Daley Blind védőként és mentorként is érték a hollandoknál

S. N.S. N.
Vágólapra másolva!
2024.07.06. 10:53
A 34 esztendős Daley Blind az edzésmunkájával is példát mutat a fiataloknak a holland válogatottnál (Fotó: Getty Images)
Szombat este Hollandia ellenfele Törökország lesz az Európa-bajnokság negyeddöntőjében – a sokat megélt Daley Blind játékoskarrierje végéhez közeledve csak ritkán jut játéklehetőséghez, de fontos láncszem a holland keretben.
 

Sohasem felejti el 2019. december 21-ét Daley Blind. Az Ajax Valencia elleni Bajnokok Ligája-mérkőzését követően szédülésre panaszkodott, az orvosi vizsgálatok súlyos szívizomgyulladást diagnosztizáltak nála, ezért defibrillátorbeültetésen esett át. Játékos-pályafutását folytathatta, ám az élet további nehézségeket gördített elé, 2020 augusztusában a Hertha BSC elleni felkészülési mérkőzésen rövid időre leállt a szívműködését szabályozó készülék, s összeesett a pályán. Nem sokkal később már jobban érezte magát, a saját lábán hagyta el a pályát, s ez az incidens csak erősebbé tette mentálisan, az Ajax húzóembere lett ezt követően is, a 2023–2024-es évadban pedig sokadvirágzását élte a La Liga bronz­érmesénél, a Gironánál.

Noha a 34 esztendős játékos az idei Európa-bajnokságon csak egyszer – csereként Románia ellen – lépett pályára, a holland csapat egyik legfontosabb játékosa. A küzdeni akarása, a mentalitása és a rutinja rendkívül értékes az alapvetően fiatal holland csapatnál. Száznyolc válogatott fellépéssel büszkélkedhet, s ha szombaton beveti a szakmai stáb Törökország ellen, utoléri a vonatkozó holland örökranglista negyedik helyén álló Rafael van der Vaartot. A rangsor élén egyébként Wesley Sneijder áll 134 válogatott mérkőzéssel. Blindnek a legkevésbé sem derogál a csereszerep, erről is beszélt a negyeddöntőt megelőző sajtótájékoztatón.

„Bevallom, időbe telt, míg megszoktam az új szerepkörömet, mert ez új kihívás, a társaimat kell a »sarkukra állítanom« – mondta a tapasztalt balhátvéd. – Játékosként természetesen minden meccsen szeretnék játszani, ám ez az edző döntése. Továbbra is úgy gondolom, megtisztelő a holland válogatott keretében szerepelni, sohasem haboztam, ha hívtak, számíthatnak rám! Nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült elérnem a száz válogatottságot, sokat küzdöttem ezért, és remélem, még sokáig itt lehetek. Nagy meccs vár ránk szombaton, le kell győznünk a törököket. Igyekszem jó tanácsokkal ellátni a srácokat, ha pedig úgy adódik, készen állok rá, hogy a pályán is megmutassam tudásomat.”

Természetesen figyelemmel követem a hollandokat, miután évekig futballoztam az országban. Szimpatikus, fiatal, gyors válogatott, modern futballt játszik. A csapat visszatért a klasszikus holland iskolához, a négy–három–hármas szisztémához, igaz, időnként átcsúszik ötvédős rendszerbe, de az a fontos, hogy gyorsan reagál, alkalmazkodik. Ami fontos, ez egy fiatal csapat, hosszú évekig együtt lehetnek ezek a játékosok, sokra van hivatva a társaság és szombaton esélyesként lép pályára. Persze hatalmas szurkolói bázis támogatja a török csapatot, amelyet Ausztria kiejtése még tovább tüzelhet, ám az eddig látottak alapján Hollandia erősebb, technikailag képzettebb, igaz, a futballban bármi előfordulhat. Az elődöntőbe jutás szerintem jó eredmény lenne a holland csapattól, onnan már bravúr kell a döntőhöz. Edzőként is izgalmas figyelni, melyik csapat mit próbál játszani, az átmenetek szerepe megnőtt, nagy sebességgel indul meg szinte mindenki, ha labdát szerez és van területe. A hollandoknak kulcskérdés a helyzetkihasználás, abban nem teljesítettek kiemelkedően, kíváncsi vagyok, mit hoz a berlini negyeddöntő.
NS-SZAKÉRTŐ: PETŐ Tamás korábbi 14-szeres válogatott játékos, 2001 és 2007 között a holland NAC Breda játékosa

 

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
21.00: Hollandia–Törökország, Berlin (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik