Verstappenre rajtbüntetés vár a Belga Nagydíjon – sajtóhír

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.07.25. 11:09
Verstappenre nehéz hétvége várhat (Fotó: AFP)
Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Formula–1-es Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen rajtbüntetést kap a hétvégén rendezendő Belga Nagydíjra.

Max Verstappen sorsa még a júniusi Kanadai Nagydíjon pecsételődött meg, amikor a nyitó napon meghibásodott a Red Bullban az újonnan beépített MGU-K. Az osztrák csapat akkor elővigyázatosságból a teljes erőforrást kicserélte az autójában, s a gyári ellenőrzés során biztossá vált, hogy a kérdéses elemet már nem lehet használni.

Maga a versenyző, valamint a csapatfőnök, Christian Horner is előrebocsátotta akkor, hogy a motorkomponens elvesztése rajtbüntetést fog maga után vonni az idény egy pontján, és egybehangzó sajtóértesülések szerint ez a most hétvégén rendezendő Belga Nagydíjon fog bekövetkezni.

A várakozások szerint a címvédő új belső égésű motorral vág neki a spa-francorchamps-i hétvégének, ami tíz rajthelyes büntetést fog jelenteni a számára, hiszen azzal meghaladja az egy adott évben felhasználható mennyiséget a szóban forgó elemből.

Érdekesség, hogy a hungaroringi szereplése után a nagydíjakat megelőző éjjelen a szimulátorozástól eltiltott Verstappen a 2022-es, illetőleg a 2023-as Belga Grand Prix-n hasonló okból volt kénytelen hátrébbról nekivágni a futamnak, két évvel ezelőtt a tizennegyedik, míg tavaly a hatodik rajtkockából aratott győzelmet a hátrasorolása után. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az említett két esztendőben a Red Bull egyértelműen kimagaslott, míg az idén jóval nehezebb helyzetben találhatja magát a visszazárkózás szempontjából, hiszen sokkal sűrűbb az élmezőny, és jelenleg a McLaren számít az etalonnak. 

Várhatóan nem a holland versenyző lesz az egyetlen, aki rajtbüntetést kap motorelemcsere miatt, hiszen a mezőny több tagja is határon van egyes komponensek terén, és a spái aszfaltcsíkon viszonylag könnyű előzni. Ráadásul a hétvégére változékony időt jósolnak, és nagy a valószínűsége annak, hogy a szombati időmérőt vizes körülmények között rendezik meg, ami könnyen felboríthatja az esélyeket. Mindezek tükrében nem is meglepő, hogy a résztvevők általában a legendás belgiumi helyszínen szokták bevállalni a motorcseréből fakadó büntetéseket. 
 

69. BELGA NAGYDÍJ
Július 26., PÉNTEK
1. szabadedzés13.30–14.30
2. szabadedzés17.00–18.00
Július 27., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Július 28., VASÁRNAP
A verseny (44 kör, 308.052 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Holland Nagydíj, ZandvoortAugusztus 25., 15.00
Olasz Nagydíj, MonzaSzeptember 1., 15.00
Azeri Nagydíj, Baki Szeptember 15., 13.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik