Most vagy soha! – így állnak hozzá a románok a Hollandia elleni Eb-nyolcaddöntőhöz

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2024.07.02. 09:25
A románok úgy érzik, meglephetik a hollandokat, de abban biztosak, hogy már senki sem becsüli le őket (Fotó: AFP)
Az Eb-n dolgozó ötven román újságíró közül huszonegy győzelmet, tizenhárom döntetlent tippelt a hollandok elleni nyolcaddöntő rendes játékidejére, a labdarúgók pedig úgy állhatnak ehhez a meccshez, ahogyan a Gazeta Sporturilor fogalmazott: most vagy soha!

 

Huszonnégy év elteltével játszik újra világverseny kieséses szakaszában a román válogatott. A 2000-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében Olaszország 2–0-val küldte haza a Gheorghe Hagi nevével fémjelzett aranygenerációt, most azonban egy ország véli úgy, hogy az akkoriaknál jóval szerényebb karriert befutó játékosokból álló román csapat elkaphatja Hollandiát.

„  Most vagy soha!” – idézi hétfői címében a román himnuszt a Gazeta Sporturilor bukaresti portál, amely a jelenlegi nemzedék legnagyobb esélyének nevezi a müncheni találkozót. A sportlap azonban arra is emlékeztet, hogy Románia csupán egyet tudott megnyerni (a 2008-as Eb-selejtezőben, 1−0-ra) a Hollandia elleni 14 mérkőzéséből. Ennek ellenére az Európa-bajnokságra akkreditált ötven román újságíró közül 21 vár román, 16 holland győzelmet a rendes játékidőben – további 13 pedig döntetlent, vagyis hosszabbítást tippelt, nem nyilatkozva a továbbjutóról.

„Meglepetést szerezhetünk. Meglepetést mondok, mert Hollandia az esélyes! De olyan egyensúlyt felborító tényező, mint amilyen Kevin De Bruyne volt Belgium soraiban, nincs a holland csapatban, úgyhogy a mérkőzés a mi feltételeink szerint játszható” – írja a Gazeta Sporturilor véleménycikkében Raul Rusescu korábbi 12-szeres válogatott csatár.

Andrei Ratiu szerint a román együttes csoportja megnyerésével kivívta magának a jogot rá, hogy senki se becsülhesse le. „Nagyszerű közösséget alkotunk, kiváló a hangulat, tökéletesen felkészültünk. A negyeddöntőbe jutás történelmi eredmény beállítása lenne. Ez a célunk, ám a továbbjutáshoz tökéletes meccset kell játszanunk” – nyilatkozta würz­burgi sajtótájékoztatóján a Rayo Vallecano jobbhátvédje, aki remek teljesítménye mellett kékre festett hajával is kitűnik a román csapatból.

 

Edward Iordanescu szövetségi kapitány szerint együttese a két és fél évnyi közös munka legnagyobb kihívásához érkezett. „Ezt jelzi a Hollandia elleni mérkőzések történelme, valamint az ellenfél egyéni értékei és az ilyen helyzetekben felhalmozott hatalmas tapasztalata is. Hollandia az esélyes, de minden eddigi sikerünket egységgel, becsvággyal és áldozatokkal értük el, és most minden másodpercben egységre, korábban sohasem látott becsvágyra és teljes áldozatkészségre lesz szükségünk – nyilatkozta a román szövetség által közzétett videóban Edward Iordanescu, aki szerint nem kevés, amit eddig elértek, ám ilyen esélyt, mint ezen az Eb-n, az életben talán csak egyszer kapnak. − Akik igazi férfiként a saját kezükbe veszik a sorsukat, nem elégszenek meg sem többel, sem kevesebbel: mindent akarnak!”

A szakvezető legnagyobb gondját Nicusor Bancu eltiltása jelenti, más vérbeli balhátvéd ugyanis egyáltalán nincs a keretben. A június eleji felkészülési mérkőzéseken a jobbhátvéd Vasile Mogost is tesztelte ezen a poszton, de a román sajtó többsége arra számít, hogy Deian Sorescu kezd, aki klubszinten is játszott már mindkét szél minden posztján, és több a nemzetközi tapasztalata. Változás várható a támadósor két szélén is, a szlovákok ellen kezdő Ianis Hagi és Florinel Coman helyett ismét a pármai duó, Dennis Man és Valentin Mihaila kaphat lehetőséget.

Egy meccset már a müncheni kezdés előtt elveszített Románia, szurkolói ugyanis a torna során először kisebbségben lesznek a stadionban. Az UEFA hivatalosan csupán hétezer jegyet juttatott nekik – ezek hat perc alatt elfogytak. Sokan abban bíznak, hogy esetleg olyanoktól tudnak majd vásárolni, akik még jóval a párosítás biztossá válása előtt vásároltak belépőt erre a nyolcaddöntőre, és hajlandók lesznek eladni – bár a Golazo portál arra is figyelmeztet, ebben az esetben jelentős az üzérkedési szándék veszélye. A Prosport viszont optimista módon negyvenezer románt vár a mérkőzésre, mondván, eddig is a Nyugat-Európában élő, belépőit ottani címről beszerző szurkolók alkották a „Sárga Fal” becenevű tömeget.

Biztatóan kezdte az Európa-bajnokságot Hollandia, Lengyelország ellen nagyot küzdve 0−1-ről nyert 2–1-re, majd Franciaország ellen ragyogóan védekezve gól nélküli döntetlent ért el. Utóbbi mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Xavi Simons a második félidőben gólt lőtt a franciáknak, csakhogy a VAR érvénytelenítette. Az eset vitát generált a nemzetközi sajtóban, a holland csapat pedig hat pont és biztos csoportelsőség helyett ki-ki meccset játszott Ausztriával az első helyért, és ki is kapott (2–3)… Mindamellett még szerencsésnek is mondható az oranje, hiszen a csoportját meglepetésre megnyerő Romániát sodorta útjába a sors. A keddi összecsapásra várhatóan néhány helyen változtat Ronald Koeman szövetségi kapitány, hiszen az osztrákok elleni vesztes meccsen többen lefelé lógtak ki az egyébként is gyengén teljesítő kezdő tizenegyből. A legszembetűnőbb Lutsharel Geertruida pocsék szereplése, akit maga a szövetségi kapitány is kritizált a mérkőzést követően. A 23 éves jobbhátvéd többször is rosszul helyezkedett, nem tartotta a lépést közvetlen ellenfeleivel, sokszor hadonászott a karjával és értetlenkedett, szemlátomást rossz volt a kommunikáció a hátsó alakzatban. Minden bizonnyal Denzel Dumfries kap ismét lehetőséget jobbhátvédként. A középpályás Joey Veerman legutóbb is katasztrofálisan futballozott, a helyén Xavi Simons szerepelhet, elöl Donyell Malen kapott lehetőséget Ausztria ellen, de nem váltotta meg a világot – sőt, öngólt szerzett –, Jeremie Frimpong kezdhet jobbszélsőként. A gólfelelős Wout Weghorst várhatóan ezúttal is csereként lép majd pályára. 

 


S. N.  

FELFORGATOTT KEZDŐCSAPATTAL LÉPHETNEK PÁLYÁRA A HOLLANDOK 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG 
NYOLCADDÖNTŐ
18.00: Románia–Hollandia, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Ausztria-Törökország, Lipcse (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik