Iker Casillas szerint nem kell elájulni a spanyolok horvátok elleni sikerétől

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.06.20. 10:02
Fotó: Getty Images
Iker Casillas, a kétszeres Európa-bajnok spanyol kapus Frankfurtban adott interjút az As-nak. A csütörtöki, Olaszország elleni mérkőzés, Jude Bellingham és az Aranylabda is szóba került.


Mit vár az olaszok elleni rangadótól? A spanyolok esélyesebbek?
– Az olaszokat mindig komolyan kell venni – mondta az As-nak adott interjúban még a csoportkör második fordulója előtt a 43 éves Iker Casillas, a korábbi kiváló spanyol kapus, aki 2008-ban és 2012-ben is Európa-bajnok lett. – Spanyolország tűnik erősebbnek, de mindkét csapat esélyes a négy közé jutásra. Jó mérkőzésre számítok, kíváncsi vagyok, meddig jut a kontinensviadalon ez a két válogatott.

– Ha mindketten megnyerik a csoportjukat, akkor a spanyolok és a házigazda németek a negyeddöntőben találkozhatnak. Ez mekkora akadály lehet az aranyérem felé vezető úton?
– Nem gondolom, hogy félnünk kellene a németektől. Az utóbbi nagy tornákon az volt a tapasztalat, hogy a csapatunk inkább akkor szenvedett, amikor papíron gyengébb ellenfelekkel játszott, az erősekkel szemben sokkal jobban teljesített.

– A horvátok elleni kezdés mindenesetre meggyőző volt, és ahogyan mondani szokták, a gárda berúgta az ajtót.
– Ugyan már, hagyjuk a nagy szavakat! A világbajnokságon az első mérkőzésen hét nullára győztünk Costa Rica ellen, akkor is mindenki el volt ájulva a csapattól. Aztán tudjuk, mi lett a vége… A Marokkó elleni nyolcaddöntőben máris kiesett Spanyolország. A válogatottnak arra kell figyelnie, hogy megnyerje a meccseit, folyamatosan fejlődjön és jó legyen a hangulat az öltözőben. Azzal pedig nem szabad foglalkozni, hogy mások mint mondanak róla és az esélyekről. Az mind nonszensz, és ezt már nagyon régen, még játékosként megtanultam.

– Bezzeg kétezertízben! Elveszítették az első mérkőzést, utána mégis világbajnokok lettek.
– Ne tudja meg, ott mit kaptunk a svájciaktól elszenvedett vereség után. Pedig Európa-bajnokként, esélyesként érkeztünk a tornára. Én csak azt akarom mondani, nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani ezeknek a hangoknak. A horvátok elleni meccs jól nézett ki, táplálhatja a válogatott önbizalmát, de ez még nem jelenti azt, hogy meg is nyerjük az Európa-bajnokságot.

– Eddig hogy tetszik önnek a németországi torna?
– Egy kör után nehéz bármit mondani, de eddig nagyjából az történt, amire számítani lehetett. Az egyetlen meglepetés a belgák veresége volt, de így is nehezen tudom elképzelni, hogy ne jussanak tovább a csoportból. Igaz, a következő két mérkőzésen már sokkal nagyobb lesz rajtuk a nyomás, meglehet, idegesek lesznek.

– Mi a véleménye az angol Jude Bel­linghamről? Fantasztikus idénye volt a Real Madridban, majd az Eb-n góllal nyitott a szerbek ellen.
– Sokan nem is tudják, mennyire nehéz rögtön az első évben ilyen jól teljesíteni Madridban. Persze olvastam, hogy az utóbbi hónapokban már őt is kritizálták, mert visszaesett kicsit a teljesítménye. De ez az ő hibája, mert az idény elején nagyon magasra tette a lécet, nem lehet mindig olyan szinten teljesíteni. Kedvelem őt, mert karakteres, jó futballista, aki gyorsan beilleszkedett a csapatba.

– Mostanság mindenki a madridi támadókról beszél: Bellinghamről, Kylian Mbappéról és Vinícius Júniorról. Mit gondol, ki lesz az aranylabdás?
– Még nem világklasszisok, de ők a következő nagy generáció legjobbjai. És nem hiszem, hogy bárki más beférne ebbe a táborba. Az Aranylabda egyébként már rég nem érdekel. Nem hiszek ezekben a díjakban, mert nem igazságosak, nem mutatnak valós képet arról, ki hogyan teljesített az adott idényben.

– Egyetért azzal, hogy a Real Madrid egy lépéssel a többiek előtt jár?
– Nem eggyel, tízzel! A Real nagyjából a hegy tetején van, míg a többi csapat a közepén. És ez teljes mértékben Carlo Ancelotti érdeme. Mindent nagyon okosan felépített. Hiába vannak nagyszerű játékosai, egyáltalán nem könnyű ilyen csapatot menedzselni, ráadásul az idény előtt több fontos embere kidőlt, Luka Modric és Toni Kroos sem tudott már háromnaponta a legmagasabb szinten játszani. Ancelotti azonban mindenkinek megtalálta a tökéletes szerepkörét.

– Ki az Eb legjobb kapusa?
Erre azért nem tudok válaszolni, mert aki a legjobb lenne, az ott sincs. Thibaut Courtois az előző idény jelentős részében sérült volt, de felépült, kiváló formában tért vissza. Mégsem szerepel a belga keretben.
(Forrás: As)


 B-CSOPORT
JÚNIUS 15., SZOMBAT
Berlin: Spanyolország–Horvátország 3–0
Dortmund: Olaszország–Albánia 2–1
JÚNIUS 19., SZERDA
Hamburg: Horvátország–Albánia 2–2
JÚNIUS 20., CSÜTÖRTÖK
21.00, Gelsenkirchen: Spanyolország–Olaszország
JÚNIUS 24., HÉTFŐ
21.00, Düsseldorf: Albánia–Spanyolország
21.00: Lipcse: Horvátország–Olaszország

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország113–0+3 3   
2. Olaszország112–1+1 3   
3. Albánia2113–4–1 1   
4. Horvátország2112–5–3 1   

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik