Pepe: Mindent másképp csinálok, mint a fiatalok

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Marienfeld
Vágólapra másolva!
2024.07.01. 13:04
Kimagaslóan futballozott a csoportkörben a 41 éves Pepe (Fotó: Getty Images)
Portugália nagyon rossz benyomást keltett a Grúzia elleni utolsó csoportkörös mérkőzésén, és ugyan alaposan felforgatott csapat szenvedett 2–0-s vereséget Gelsenkirchenben, az öltöző hangulatát így is helyre kell(ett) billenteni. A stratégia részeként az Európa-bajnokságok doyenje, Pepe ült ki a sajtó képviselői elé kedélyes beszélgetésre a válogatott marienfeldi bázisán.

– Otávio, aki korábban a Portóban is csapattársa volt egyszer azt mondta, apafiguraként tekint önre: a válogatottnál akad olyan játékos, aki papának szólítja? Esteleg Joao Neves, aki feleannyi idős sincs, mint ön?
– Na, azt azért nem… – válaszolta nevetve a negyvenegy esztendős Pepe, aki az Európa-bajnokságok történetének legidősebb pályára lépő játékosa. – Egyelőre nem szólított papának, de majdnem… Jópofa gyerek, és viccelődni is szeret, de mindig tudja, hol húzódik a határ a vicc és a tisztelettudás között. Én pedig idősebbként mindig igyekszem segíteni neki és a többi fiatalnak, mert az ifjú játékosokra ragyogó jövő vár.

 

– Kétezerhétben mutatkozott be a válogatottban, azóta jó néhány év lepörgött, ön viszont továbbra is itt van. Milyen érzésekkel érkezett az Európa-bajnokságra?
– Valóban eltelt jó néhány év, de mint mindig, most is nagyon jól érzem magam a válogatottnál. Kiváltságos helyzetben lévő futballista vagyok, hogy ilyen hosszú időn át lehetek a csapat tagja, hogy segíthetem a hazámat, és hogy ehhez a csodálatos közösséghez tartozhatok.

– Mi a titka a páratlanul hosszú karrierjének?
– A labdarúgás iránti szenvedély. Sokszor elmondtam már, hogy a legnagyobb kiváltság az életemben, hogy amikor felkelek reggelente, azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek. A futballra összpontosíthatok, a sportággal járó versenyhelyzetre, ennél többet nem is kívánhatnék. A szenvedélyemet pedig nemcsak a meccseken élem meg, hanem minden egyes edzés minden egyes pillanatában is.

– Hogyan képes mindig ilyen jó formában maradni? Van, amit másképp csinál, mint a huszonévesek?
– Természetesen. Mindent másképp csinálok. A többiek rendre azzal élcelődnek, hogy több időt töltök a jeges kádban, mint mindenki más együttvéve. Én már nehezebben regenerálódok, és az idővel kell versenyt futnom. Ugyanakkor lepereg rólam a csipkelődés, mert mindent a csapatért teszek, ezt persze a többiek is tudják.

– A Grúzia elleni mérkőzésen António Silva az ön posztján játszott – katasztrofálisan... Beszélt vele a mérkőzést követően?
– Beszélgettünk, igen. Sokszor elmondtuk már, hogy a válogatottban nagy család vagyunk, a családban pedig törődünk egymással. Ami viszont elhangzott közöttünk, az elsősorban belső ügy, úgyhogy azt nem árulhatom el, hogy miről esett szó.

Pepe Törökország ellen a nála 22 évvel fiatalabb Arda Güler ellen kiválóan védekezett (Fotó: Imago Images)

– Pályafutása során Cristiano Ronaldo először nem szerzett gólt egy nagy válogatott torna csoportkörében. Hatással van ez a csapatra és az öltöző hangulatára?
– Tény, hogy Cristianót a gólok éltetik, de mindenki láthatta, milyen odaadással küzd a válogatottért. Harminckilenc évesen neki van a legtöbb játékperce ezen az Európa-bajnokságon is. Jó formában van, még jobb formában lesz a kieséses szakaszban, és abban is biztos vagyok, hogy az akaratereje nem lankad a továbbiakban sem.

– A csehek és a grúzok elleni mérkőzésen három középső védővel állt fel a csapat, Portugália kifejezetten lomhának tűnt, sőt mondhatni, formán kívül játszott. Mit gondol, nem passzol jobban ehhez a kerethez a két középső védős játékrend?
– Szerintem túl sok vita övezi a négy-, illetve ötvédős rendszert. Sokkal fontosabbnak érzem, hogy a támadások során, amikor mélyen és zártan védekező csapatok ellen játszunk – és az esetek többségében ez a helyzet –, rugalmasság jellemezze a válogatottat. Nagyon nehéz olyan csapatok ellen támadni, amelyek adott esetben tíz mezőnyjátékost vonultatnak fel a labda vonala mögött, ilyenkor meg kell találni a szabad, de nagyon szűk területeket. Ez a legfontosabb kérdés, ehhez kell hajlítani a taktikát.

– A szurkolók reményei kissé alábbhagytak a Grúzia elleni kettő nullás vereséget követően. Mit gondol, Portugália továbbra is esélyes az Európa-bajnoki címre?
– Nagyon fontos megjegyeznem ezzel kapcsolatban, hogy szerintem a szurkolók ugyanúgy kiálltak mellettünk a vereséget követően, mint a győzelmek után, másodszor pedig biztos vagyok benne, hogy a Szlovénia elleni mérkőzésen is mögöttünk lesznek. Előre tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk a tornán, és hiába mondogatták sokan, mi leszünk az Európa-bajnokok, még semmit sem nyertünk meg. Egyetlen részlet számít minden egyes pillanatban, a németországi tornán: a lehető legjobban kell felkészülni a meccsekre.

– A kieséses fázis ágrajza szerint van egy könnyebb és egy sokkal nehezebb út a döntőig, Portugália pedig az utóbbi ágra került, nem úgy, mint kétezertizenhatbanban. Ha választhatna, melyik ágra kerülne?
– Ha választhatnék, újra Európa-bajnok szeretnék lenni. Az országnevek ne tévesszenek meg senkit, itt nincs könnyű ellenfél, nincs könnyű út. Bárki is az ellenfél, a nagy torna kieséses fázisában csakis kemény meccsek várnak a csapatokra. Négy pokolian nehéz mérkőzés, amelyeket csak úgy lehet sikerrel letudni, ha összetart a válogatott.

Zan Karnicnik (2) már tapasztalhatta, hogy milyen futballozni a portugálok ellen (Fotó: Getty Images)

Zan Karnicnik önbizalmával biztosan nem lesz probléma a Portugália elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntő előtt. A 29 éves jobbhátvéd nagyszerű teljesítmény nyújt a tornán, a spanyol Marca nem véletlenül választotta be a csoportkör álomcsapatába.

„Ez is azt mutatja, hogy jó teljesítményt nyújtok az Eb-n, amire büszke vagyok – idézte a 24ur.com oldal a Celje védőjét. – Kitűnő formában várom a portugálok elleni nyolcaddöntőt. Nagyszerű ez az Európa-bajnokság, jó látni a teli lelátókat, ráadásul a mérkőzések minőségével sincsen probléma. A Dánia elleni nyitó meccsünk első félideje után megnyugodtunk, azóta azt nyújtjuk, amit elvárnak tőlünk. Meccsről meccsre jobbak vagyunk, ezt Anglia ellen is megmutattuk, pedig az angolokat sokan a torna egyik nagy esélyesének tartják. Bizonyítottuk, hogy bárkivel fel tudjuk venni a versenyt. Motiválnak minket a szlovén szurkolók, látjuk, milyen sokan vannak itt, Németországban, és nagyszerűen támogatnak minket.”

Zan Karnicnik Anglia ellen már világsztárokkal szemben mutathatta meg tudását, hétfőn, a Portugália elleni nyolcaddöntőben is kiváló képességű labdarúgók kerülnek vele szembe.

„Várhatóan Rafael Leao és Nuno Mendes játszik majd az oldalamon, nem lesz könnyű dolgom, két nagyszerű játékosról beszélünk, de megmutattuk már korábban, hogy csapatként bárkit le tudunk fékezni. Anglia ellen Kieren Trippier, Phil Foden és Cole Palmer is játszott velem szemben, de együttesen jól tudtuk hatástalanítani őket. Alig várom a portugálok elleni mérkőzést, tisztában vagyunk vele, hogy rengeteg nagyszerű képességű játékosuk van, két-három ugyanolyan erősségű együttes ki tudnak állítani.”

A két csapat márciusban Ljubljanában felkészülési mérkőzésen csapott össze egymással, akkor a szlovénok 2–0-ra győztek. Zan Karnicnik szerint már csak ebből a meccsből kiindulva sem vehetik félvállról a portugálok Szlovéniát a hétfői nyolcaddöntőben.

J. Á.

Zan Karnicnik: Nem vehetnek minket félvállról a portugálok

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
JÚNIUS 29. – SZOMBAT
Berlin: Svájc–Olaszország 2–0 (38. mérkőzés)
Dortmund: Németország–Dánia 2–0 (37. mérkőzés)
JÚNIUS 30. – VASÁRNAP
Gelsenkirchen: Anglia–Szlovákia 2–1, h. u.  (40. mérkőzés)
Köln: Spanyolország–Grúzia 4–1 (39. mérkőzés)
JÚLIUS 1. – HÉTFŐ
18.00: Franciaország– Belgium, Düsseldorf (42. mérkőzés)
21.00: Portugália–Szlovénia, Frankfurt am Main (41. mérkőzés)
JÚLIUS 2. – KEDD
18.00: Hollandia–Románia, München (43. mérkőzés)
21.00: Ausztria–Törökország, Lipcse (44. mérkőzés)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik