Van Gaal: Nem vagyunk nagy csapat, de vébécímet nyerhetünk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.05. 13:27
null
Van Gaal szerint a csapatszellemnek köszönhetően vb-címet nyerhet az oranje (Fotó: Action Images)
Ma kialakul a világbajnokság elődöntőjének mezőnye – avagy itt a nagy kérdés: ki követi Németországot és a házigazda Brazíliát a négy közé? Argentína Belgiummal, Hollandia Costa Ricával csap össze a negyeddöntő szombati programjában.

ARGENTÍNA–BELGIUM

Az argentin válogatott Messi-függősége egyértelmű, Alejandro Sabella szövetségi kapitánynak viszont már elege van az erre vonatkozó kérdésekből – elég morcos volt a belgák elleni negyeddöntő előtt.

Sabella maga is tisztában van azzal, hogy munkája megítélése nagyban attól függ, mit ér el a válogatott a következő kilenc napban. A kiesés a negyeddöntőben egyértelmű kudarc lenne, Argentína azonban 1990 óta nem jutott be a legjobb négy közé – akkor még Carlos Bilardo volt a kapitány, és Diego Maradona a vezér a pályán.

Itt elolvashatják, hogy mit nyilatkozott az argentin szakvezető többek között csapata Messi-függőségéről, valamint az együttesére váró feladatokról. De természetesen a belgák is a sajtó rendelkezésére álltak a negyeddöntő előtt – Marosi Gergely kollégánk a helyszínen járt.

VB 2014
NEGYEDDÖNTŐ

ARGENTÍNA–BELGIUM – ÉLŐBEN AZ NSO-N
Brazíliaváros,
Nemzeti Stadion. Szombat, 18 óra (tv: M1). Vezeti: Rizzoli (olasz)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
ARGENTÍNA:
Romero – Zabaleta, Garay, F. Fernández, Basanta – Di María, Gago, Mascherano – Messi – Higuaín, Lavezzi. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
BELGIUM:
Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mertens, De Bruyne, E. Hazard – Origi. Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Az argentinoknál Agüero sérült, Rojo az eltiltását tölti, a belgáknál pedig Vanden Borre és Vermaelen sérült.

HOLLANDIA–COSTA RICA

A világbajnokság előtt aligha akadt ember, aki megtippelte volna ezt a párharcot a legjobb nyolc között, de bármennyire is váratlan eme párosítás, a látottak fényében egyáltalán nem meglepetés. Hollandia ugyanis mind a négy eddigi mérkőzését megnyerte, Costa Rica pedig, miután három világbajnokot (Uruguay, Olaszország, Anglia) is maga mögé utasított a csoportjában, az egykori Európa-bajnok Görögországot búcsúztatta a nyolcaddöntőben. Még akkor is, ha csak tizenegyesekkel.

„Mindig az a célunk, hogy világbajnokok legyünk, és mindig mondjuk is, hogy a mi csapatunkat nehéz két vállra fektetni. Most nem vagyunk nagy csapat, de még mindig olyan csapat vagyunk, amelyet nehéz megverni. Remélem, ezúttal sem lesz másként, beleértve a finálét is. Ez az együttes a csapatszellemének és a határozott védekezésének köszönhetően szerintem képes megnyerni a világbajnoki címet Brazíliában" – fogalmazott Louis van Gaal, az oranje kapitánya, hozzátéve, hogy tiszteli a mai ellenfelet, és azok, hogy Costa Rica kevésbé erős gárda, nem a hollandok szavai, az a média „kreálmánya".

Kollégája, Jorge Luis Pinto elárulta, sokat tanult egy holland mestertől, bizonyos Rinus Michelstől, aki 1980 és 1983 között az 1. FC Kölnnél tevékenykedett, amikor ő a Kölni Egyetem hallgatója volt a nyolcvanas évek elején.

„Megannyi edzését láttam és figyeltem meg a helyszínen, amikor Kölnben tanultam. Bizton állíthatom, sok mindent sikerült ellesnem tőle, sőt többször is beszélgettem vele" – mondta Pinto. De nemcsak a kolumbiai edző rendelkezik „holland kapcsolattal", hanem az egykor a Twentében, manapság pedig az eindhoveni PSV-ben futballozó Bryan Ruiz is, aki, ahogy kell, meg is osztotta Pintóval a hollandiai tapasztalatait.

Ami a meccs helyszínét illeti: az Arena Fonte Nova eddig öt találkozónak adott otthont a tornán, és a közönség 24 gólnak tapsolhatott (vagy bosszankodhatott amiatt), ami – a hőskort idéző – 4.80 gólos mérkőzésenkénti átlagnak felel meg.

1–5, 4–0, 2–5, 3–1, 2–1. Vajon milyen eredménnyel zárul a sor a salvadori stadion vb-búcsúmeccsén?



VB 2014
NEGYEDDÖNTŐ

HOLLANDIA–COSTA RICA – ÉLŐBEN AZ NSO-N

Salvador,
Arena Fonte Nova. Szombat, 22 óra (tv: M1). Vezeti: Irmatov (üzbég)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

HOLLANDIA:
Cillessen – Kuyt, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Depay – Wijnaldum, Blind, Sneijder – Robben, Van Persie. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
COSTA RICA:
K. Navas – Gamboa, Umana, G. González, Acosta, J. Díaz – Ruiz, Borges, Tejeda, Bolanos – Campbell. Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto
A hollandoknál De Jong és Fer sérült, eltiltott nincs, míg az ellenfélnél nincs sérült, Duarte viszont el van tiltva.

Brazíliából tudósító munkatársaink a Sony Xperia Z2 okostelefonok Background defocus alkalmazásával maguk állíthatják be a háttér mélységét felvétel közben. (x)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik