Győzelemre ítélve: Olsen bandája a szamurájok ellen

Vágólapra másolva!
2010.06.24. 14:44
null
A japánoknak a döntetlen is elég a továbbjutáshoz (Fotó: Action Images)
A 2010-es labdarúgó-világbajnokság E-csoportjában az utolsó forduló előtt az eddigiekhez képest egyszerűbb a kép: Hollandia két győzelemmel már biztosította helyét a legjobb 16 között, míg Kamerun már elbúcsúzott. A dán-japán találkozón dől el a másik továbbjutó sorsa, az európai csapatnak azonban csakis győzelemmel sikerülhet ez.

Igazi tétje tehát csak a dán–japán mérkőzésnek lesz este, bár alakulhatnak még úgy az eredmények, hogy a hollandok első helye is veszélybe kerül, de erre kevés az esély.

A dánoknak csakis a győzelem jelenthet továbbjutást, Morten Olsen szövetségi kapitány szerint így ez lesz az első döntőjük:

„Nagyon fontos mérkőzés lesz, számunkra ez az első döntő. Tisztában vagyunk azzal, hogy mit kell tennünk, és ez a lényeg: önbizalommal kell játszanunk. A holland meccsből is többet kihozhattunk volna, de most már kár visszafelé tekinteni. Természetesen jobb lett volna, ha az egy pont is elég lenne, de most nincs más dolgunk, mint győzni" – jelentette ki a 60 éves Olsen, aki maga is futballozott a két válogatott eddigi egyetlen mérkőzésén, az 1971-ben 3–2-es dán győzelemmel végződött koppenhágai találkozón.

Olsen szerint tiszteletet parancsoló az a lendület és lelkierő, amely az Okada Takesi irányította japánokat jellemzi.

„Jó játékosok alkotják a japán csapatot, akik az országukért harcolnak és erre büszkék is. Edzőjük sokat tud a futballról. Nehéz mérkőzésre számítok, de meg kell törnünk ellenfelünket" – tette hozzá.

Honma Kazuo, aki az előző szezont Nyíregyházán töltötte, osztott-szorzott, továbbá összeadott, és máris kijött neki, hogy az E-csoportból Hollandia mellett Japán kvalifikálja magát a nyolcaddöntőbe.

 „Nekünk ugyan a döntetlen is elég lenne a továbbjutáshoz, ám biztos vagyok benne, hogy nyerünk – szögezte le az 1980. március 17-én Tokióban született futballista a Nemzeti Sportnak. – A dánok jók, de semmivel sem jobbak nálunk. Mivel jövő hétfőn repülök vissza Magyarországra, a világbajnokság eddigi eseményeit itthon néztem. Érdekes volt megfigyelni, hogy míg az ország csendben, különösebb elvárás nélkül várta a rajtot, mára megint a futball-láz lett úrrá Japánon. Ahhoz, hogy a kétezer-kettes rendezés idején tapasztalt hangulat visszatérjen, elég volt Kamerunt legyőzni. A Hollandia elleni vereség belefért – ha az imént arra céloztam, erősebbek vagyunk Dániánál, azt is el kell ismernem, hogy Bert van Marwijk együttesét joggal rangsorolják előrébb a miénknél. Persze, ha az utolsó percben berúgjuk azt a nagy helyzetet..."

Hollandia már páholyból várhatja a Kamerun elleni meccset, bár Bert van Marwijk szerint nem veszik félvállról a záró kört sem, ugyanis van még mit csiszolni a csapatjátékon. Ráadásul szeretnének véget vetni egy rossz sorozatnak, nevezetesen annak, hogy két győzelem után a harmadik csoportmeccsen részben cserejátékosokkal állnak ki, majd – némileg lendületüket vesztve – az egyenes kieséses szakaszban rögtön búcsúznak, mint ahogy az történt az előző vb-n és a 2008-as Európa-bajnokságon. Egy vereség pedig könnyen a csoportelsőségükbe is kerülhet. 

„Látványosabban játszottunk a Mexikó, a Ghána és a Magyarország elleni felkészülési mérkőzésünkön is, és többször találtunk a kapuba. Így a Kamerun elleni meccset is komolyan vesszük, hiszen megmutathatjuk, hogy tanultunk valamit, és fejlődünk" – mondta a szövetségi kapitány.

Igaz, Hollandia „takarékos üzemmódban" is hetedik találkozóját nyerheti meg sorozatban. Talán Arjen Robben segítségével. A sérüléséből felépülő szélsőt félórányi játékra „hitelesítették", hogy a pályán szokja a vuvuzela hangját, és meglehetősen izgalommentes mérkőzésen pallérozódjon.

A mérkőzésekről élő, szöveges tudósítást olvashatnak honlapunkon. 

VB 2010, DÉL-AFRIKA
E-CSOPORT, 3. FORDULÓ
DÁNIA–JAPÁN
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion 20.30. Vezeti: Damon (dél-afrikai)
Dánia: Sörensen – L. Jacobsen, Kröldrup, Agger, S. Poulsen – Rommedahl, C. Poulsen, Grönkjaer, Jörgensen – Bendtner, Tomasson
Japán: Kavasima – Komano, Tanaka, Nakazava, Nagamoto – Abe – Macui, Endo, Haszebe, Okubo – Honda
KAMERUN–HOLLANDIA
Fokváros, Green Point Stadion 20.30. Vezeti: Pozo (chilei)
Kamerun: Hamidou – Mbia, Bassong, Nkolou, Assou-Ekotto – A. Song, Enoh, Makoun, Mandjeck – Choupo-Moting, Eto'o
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, N. de Jong – Kuyt, Sneijder, Van der Vaart – Van Persie

 

 A CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Hollandia 2 2 3–0 +3  6  
  2. Japán 2 1 1 1–1 0 3  
  3. Dánia 2 1 1 2–3 –1  3  
  4. Kamerun 2 2 1–3 –2  0  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik