Világbajnoki kisdöntő, nagy téttel

Vágólapra másolva!
2010.07.10. 13:42
null
Ronaldo 2002-ben többek között Miroslav Klosét is felülmúlta, most a német revánsot vehet rajta (fotó: Action Images)
Általában két csalódott, motiválatlan gárda találkozóját hozza a világbajnoki bronzmérkőzés, a kisdöntő, ezért sokan időről időre felvetik, hogy ne rendezzék meg ezeket a mérkőzéseket. A korábbi tornákon azonban kifejezetten érdekes 90 perceket hozott a „vigaszfinálé”, a mostani ráadásul több ok miatt sem tét nélküli.

 


A legtovább állva maradó dél-amerikai válogatott, Uruguay ugyanis szeretne érmet szerezni kontinensének, ráadásul nemzeti önbecsülésüknek is határozottan jót tenne, ha a nagy szomszédok, a brazilok és az argentinok vb-szereplését még jobban el tudnák homályosítani; néhány játékost pedig egyéni érdekek is nagyobb erőkifejtésre ösztökélnek.

„Utópia azt hinni, hogy Uruguay ezentúl mindig a csúcson lesz – vélekedett a mérkőzés előtt Óscar Tabárez, a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya, majd filozofálni kezdett. – A selejtező mindig kínszenvedés, a torna egy nagy buli.”

Kitért természetesen az elődöntőre és a kisdöntőre is.

A várható uruguayi kezdőcsapat
A várható uruguayi kezdőcsapat

 

„Ha választanunk kellett volna, hogyan veszítsünk, az ilyen vereség mellett tettük volna le a garast. A bronzmérkőzés újabb lehetőség, hogy megmutassuk kvalitásainkat: egyenlő felei vagyunk bárkinek. A szombati találkozó azért is fontos, mert egyedül maradtunk állva három európai válogatott mellett. Ahogyan a hollandok ellen játszottunk, bárkinek feladtuk volna a leckét, ezért csak dicsérni tudom futballistáimat. Teljesítették az elvárt feladatot, felvették a harcot mindenkivel. Elfogadjuk a vereséget, riválisunk jobb volt támadásban, és technikásabb is.”

Természetesen hozzátette, hogy a németalföldiek egyik találatukat szerinte lesről érték el, de ezen a világbajnokságon talán csak az Egyesült Búr Nőszövetség nem kritizálta még a sípos és lengetős embereket.

Talán más lett volna a leányzó fekvése uru-gólszerzés szempontjából, ha a holland gólkirály pályára léphet a hollandok ellen, ám Luis Suárez nevezetes kezezése miatt eltiltását töltötte, a kisdöntőben viszont újra harcba szállhat. Az ajaxos támadó három gólnál tart, míg csapattársa, Diego Forlán négynél, így számukra egyáltalán nem mondható tét nélkülinek a találkozó, hiszen most dől el, milyen színű nemesfémből készült cipőt kapnak a vébé végén (a holland Wesley Sneijder és a spanyol David Villa öttel vezeti a góllövőlistát).

„Remélem, fitt leszek szombatra – mondta Forlán. Nagyon szeretnék pályára lépni, ez mindenki érdeke.”

Rajta kívül a csapatkapitány, Diego Lugano is minden bizonnyal felépül a mérkőzésre.

Az uruguayi államelnök, a 75 esztendős José Mujica egészségügyi állapota miatt nem tudott elutazni Dél-Afrikába, így otthonról üzente meg, hogy mennyire büszke az egész nép a válogatottra.

„Ha lett volna még öt percünk a hollandok ellen, egyenlítünk – így az egykori gerillavezér, El Pepe. – Veszítettünk, mégis megőriztük büszkeségünket.”

Éppen saját nemzete önbecsülését tornázta fel újra igen magasra a Nationalelf, a német válogatott, amely az egyik legszebb, leglátványosabb és leggólerősebb futballt nyújtotta ezen a világbajnokságon, mindenki őszinte csodálatára és bámulatára. A spanyolok elleni elődöntőig tartott a nagy menetelés.

„Azt hiszem, megvan a megfelelő akarat a csapaton belül, hogy újabb sikert érjünk el – nyilatkozta a németek csapatmenedzsere, Oliver Bierhoff. – Egyrészt meg akarjuk nyerni a mérkőzést, de olyanoknak is illene játéklehetőséget adni, akik eddig kevesebbszer szerepeltek. Mindenképpen győzelemmel szeretnénk befejezni a tornát.”

Egy lehetséges német kezdő
Egy lehetséges német kezdő

 

Meglehet, kényszerből kell változtatni alapcsapatán Joachim Löwnek, a németek szövetségi kapitányának, lévén influenzajárvány tört ki berkeiken belül, és ennek Philipp Lahm, Lukas Podolski és Miroslav Klose is áldozatául esett. A cserekapus Tim Wiese sem teljesen egészséges, ahogyan Mesut Özil és Sami Khedira sem.

„Túl kell lépnünk a csalódottságon, fel kell tüzelni a játékosokat, rá kell ébreszteni őket, hogy fontos meccs előtt állunk – adott betekintést feladatai közé Löw. – Nem akarjuk vereséggel befejezni a tornát, meg akarjuk mutatni, hogy jó csapat vagyunk a spanyoloktól elszenvedett vereség ellenére is.

Thomas Müllert és Miroslav Klosét biztosan nem kell pszichológiai vagy pszichedelikus módszerekkel harcra ösztökélni, hiszen mindketten harcban állnak az Aranylabdáért. Müller a torna legjobb fiatal játékosa, Klose pedig világbajnoki rekorder lehet: ha utóbbi szerez még legalább egy gólt, beállítja a 15 vb-gólnál tartó brazil Ronaldo rekordját, ha többet, egyedül lesz a trónon.

No csak, megint van tétje a bronzmeccsnek…

 

VB 2010 
A 3. HELYÉRT
URUGUAY–NÉMETORSZÁG

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay, 20.30. Vezeti: Archundia (mexikói)

NÉMETORSZÁG: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, Jansen – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Özil, Podolski – Klose

URUGUAY: Muslera – M. Pereira, Lugano, Godín, Fucile – Ríos, D. Pérez, Á. Pereira – Forlán – Cavani, Suárez

 A mérkőzés online közvetítését itt olvashatja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik