magnussen, illetve Alonso számára.

A Q2 első gyors körei után a Red Bull párosa állt az élen Verstappen vezényletével, majd kicsivel később Leclerc vette át a vezetést. Cunoda Juki is megvillantotta magát, amikor alig három századmásodperccel lemaradva a monacóiról bejött Verstappen elé. A Mercedes kevésbé okozott pozitív meglepetést – néhány perccel a szakasz vége előtt George Russell például kieső helyen állt.

A topcsapatok versenyzői közül végül Sergio Pérez lett az, akinek nem sikerült a továbbjutás, ugyanis a mexikói a 11. pozícióban zárta a Q2-t, így erről a helyről rajtolhat vasárnap. Ezzel szemben Verstappen az élen jutott be a harmadik szakaszba is, mögötte ez Leclerc-nek és Cunodának sikerült. Kiesett Pérezen kívül Esteban Ocon, Lance Stroll, Alexander Albon és Pierre Gasly.

A Q3 elején Verstappen és Norris is bement 1:15 alá, rajtuk kívül ez másnak nem jött össze. Az időmérő utolsó pillanataiban is a McLaren volt a Red Bull legfőbb kihívója, ám a pole pozíció ezúttal is a háromszoros világbajnoké lett. Verstappen mellől Piastri rajtolhat vasárnap – amennyiben nem büntetik meg Kevin Magnussen feltartásáért –, a második sorból Norris és Leclerc vághat neki az idény hetedik versenyének.

Folytatás vasárnap 15 órakor a versennyel!

FRISSÍTÉS: Piastrit három rajthelyes büntetéssel sújtották az időmérőt követően, amiért feltartotta Kevin Magnussent a Q1-ben. Az ausztrál versenyző a 2. helyett az 5. pozícióból rajtolhat Imolában.

4. EMILIA-ROMAGNAI NAGYDÍJ
Május 17., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Leclerc 1:16.990
2. szabadedzés1. Leclerc 1:15.906
Május 18., SZOMBAT
3. szabadedzés1: Piastri 1:15.529
Időmérő1. Verstappen 1:14.746
Május 19., VASÁRNAP
A verseny (63 kör, 309.049 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Monacói Nagydíj, Monte-CarloMájus 26., 15.00
Kanadai Nagydíj, MontrealJúnius 9., 20.00
Spanyol Nagydíj, BarcelonaJúnius 23., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik