Óriások, ébredjetek! – Nagy Zsolt jegyzete

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2024.07.04. 22:52


Hét mérkőzés, és vége a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságnak, célegyenesbe érkezett a torna. A párosításokra nem lehet panasz, különösen a negyeddöntő pénteki találkozói ígérkeznek izgalmasnak – a Spanyolország–Németország és a Portugália–Franciaország összecsapás döntőnek is beillene. Hogy melyik csapat juthat tovább, arra nem tippelnék, a találgatást meghagyom a bulvármédiában ilyenkor rendre előtérbe kerülő jóshalaknak, szirti sasoknak és társaiknak.

A magyar válogatott búcsúja óta sokkal inkább az foglalkoztat, hogy jó mérkőzéseket lássak. Kíváncsi vagyok, hol tart a modern futball, milyen taktikai elemekkel próbálja egyik edző meglepni a másikat, mennyi tehetség bukkan fel a tornán, kik válnak hőssé, esetleg bűnbakká. Az Európa-bajnokság negyeddöntőjében már nem lehet alibizni, az esélyes válogatottaknak és klasszis játékosaiknak ideje felébredniük, megrázni magukat és teljesíteniük.

A legnagyobb formajavulás egyértelműen a francia válogatottól várható, amely a Belgium elleni nyolcaddöntőben annyira sótlan, élvezhetetlen futballt mutatott be, hogy a mérkőzés legjobbjának az öngólt szerző és ezzel Belgiumot kiejtő Jan ­Vertonghent is lehetett volna választani, elismerve, hogy megmentette a szurkolókat a hosszabbítás fél órájának végigszenvedésétől. A Real Madridnál tárt karokkal várt Kylian Mbappé – nem megfeledkezve az orrtörés miatti maszkos kálváriájáról – árnyéka önmagának, és még csak azt sem hozhatja fel mentségére, mint Cristiano Ronaldo, hogy pályafutása vége felé jár. Apropó, az ötszörös aranylabdás portugál klasszist nem úgy ismerni, mint aki csendben levonulna a színről, a Szlovénia elleni játéka és érzelmi kitörései miatt kapott bírálatokra biztosan megpróbál a pályán „reagálni” Franciaország ellen.

Ami azt illeti, a német válogatottat sem kell félteni: ha rosszul áll a csapat szénája, még mindig reménykedhet a „házigazda jogán járó” játékvezetői támogatásban mind a pályán, mind a VAR-szobában. A torna eddigi legjobb futballját bemutató Spanyolország azonban minden bizonnyal méltó ellenfele lesz a Nationalelfnek, a mérkőzés pedig a generációk harcát is hozhatja, hiszen amíg a németeknél a visszavonulására készülő, 34 éves Toni Kroostól várják, hogy a hátán vigye a csapatot, a spanyolokat a nála 18 esztendővel fiatalabb Lamine Yamal is továbblőheti.

Ahogy már említettem, a tippelést meghagyom a „szakértőknek”, én csak annyit kérnék a résztvevőktől, hogy kezdjenek el végre futballozni, és ezúttal ne öngól döntsön!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!  

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik