Vb 2014: Fernando Torres és Iniesta büntette Bolíviát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.30. 23:59
null
Torres (jobbra) lőtte az első, Iniesta a másodikat (Fotó: Reuters)
A vb-címvédő spanyol labdarúgó-válogatott Sevillában felkészülési mérkőzésen kétgólos győzelmet aratott Bolívia ellen.



Négy aktív, és két egykori PL-légióssal álltak fel a vendéglátók, persze a spanyolos alapstíluson ez nem változtatott. Hazai helyzettel indult – Pedro húzta meg a bal szélt, a beadás után pedig Xavi durrantott egyet kapásból a hosszún –, majd nyomasztó mezőnyfölénnyel folytatódott a találkozó. A játék kizárólag a vendégek térfelén zajlott, de a spanyolok csak oldalt tudtak a tizenhatoson belülre kerülni, messzire viszont nem jutottak vele, komoly gólveszélyt nem jelentettek. Ment a labdajáratás egy picit tempósabb sebességgel, de a bolíviai védők sokat dolgoztak. Az első félidőben 12–1 volt a kapura lövési mutató, míg az eredmény ezzel szemben egyenlő volt. Talán mert a kapura is tartó lövéseknél már sokkal árnyaltabb volt a kép (2–0).

A második felvonás elején a dél-amerikai vendégek löktek egyet szó szerint a hazaiak szekerén, amikor egy hazai szöglet után az ötösön meglökték – név szerint Luis Gutiérrez volt a vétkes – a beadásra felugró Javier Martínezt: büntető! Fernando Torres tette le a labdát a tizenegyes pontra, majd hidegvérrel emelt a kapu közepébe (1–0). Miután a második félidőre beszállt a spanyol kispadról Andrés Iniesta, Cesc Fabregas, David Silva és Sergio Busquest, folyamatosabb és még gyorsabb lett a spanyolok játéka, és bizony megvoltak a helyzetek, a lövések is.

Ha pontozásos sportág lenne a labdarúgás, a bíró régen leléptette volna a bolíviaiakat (kapura lövési mutató 23–3). Megtette ezt helyette Iniesta, aki a hajrában megadta a kegyelemdöfést: a balösszekötő helyéről vezette a labdát keresztbe, és miután senki nem lépett felé, 17 méterről betekerte a labdát a kapu bal oldalába (2–0). Romel Quinónez szemmel követte a labdát, de az nem ment mellé, hanem a kapufáról pörgött be. Spanyol kapufa maradt még a hátralévő percekre is, de újabb gól már nem.

A spanyolok a vb-rajtig már csak Salvadorral találkoznak (június 7.) a felkészülés jegyében, a brazíliai tornán sorrendben Hollandia (június 13.), Chile (június 18.) és Ausztrália (június 23.) lesz majd az ellenfelük.

BOSZNIA-HERCEGOVINA–ELEFÁNTCSONTPART

A válogatott első számú gólfelelőse, Edin Dzeko jóvoltából már bő negyedóra után megszerezték a vezetést a bosnyákok, akik a második félidő elején megduplázták előnyüket, miután a Manchester City csatára húsz méterről kilőtte a jobb alsót. Az afrikai együttes a hosszabbításban szépített – a csereként beállt Didier Drogba elemi erővel bombázott a léc alá szabadrúgásból –, de az egyenlítésre már nem maradt ideje.

Helyi beszámolók szerint a mérkőzést végigjátszó Muhamed Besic higgadtan és könnyedén futballozott, a Roma légiósával, Miralem Pjaniccsal jól megértették egymást és uralták a középpályát. A bosnyák internetes oldalak megjegyzik, csapatuk valószínűleg az argentinok elleni vb-csoportmeccsen is az egycsatáros játékot alkalmazza, tehát Vedad Ibisevic csak a kispadon jut szóhoz.

CHILE–EGYIPTOM

A hollandokkal, a spanyolokkal és az ausztrálokkal egy csoportban szereplő chilei válogatott kétgólos hátrányból fordított Egyiptom ellen, amely már a 16. percben két góllal vezetett. Előbb Mohamed Szalaj, majd Haled Kamar lépett kis a leshatárról, és emelt a hazaiak kapujába, de Jorge Sampaoli csapatának nem szegte kedvét a két, viszonylag korai góllal, folytatta a játékát.

Az erőfeszítéseket pedig siker koronázta, hiszen az agilisan játszó és három gólpasszt adó Alexis Sánchez, valamint a duplázó Eduardo Vargas vezérletével megfordították a meccset. Ha a Barcelona támadója így játszott volna az egész szezonban, most nem lennének indokoltak a távozásáról szóló találgatások.

URUGUAY–ÉSZAK-ÍRORSZÁG

A Luis Suárezt nélkülöző uruguayi válogatott egygólos győzelmet aratott a magyar nemzeti csapattal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő északírek ellen. A dél-amerikaiak győztes gólját Cristian Stuani lőtte, aki Edinson Cavani alapvonalról visszapasszolt labdáját juttatta a kapuba.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SPANYOLORSZÁG–BOLÍVIA 2–0 (0–0)
Sevilla,
Ramón Sánchez Pizjuán Stadion. V: Jemini (albán)
SPANYOLORSZÁG: Reina – Azpilicueta, Piqué (Albiol, a szünetben), Javier Martínez, Alberto Moreno – Xavi (Fabregas, 61.), Iturraspe, Cazorla (David Silva, 62.) – Mata (Iniesta, a szünetben), Fernando Torres (Busquets, 62.), Pedro (Deulofeu, 80.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
G: Fernando Torres (51. – 11-esből), Iniesta (84.)

Uruguay–Észak-Írország 1–0 (0–0)
Montevideo. Vezette: Leandro Vuaden (brazil)
URUGUAY: Muslera – M. Pereira, Lugano, Coates (J. Giménez, a szünetben), Cáceres (Á. Pereira, 73.) – G. Ramírez (Lodeiro, 65.), Gargano (D. Pérez, 74.), Arévalo, C. Rodríguez – Cavani (A. Hernández, 65.), Forlán (Stuani, a szünetben).
ÉSZAK-ÍRORSZÁG: Carroll – Baird, McCullough, Hughes, C. Evans (C. McLaughlin, 87.) – S. Ferguson (D. Lafferty, 81.), McGinn (Magennis, 61.) – Clingan (Paton, 74.), Davis, Norwood (Steele, 86.) – McKay (R. McLaughlin, 81.).
Gólszerző: Stuani (61.)

BOSZNIA-HERCEGOVINA–ELEFÁNTCSONTPART 2–1 (1–0)
St. Louis. Vezette: Marrufo (amerikai)
BOSZNIA-HERCEGOVINA: Begovic – Sunjic, Spahic (Hadzic, 83.), Vranjes (Mujdza, 64.), Kolasinac (Salihovic, 19.) – Besic – Hajrovic (Vrsajevic, 75.), Pjanic – Misimovic (Medunjanin, 61.) – Visca, Dzeko (Ibisevic, 61.).
ELEFÁNTCSONTPART: Gbohouo – Djakpa (Dja Djédjé, a szünetben), Akpa Akpro, Bamba, Diomandé – Zokora, Tioté (Serey Die, a szünetben) – Gradel (Doumbia, 69.), Bolly (A. Boka, 79.), Sio – L. Traoré (Drogba, 63.).
Gólszerző: Dzeko (17., 53.), ill. Drogba (91.)

CHILE–EGYIPTOM 3–2 (1–2)
Santiago. Vezette: Maldonado (bolíviai)
CHILE: Bravo – Medel, Jara, Miiko Albornoz – Isla (Fuenzalida, 76.), M. Díaz (Mena, a szünetben), F. Gutiérrez, Beausejour (Pinilla, 57.) – Aránguiz (Carmona, 85.) – A. Sánchez, E. Vargas (Orellana, 88.).
Gólszerző: M. Díaz (26.), E. Vargas (60., 78.), ill. Szalah (12.), Kamar (16.)

VILÁGBAJNOKI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
ANGLIA–PERU 3–0 (1–0)
SVÁJC–JAMAICA 1–0 (0–0)
HONDURAS–TÖRÖKORSZÁG 0–2 (0–0)
IRÁN–ANGOLA 1–1 (0–1)

TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Ausztria–Izland 1–1 (1–0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik