A szamoai csodától a panamai drámáig - a vb-selejtezők csúcsmeccsei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.04. 07:08
A 2014-es labdarúgó-világbajnokságra több mint 800 selejtezőmérkőzést játszottak hat térségben. 2011 júniusában a belize-i Deon McCaulay mesterhármasával indult, november közepén Uruguay és Jordánia gól nélküli döntetlenjével ért véget a kvalifikációs sorozat, amelyből a FIFA kiválasztotta kontinensenként a legjobbat. Íme, a gyűjtemény.

ÓCEÁNIA: Amerikai Szamoa–Tonga 2–1
Amerikai Szamoa sorozatban 30 vereséget szenvedett el, közte 2001 áprilisában az Ausztrália elleni 0–31-et. Tonga ellen azonban Nicky Salapu kapusnak és a 17 éves Shalom Luani győztes góljának köszönhetően megtört a jég, s a szigetország a saját kis „vb-győzelmét” ünnepelte 2011 novemberében.

ÓCEÁNIA: Amerikai Szamoa–Tonga 2–1
Amerikai Szamoa sorozatban 30 vereséget szenvedett el, közte 2001 áprilisában az Ausztrália elleni 0–31-et. Tonga ellen azonban Nicky Salapu kapusnak és a 17 éves Shalom Luani győztes góljának köszönhetően megtört a jég, s a szigetország a saját kis „vb-győzelmét” ünnepelte 2011 novemberében.

ÁZSIA: Libanon–Dél-Korea 2–1
A Földközi-tenger partján élő libanoniak a csoportmérkőzéseken korábban 6–0-ra kikaptak a kontinens túlsó felén, Dél-Koreában, de otthon kellett a győzelem ahhoz, hogy szintén a zóna utolsó selejtezőkörébe jussanak. Egy korai (de nem koreai) gól után a vendégek még egyenlítettek, ám végül Libanon úszhatott (nagyobb) örömmámorban a 2011. novemberi találkozón.

AFRIKA: Ghána–Egyiptom 6–1
A selejtezőszéria utolsó szakaszában oda-visszavágós párharcokban dőlt el, melyik öt csapat szerepel a vb-n. Ghána és Egyiptom csatája azonban már az első mérkőzésen eldőlt, a 2010-es negyeddöntős a kétgólos Asamoah Gyan vezérletével szenzációs játékkal tette formalitássá a visszavágót.

DÉL-AMERIKA: Kolumbia–Chile 3–3
Mindkét válogatott hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, világklasszis játékosok vonulnak fel a kezdőcsapataikban. A kolumbiai meccsükön egymás ellen demonstrálták mindezt. Miután Chile az első félidőben Arturo Vidal góljával és Alexis Sánchez duplájával 3–0-ra elhúzott, a hazaiak Teófilo Gutiérrez találatával szépítettek, majd Radamel Falcao kétszer volt eredményes, így Kolumbia egyenlített, és a döntetlennel biztosította a vb-szereplését.

CONCACAF-ZÓNA: Panama–Egyesült Államok 2–3
Már a labdarúgásban is az amerikaiaké a legdrámaibb történet. Jürgen Klinsmann csapata számára nem volt tétje a meccsnek, Panamának annál inkább: a győzelemmel megelőzhette volna Mexikót, és készülhetett volna az Új-Zéland elleni interkontinentális pótselejtezőre. A 93. perc elején még 2–1-re vezetett Panama, de Graham Zusi és Aron Jóhannsson megmentette Mexikót.

EURÓPA: Svédország–Portugália 2–3
A portugálok a pótselejtező első mérkőzésén Cristiano Ronaldo góljával felülmúlták a svédeket, akik a Real Madrid támadója révén idegenben is előnybe kerültek. Csakhogy Zlatan Ibrahimovic két góllal válaszolt, és egy találatra voltak a svédek a párharc megfordításától. Az utolsó szó azonban CR-é lett, két gólt szerezve nemcsak a párharcot döntötte el, de újabb győzelemhez is segítette hazáját. Még az Aranylabda-szavazást is újra kiírták a meccs után...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik