Anglia tudományos alapokra helyezte a tizenegyespárbajokat – mutatjuk, hogyan

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.07.08. 19:08
Az angolok új trükköket is bevetettek a Svájc elleni tizenegyespárbaj során (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, az angol válogatott tizenegyespárbajban múlta felül Svájcot a negyeddöntőben. Geir Jordet norvég sportpszichológus megmutatta, hogy mit változtattak az angolok a 2021-ben elbukott Eb-döntő óta.

Geir Jordet norvég sportpszichológus az X-oldalán mutatta be, hogy az angol labdarúgó-válogatott mit változtatott a tizenegyespárbajok során a 2021-ben elvesztett Eb-döntő óta. Jordet szerint az angolok a szociálpszichológia tudatos, strukturált és funkcionális alkalmazásának köszönhetik a Svájc ellen aratott győzelmüket.

A svájciak elleni tizenegyespárbajban minden angol rúgójátékoshoz ki volt jelölve egy-egy társ, aki minden rúgás után elhagyta a kezdőkört, és a tizenegyest elvégző játékos elé sietett. Ez összhangban van azzal az új trenddel, miszerint a csapatok már nemcsak lövőt, hanem kísérőt is kijelölnek. A videóban a harmadik tizenegyest elvégző Bukayo Saka elé John Stones érkezik.

Összehasonlítva a 2021-es döntővel még nagyobb a különbség. Marcus Rashford akkor közel ötven métert sétált egyedül a kihagyott tizenegyese után a társakhoz, akik egymás mellett álltak. A sportpszichológus szerint ez olyan, mintha azt kommunikálnák, hogy a játékos egyedül van a csapat többi tagjával szemben.

„A világ legtöbb csapatával ellentétben az angol játékosok üdítő módon nem fonják össze a karjaikat a középkörben” – írja Geir Jordet. Szerinte ez rugalmasságot biztosít a játékosoknak, szabadabb kezeikkel több támogatást nyújthatnak egymásnak tapssal, integetéssel.

Szintén változás, hogy az olaszok elleni döntőben a tizenegyespárbaj előtt az összes játékos és a stábtagok egy körbe gyűltek össze. Ezúttal Gareth Southgate szövetségi kapitány csak a pályán maradó játékosokat és néhány szakembert hívott össze, mindenki mást távol tartott, beleértve a cseréket is. Ez pedig hatékonyabb kommunikációhoz és kisebb nyomáshoz vezetett.

2021-ben Jordan Pickford kapus az ellenfél lövése után maga adta át a labdát az érkező angol játékosnak. Ez történt most is, de ezúttal a játékostársával együtt belépett a tizenhatoson belülre, amivel 2 az 1 elleni helyzetet teremtett. A játékvezető ezt maga is észrevette, és egy idő után nem engedélyezte.

A sportpszichológus kiemeli: a tizenegyespárbaj nem csak az egyéni képességekről szól. „Ez egy érzelmi és ingatag esemény, ahol a strukturált szociális támogatás, amellyel a játékosok segítenek egymásnak a stressz kezelésében, sokat számíthat.”

Noha az elemzés a lövések elvégzését vizsgálja, nem lehet szó nélkül elmenni Jordan Pickford védései mellett sem, amelyeket a kapus részben különleges kulacsának köszönhetett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik