Király Gábor elárulta, milyen kapusként odaállni egy büntetőhöz

Sári RolandSári Roland
Vágólapra másolva!
2024.07.09. 11:52
Király Gábor megosztott pár „belsős információt” a tizenegyesvédésről (Fotó: Meder István)
A 108-szoros magyar válogatott Király Gábor a Nemzeti Sportrádióban mesélte el, milyen kapusszemszögből egy tizenegyespárbaj.

Az idei, németországi Európa-bajnokság kieséses szakaszában már több alkalommal is tizenegyespárbajra került a sor, ahol nem meglepő módon rengetegszer a kapusoké a főszerep. Emlékezetes volt például Diogo Costa tökéletes teljesítménye Szlovénia ellen, vagy a múlt heti Anglia–Svájc találkozón Jordan Pickford „puskája”. 

Mindezek után a magyar válogatott legendás kapusa is megosztott néhány „belsős információt” a büntetők lélektanáról.

„Ahogy a játékos elmegy a labdáért, a kapus már méregeti, hogy mennyre izgul. Nekünk később kell beállni a kapuba, mint ahogy a büntetőt rúgó játékos leteszi a labdát, ezzel is játszva az idegeivel. Rengeteg olyan dolog van, amivel tudtam húzni az időt. Ezek mind olyan mentális dolgok, amikkel akár egy Thierry Henryt, egy Cristiano Ronaldót vagy akár egy David Beckhamet is el lehet bizonytalanítani a labda mögött.” 

„Minden helyzet teljesen más, rengeteg összetevője van egy ilyen szituációnak. A másodperc töredéke alatt a játékos apró mozdulataiból kell következtetéseket levonni” – tette hozzá a klasszis kapus. 

Az interjúban Király Gábor még arról is beszélt, milyen érzés, ha a válogatottban egy klubtárs ellen kell beállni büntetőt védeni. 

„Én azt gondolom, ha egy ilyen játékos, akivel folyamatosan gyakorlod a tizenegyeseket, veled kerül szembe, akkor mind a két fél gondolkodik. Számomra az nagy segítség, hogy többször gyakoroltunk már együtt, de ez nem azt jelenti, hogy ki is tudtam volna ismerni.”

EB 2024, ELŐDÖNTŐ
JÚLIUS 9. – KEDD
21.00: Spanyolország–Franciaország, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
JÚLIUS 10. – SZERDA
21.00: Hollandia–Anglia, Dortmund (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik