A döntetlennel Szlovákia és Románia is nyerne

B. O. M.B. O. M.
Vágólapra másolva!
2024.06.26. 09:14
Ukrajna ellen Razvan Marin (sárgában) bombagólt lőtt, Szlovákia ellen viszont a 0–0 is jó Romániának (Fotó: Imago Images)
A győzelem csoportelsőséget hozhat, a vereség kiesést, a román válogatott játékosai ugyanakkor állítják, nem elégednek meg a döntetlennel.
 

Ikszre játszanak? Miközben a román labdarúgás minden fontos szereplője igyekszik cáfolni, hogy a válogatott „stratégiai mérkőzésre” készül szerdán Szlovákia ellen, a fél ország megtette már a döntetlent a fogadóirodákban. Az E-csoportban mind a négy csapat 3-3 ponttal vág neki az utolsó fordulónak, és a legjobb gólkülönbség miatt Románia számára egyetlen kedvezőtlen kimenetel létezik: ha kikap Szlovákiától és Ukrajna legyőzi Belgiumot. Döntetlent játszva másodiknál rosszabb már nem lehet Edward Iordanescu szövetségi kapitány csapata, és Szlovákiát is továbbviszi a harmadik helyen, de a nyilatkozatok szintjén a játékosok fejében kizárólag a győzelem forog.

 „Nem a döntetlen gondolatával lépünk pályára. Nem akarok másféle számításokat, a saját játékunkat kell játszanunk és győzelemért mennünk!” – mondta játékosainak a román edző a Gazeta Sporturilor sportportál szerint.

Ugyanígy vélekedik Valentin Mihaila is, aki szerint hiba lenne csupán az egy pontot megcélozni.

 „Tartod a nulla nullát, aztán a 91. percben… Igen, a döntetlen mindkét csapatot továbbviszi, de nem akarok számolgatni. A győzelemre kell gondolnunk, és azt hiszem, képesek is vagyunk megszerezni” – mondta a Parma szélsője.

A román csapat alapemberei közül a tavasszal sokáig sérült Andrei Burca középhátvéd, valamint Florin Nita kapus is csak könnyített edzéseket végzett a Belgium elleni találkozó óta, de utóbbi mindenképpen pályára lép, előbbit pedig az NB I-ben is megfordult Adrian Rus helyettesítheti szükség esetén. Sajtóértesülések szerint a bal szélen újra Florinel Coman kezd Mihaila helyett, és Iordanescu a középcsatár posztján is változtathat: itt elsősorban Denis Alibec jöhet szóba a kedden a Trabzonsporhoz igazoló Denis Dragus helyett. A török klub sajtóhírek szerint 1.7 millió eurót fizet a Standard Liége-nek a 24 éves támadóért, aki kölcsönjátékosként már ebben az idényben is a török élvonalban játszott, 14 gólt szerezve a Gaziantep színeiben.

A pénteki Ukrajna elleni vereséget (1–2) a szlovákok gyorsan elfelejtették. Tudják, a sorsuk a saját kezükben van, és jó hangulatban készülnek Románia ellen.
„Stanislav Lobotka még énekelt is nekünk egy negyedórát, el tudják képzelni a reakciókat – nevetett a Nemzeti Sport és a szlovák média képviselői előtt a szlovákok kapusa Martin Dúbravka, aki ezután már komolyra fordította a szót. – Románia nagyon kemény ellenfél lesz, az utolsó pillanatig küzd. Ami a továbbjutást illeti, nem számolgatunk. Hiba lenne, ha spekulálni kezdenénk. Győzni szeretnénk, irányítani a mérkőzést, a saját játékunkat játszani.”
Stanislav Lobotka is úgy vélte, nagy hiba lenne az első perctől kezdve döntetlenre játszani.
„Az megbosszulhatná magát – jelentette ki. – Le szeretnék győzni Romániát és akkor esélyünk lenne csoportgyőztesként végezni. A mester minden meccs előtt úgy küld ki minket a pályára, hogy győzzünk, mindegy, ki az ellenfél.”
Francesco Calzona, a szlovákok szövetségi kapitánya sem foglalkozik azokkal az információkkal, amely szerint szerdán minkét csapatnak megfelelő lenne a döntetlen: „Profik vagyunk, nyerni szeretnénk. A csapatunknak megvan a stílusa, amelyről elismerően beszélnek az európai szakemberek. Folytatni szeretnénk a jó játékot, célunk a három pont megszerzése lesz.” D. T.
Francesco Calzona: Profik vagyunk, nyerni szeretnénk  

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG, CSOPORTKÖR
E-CSOPORT, 3. FORDULÓ
18.00: Szlovákia–Románia, Frankfurt (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n! 
18.00: Ukrajna–Belgium, Stuttgart (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

1. Románia

2

1

1

3–2

+1 

3  

2. Belgium

2

1

1

2–1

+1 

3  

3. Szlovákia

2

1

1

2–2

3  

4. Ukrajna

2

1

1

2–4

–2 

3  

az e-csoport állása 

E-CSOPORT
JÚNIUS 17., HÉTFŐ
München: Románia–Ukrajna 3–0
Frankfurt: Belgium–Szlovákia 0–1
JÚNIUS 21., PÉNTEK
Düsseldorf: Szlovákia–Ukrajna 1–2 
JÚNIUS 22., SZOMBAT
Köln: Belgium–Románia 2–0
JÚNIUS 26., SZERDA
18.00, Frankfurt: Szlovákia–Románia
18.00, Stuttgart: Ukrajna–Belgium

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik