Álomszerű német Eb-nyitány: a házigazdák öt gólt rúgtak Skóciának!

Vágólapra másolva!
2024.06.14. 20:40
Florian Wirtz (17) szerezte az Eb első gólját, és nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy ünnepelhettek a németek a nyitányon (Fotó: Getty Images)
Péntek este a házigazda Németország és Skócia müncheni mérkőzésével megkezdődött a 17. labdarúgó Európa-bajnokság: a házigazdák már a szünetben három góllal vezettek, és 5–1-re megnyerték minden idők legegyoldalúbb Eb-nyitányát.

 

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
NÉMETORSZÁG–SKÓCIA 5–1 (3–0)
München, 75 000 néző. V: Clément Turpin (Nicolas Danos, Benjamin Pages) – franciák
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich (P. Gross, a szünetben), Kroos (Can, 80.) – Musiala (T. Müller, 74.), Gündogan, Wirtz (L. Sané, 63.) – Havertz (Füllkrug, 63.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
SKÓCIA: Gunn – Hendry, Porteous, Tierney (McKenna, 78.) – Raltson, McGregor (Gilmour, 67.), McTominay, Robertson – McGinn (McLean, 67.), Adams (Hanley, a szünetben), Christie (Shankland, 82.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
Gólszerző: Wirtz (10.), Musiala (19.), Havertz (45+1. – 11-esből), Füllkrug (68.), Can (90+3.), ill. Rüdiger (87. – öngól)
Sárga lap: Andrich (31.), Ralston (48.), Tah (62.)
Kiállítva: Porteous (44.)

MÁIG A FÜLEMBEN CSENG az 1998-as világbajnokság egyik felvezető műsorából a mondat: „Skócia első napja a világbajnokságon egyben a leghosszabb napja is lesz.”

Merthogy akkor a címvédő Brazília ellen kezdték a skótok a franciaországi tornát (ki is kaptak 2–1-re), és a mondatot most is elsüthettük, hiszen ezúttal a házigazda Németország ellen kellett nyitó meccset játszania a csapatnak. Julian Nagelsmann német szövetségi kapitány együttese magasan védekezve azonnal nyomás alá helyezte ellenfelét, Florian Wirtz az első percben majdnem betalált, de a 10. percben már nem csak majdnem, Angus Gunn kapus, no meg a kapufa kis segítségével ott is volt az első német gól a kapuban.

Szinte még mindenki a lélegzetelállító megnyitóünnepség hatása alatt volt – amelynek érzelemdús része volt, hogy az idén elhunyt legenda, az Európa-bajnokságon 1972-ben csúcsra érő Franz Beckenbauer özvegye, illetve a mindmáig utolsó Eb-győztes német válogatott csapatkapitánya, Jürgen Klinsmann vitte be a pályára és mutatta meg a közönségnek az Henri Delaunay-trófeát, amelyért most egy hónapig küzd a huszonnégy csapat –, amikor lényegében már el is dőlt a meccs, mert a 19. percben Jamal Musiala a léc alá bombázott szép testcsel után.

A németek lélegzethez sem hagyták jutni a skótokat, akik egyáltalán nem tudtak kibontakozni és labdát tartani az ellenfél térfelén (többnyire még a sajátjukon sem). Még annak örülhettek, hogy a félidő közepén a Musiala elleni szabálytalanságot a VAR-vizsgálat után néhány centiméterrel a tizenhatos vonalán kívülre helyezte Clément Turpin játékvezető, így nem tizenegyes következett.

A kétgólos, biztos előny birtokában vissza is vett kissé a tempóból a nationalelf, de így sem volt feladata Manuel Neuernak a kapuban. A félidő hajrájában Ilkay Gündogan be is fejelhette volna a harmadik német gólt, ha nem véd olyan nagyot Gunn a gólvonalon. Viszont a kipattanó labda Gündogané lett volna, ha Ryan Porteous nem szabálytalankodik vele szemben – a skót védőt kiállították, Kai Havertz pedig bevágta a tizenegyest, úgyhogy egy félidő után nem is maradt több kérdés.

Magyar szempontból annak még szurkolhattunk persze, hogy az emberhátrányba kerülő skótok minél több gólt kapjanak, hiszen azt azért szinte biztosra lehet venni, ez a német válogatott hazai pályán továbbjut a csoportból, és nekünk nem baj, ha Skócia gólkülönbsége minél rosszabb.

 

A második félidő elején még Antonio Rüdiger is gólt akart szerezni távoli lövéssel, ez is jelzi, ezen a meccsen helyrebillent a németek önbizalma. Kockáztatni viszont nem lett volna értelme, így a szünetben egyetlen sárga lapos játékosát, Robert Andrichot le is vitte Nagelsmann, majd negyedórával később az első és a harmadik gól szerzőjét, Florian Wirtzet és Kai Havertzet is. De aztán az utóbbi helyére beálló Niclas Füllkrug meglőtte a meccs gólját a bal ficakba… Megérzésünk szerint nem akarta sem ellőni az összes puskaporát a német csapat, sem a létszámhátrányos ellenfelet megalázni, de igyekezett kiszolgálni a közönséget, amit maradéktalanul meg is tett. Ahogyan a szövetségi kapitány is a legenda, egyben helyi kedvenc Thomas Müller pályára küldésével a hajrában.

Még Rüdiger öngólja miatt sem bánkódtak a hazai szurkolók, hiszen a végén Emre Can is rúgott egyet – 5–1 lett a vége.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG MÉG NEM KEZDŐDÖTT ILYEN FÖLÉNYES GYŐZELEMMEL. ÍME, A KORÁBBI NYITÁNYOK:

 


NÉMETORSZÁG
Kapusok: 12 – Oliver Baumann (Hoffenheim), 1 – Manuel Neuer (Bayern München), 22 – Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), 
Védők: 16 – Waldemar Anton (VfB Stuttgart), 20 – Benjamin Henrichs (RB Leipzig), 6 – Joshua Kimmich (Bayern München), 24 – Robin Koch (Eintracht Frankfurt), 18 – Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), 3 – David Raum (RB Leipzig), 2 – Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), 15 – Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), 4 – Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)
Középpályások: 23 – Robert Andrich (Bayer Leverkusen), 11 – Chris Führich (VfB Stuttgart), 5 – Pascal Gross (Brighton – Anglia), 21 – Ilkay Gündogan (FC Barcelona – Spanyolország), 8 – Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), 10 – Jamal Musiala (Bayern München), 25 – Emre Can (Dortmund), 19 – Leroy Sané (Bayern München), 17 – Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)
Támadók: 14 – Maximilian Beier (Hoffenheim), 9 – Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), 7 – Kai Havertz (Arsenal – Anglia), 13 – Thomas Müller (Bayern München), 26 – Deniz Undav (VfB Stuttgart)
Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

SKÓCIA
Kapusok: 21 – Zander Clark (Hearts), 1 – Angus Gunn (Norwich City – Anglia), 12 – Liam Kelly (Motherwell)
Védők: 16 – Liam Cooper (Leeds United – Anglia), 5 – Grant Hanley (Norwich City – Anglia), 13 – Jack Hendry (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia), 22 – Ross McCrorie (Bristol City – Anglia), 26 – Scott McKenna (FC Köbenhavn – Dánia), 15 – Ryan Porteous (Watford – Anglia), 2 – Anthony Ralston (Celtic), 3 – Andrew Robertson (Liverpool – Anglia), 24 – Greg Taylor (Celtic), 6 – Kieran Tierney (Real Sociedad – Spanyolország)
Középpályások: 17 – Stuart Armstrong (Southampton – Anglia), 11 – Ryan Christie (AFC Bournemouth – Anglia), 14 – Billy Gilmour (Brighton – Anglia), 20 – Ryan Jack (Rangers), 7 – John McGinn (Aston Villa – Anglia), 8 – Callum McGregor (Celtic), 23 – Kenny McLean (Norwich City – Anglia), 4 – Scott McTominay (Manchester United – Anglia), 
Támadók: 10 – Ché Adams (Southampton – Anglia), 19 – Tommy Conway (Bristol City – Anglia), 25 – James Forrest (Celtic), 18 – Lewis Morgan (New York Red Bulls – Egyesült Államok), 9 – Lawrence Shankland (Hearts)
Szövetségi kapitány: Steve Clarke


 AZ A-CSOPORT MŰSORA 

JÚNIUS 14., PÉNTEK
Németország–Skócia 5–1
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt am Main: Svájc–Németország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik