Robert Lewandowski visszatérése lehet a lengyel siker kulcsa

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.06.21. 09:00
Robert Lewandowski (balra) nélkül is jól futballoztak a lengyelek (Imago Images)
A hollandok elleni találkozót izomsérülés miatt kihagyó Robert Lewandowski bizonyára kezdő lesz Ausztria ellen, Wojciech Szczesny pedig abban bízik, hogy a lengyelek kapott gól nélkül fejezik be a mérkőzést.

Óriási szüksége van Robert Lewandowskira a lengyel válogatottnak. A 150-szeres válogatott csatár kisebb comb­izomsérülés miatt kihagyta a Hollandia ellen 2–1-re elveszített első csoportmérkőzést, ám egybehangzó helyi sajtóértesülések szerint pénteken Ausztria ellen vállalni tudja a játékot. Kérdés, milyen állapotban, mindenesetre a lengyel gol24.pl azt írja, hogy kezdő lesz az osztrákok ellen – mindkét nullapontos csapat győzelmi kényszerben lép pályára. A hollandok és a franciák mellett reálisan legjobb csoportharmadikként lehet továbbmenni, azaz aki nyer pénteken, annak marad esélye arra, hogy ott legyen az egyenes kieséses szakaszban. A döntetlen egyik csapatnak sem lenne jó eredmény, így kimondottan izgalmas, lüktető összecsapásra van kilátás.

Michal PROBIERZ, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón: „Óriási különbség lehet, hogy ezúttal számíthatunk a válogatott legjobb játékosára. Teljesen más lesz a pénteki mérkőzés, mint a hollandok elleni, de nem szabad lebecsülnünk az osztrákokat, mert jó képességű futballisták alkotják a csapatukat.”
vélemény

A lengyel szövetség hivatalos Twitter-oldala mindenesetre kitett néhány képet a Berlinbe vonatozó játékosokról, Lewandowski kimondottan jókedvűnek tűnt az egyik fotón. Pályafutása során eddig kétszer játszott Ausztria ellen, mindkét alkalommal a 2020-as vb-selejtezőben. Gólt egyik mérkőzésen sem szerzett, idegenben 1–0-ra nyert Lengyelország, hazai pályán 0–0 lett a vége. Az előbbi eredménnyel alighanem most is kiegyeznének a lengyelek, mindenesetre az már félsiker, ha Wojciech Szczesny ezúttal is kapott gól nélkül hozza le a találkozót. Akkor csak az idegenbeli mérkőzésen védett, péntek este szinte biztosan ő áll a kapuban.

„Kellemes emlékeim vannak az osztrákokról, remélem, pénteken is jó eredményt érünk el – idézte a sport.pl a Juventus kapusát. – Az osztrák válogatott agresszívan játszik, és mindkét csapatnak nagyon fontos lesz a mérkőzés, úgyhogy már dolgozik bennünk az adrenalin. Ugyanakkor már eljutottam arra a szintre, hogy nem idegeskedek egy ilyen összecsapás előtt. Az sem igen érdekel már, hogyan játszunk, csak az a fontos, hogy nyerjünk. Robert Lewandowski a válogatott legjobbja, és a személyes véleményem szerint minden idők legjobb lengyel labdarúgója. Csak profitálhatunk abból, hogy visszatér, és ő is ott lehet a pályán. Noha kikaptunk az első mérkőzésen, optimista vagyok, és nem azért jöttem ide, hogy két hét után hazamenjek. Még szeretnék Németországban maradni.”

Az osztrákok korábbi 55-szörös válogatott középpályása, a jelenleg a Salzburg játékosmegfigyelőjeként dolgozó, bosznia-hercegovinai, osztrák állampolgár Zlatko Junuzovic szerint felesleges Lewandowski játéka miatt aggódni, és nem kell különösebben tartani az FC Barcelona csatárától.

„Lewandowski kiváló csatár, nagyon veszélyes a kapu előtt, de nekünk nem azzal kell foglalkoznunk, hogy játszik-e ellenünk vagy sem – idézte a sport.pl Junuzovicot. Ha jól működik a védekezésünk, nemigen lesz lehetősége, és eltűnik a pályán. A továbbjutás szempontjából nagyon fontos mérkőzés következik, mentálisan erősnek kell lenni, de arra is ügyelni kell, hogy a nagy tét ne bénítsa meg a csapatot.”

Érdekesség, hogy Junuzovic pályafutása során egy Eb-mérkőzésen lépett pályára, 2016 júniusában Bordeaux-ban, a számunkra emlékezetes, 2–0-s győzelmünkkel véget érő csoportmeccsen.

Nem tart a klasszis csatártól az osztrákok korábbi középpályása

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik