A futball istenei ismét kitoltak Skóciával – lapszemle

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 09:52
Lawrence Shankland gyászol (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte Skóciát a németországi Európa-bajnokság A-csoportjának záró fordulójában. Lássuk, hogyan látták a történteket a skót sportsajtóban!

„Skócia elkábult, megbetegedett, bedőlt a csábításnak és kiesett az Eb-ről” – olvasható a brit közmédia (BBC) skóciai sportrovatának olvasmányos összegzésében. Tom English írása szerint „a futball istenei ismét kitoltak Skóciával, ezt a kegyetlen játékot a jelek szerint nem tudják megunni”. A szerző szerint a rémálom a meccs legvégén ütött be a skótok számára, amikor jobbára már csak a kapus maradt hátul – különben 0–0–11-es hadrendben játszottak volna. Itt is szóba került Willi Orbán és Stuart Armstrong tizenegyesgyanús párharca, de English szerint az nagyon kínos volt, amikor Steve Clarke a játékvezető (Facundo Tello) nemzetiségére fogta a szerinte elmaradt büntetőt.

„Skóciának szüksége volt az áttörésre, mert a csapat játéka pontatlan és veszélytelen volt – mint mindig. Már a 97. percben jártunk, amikor végre eltaláltuk a magyar kaput, noha az az akció is lesgyanús volt. (...) Egy biztos: Skócia mindig hősiesen küzd az egyenes kieséses szakaszért a nagy tornákon, de a végkimenetel mindig ugyanaz, csak az év és a tragédia helyszíne változik. Magyarország – természetesen – kontrát vezetett, míg Skócia – micsoda meglepetés! – nem volt meg számszerűleg hátul. A magyar csapat, amely a mérkőzés nagyobb részében nem vezetett épkézláb támadást, hirtelen az 1950-es évek »Mágikus Magyarjait« idézte, s nem kegyelmezett” – írja Tom English. A szerző hozzátette, hogy a skótok teljesen feleslegesen birtokolták a labdát, s míg a félidőben nulla (!) xG-t mutathattak fel, addig a meccs végén ugyanez az érték 0.13 volt – ellenben a magyar 1.02-vel.

„A skót duda egy sokoldalú hangszer: a meccs előtt a lelkesedést adta át, a lefújás után viszont a gyász hangjain szólalt meg” – summázta találó mondattal a szerző a történteket.

Vége a bulinak (The National)
Vége a bulinak (The National)

„Skócia azt ígérte, hogy most jött el a mi időnk, de ehelyett a lehető legfájdalmasabb befejezést kaptuk – ezzel a címmel jelent meg a Daily Record újságírójának, Keith Jacksonnak helyszíni tudósítása. – Ébresszetek fel, amikor ennek vége van és elmúlt a fájdalom, mert ma este itt Stuttgartban újra éltük az eddigi nagy tornák rémálmait.”

A szerző szerint a skót csapatnak csak annyit kellett volna tennie, hogy legyőz egy „átlagos játéktudással bíró ellenfelet, amely pont nélkül állt két csoportmeccs után”, a kudarc viszont megmutatta, hogy ez a gárda nem érdemelt továbbjutást – még akkor sem, ha a csapongó végjátékban nekik kedvezett volna a szerencse. 

„Ezzel együtt nem ezt ígérték a szurkolóseregnek, amely ritkán látott számokban utazott el Németországba. Azt mondták, hogy készen állnak és ez lesz az ő pillanatuk. Azt mondták, hogy tanultak a hibákból” – folytatta Jackson, majd beszámolt a mérkőzés eseményeiről.

„A hosszabbításban Hanley lábában volt a győztes gól, a nagydarab védő el is találta a kaput, de Gulácsi védte a lövést. Aztán amikor Skócia egy utolsó esélyként szögletet végzett el, Magyarország lekontrázott minket, Csoboth pedig a lehető legfájdalmasabb végkifejletet váltotta valóra” – zárul a tudósítás.

Vége, kiszálltunk (Daily Record)

„Steve Clarke mindenkit feltüzelt a mérkőzés előtt Stuttgartban, de a győzelemre ítélt együttes nem tudott csodát tenni. Magyarország a hosszabbítás 10. percében szerezte meg a győzelmet, hazaküldve Clarke mestert, hogy átgondolja a dolgokat. A »tartán hadsereg« (skót szurkolótábor – a szerk.) álma így véget ért – a szurkolók mindent megtettek, hogy a győzelembe hajtsák kedvenceiket, de a csapat teljesítménye nem volt elég az üdvösséghez” – olvasható a The Scottish Sun tudósításában. 

A Robert Grieve által jegyzett írás szerint Marco Rossi alaposan felkészült a skót válogatott játékából, így tudatosan átengedte a labdabirtoklást Steve Clarke tanítványainak, akik látványosan nem tudnak mihez kezdeni a felállt védelmekkel, majd a hajrában – miután Gulácsinak az egész meccsen alig volt dolga, míg Clarke nagyon későn kezdett el cserélni – a magyarok „mindent megtettek, amit a skót szurkolók a saját csapatuktól vártak”.

„Csoboth Kevin utolsó pillanatokban szerzett gólja után őrült ünneplés vette kezdetét, míg a skót csapat magába roskadva vette tudomásul az újabb kudarcot” – zárul a tudósítás.

60 másodperc alatt odalett az Eb-álom (Scottish Sun)

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Stuttgart, Stuttgart Aréna 54 000 néző. Vezette: Facundo Tello (Gabriel Chade, Ezequiel Brailovsky) – argentinok
SKÓCIA: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth k., 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Szoboszlai D., Varga B. (Ádám M., 74.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Csoboth K. (90+10.)
Sárga lap: Styles (18.), W. Orbán (26.), Schäfer (44.), McTominay (50.), Kleinheisler (75., pályán kívül), Csoboth K. (90+11.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik